«Ομηρος» της κρίσης και το κλίμα

 

Με λιγοστές ελπίδες και ελάχιστη αισιοδοξία ξεκίνησε χθες η διάσκεψη για το κλίμα στην Ντόχα του Κατάρ, όπου υπέρμαχοι του περιβάλλοντος, οικονομικοί παράγοντες και διαπραγματευτές θα διασταυρώνουν τα ξίφη τους επί δύο εβδομάδες με στόχο να καταλήξουν σε μια νέα συμφωνία.

Η αποτυχία των προηγούμενων διασκέψεων ρίχνει ήδη βαριά τη σκιά της στην Ντόχα, όμως το στοιχείο που κυριαρχεί και δυσχεραίνει ακόμη περισσότερο τις συνομιλίες είναι η οικονομική κρίση. Ιδιαίτερα, δε, από τη στιγμή που πλήττεται βαρύτατα η Ευρωπαϊκή Ενωση, η οποία μέχρι πρότινος είχε αναλάβει ως «προσωπική» σταυροφορία την προστασία του περιβάλλοντος και τη μείωση των εκπομπών ρύπων.

Ενα από τα ζητήματα που τίθεται επί τάπητος στη διάσκεψη είναι η αύξηση της μέσης θερμοκρασίας του πλανήτη να μην ξεπεράσει τους δύο βαθμούς Κελσίου, ένας στόχος που φαντάζει πλέον ανέφικτος, τη στιγμή που η Δύση έχει επιστρέψει στη συμβατική βιομηχανική πολιτική για λόγους οικονομίας, και οι αναπτυσσόμενες χώρες κάνουν? πρωταθλητισμό στις εκπομπές διοξειδίου του άνθρακα.

Παρά τις προηγούμενες δεσμεύσεις, οι εκπομπές ρύπων έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια αντί να μειωθούν, με αποτέλεσμα το 2020 να εκτιμάται ότι θα εκπέμπονται 58 γιγατόνοι αερίων του θερμοκηπίου αντί για 44 γιγατόνους που προέβλεπαν οι διεθνείς συμφωνίες. Είναι ενδεικτικό ότι τον περασμένο χρόνο οι επιδοτήσεις για καύσιμα ορυκτά έφτασαν παγκοσμίως τα 523 δισ. δολάρια, 30% περισσότερο σε σχέση με το 2010. Είναι γεγονός ότι τα περισσότερα κράτη, κυρίως της Δύσης, επενδύουν αρκετά χρήματα στις ανανεώσιμες πηγές ενέργειας, ωστόσο οι επιδοτήσεις για κάρβουνο, πετρέλαιο και φυσικό αέριο ήταν εξαπλάσιες.

Αντί να κλείνουν, τα εργοστάσια που παράγουν ενέργεια με κάρβουνο αυξάνονται και δη, σχεδιάζεται η κατασκευή 1.200 νέων μονάδων ανά τον πλανήτη. Ο λόγος είναι καθαρά οικονομικός και σχετίζεται άμεσα με την παγκόσμια οικονομική ύφεση. Ο Μπαράκ Ομπάμα το είπε ξεκάθαρα μόλις επανεξελέγη: το μεγαλύτερο άγχος των Αμερικανών είναι η ανάπτυξη και η δημιουργία νέων θέσεων εργασίας. «Δεν πρόκειται να αγνοήσω αυτούς τους στόχους, μόνο για να διαχειριστώ την κλιματική αλλαγή».

Η Ευρώπη των περικοπών και των μνημονίων κόβει χρήματα από τη μείωση των εκπομπών ρύπων: η Ισπανία περικόπτει τις σχετικές της δαπάνες κατά 3,8 δισ. μέχρι το 2015, η Βρετανία κατά 3,1 δισ. Ακόμη και η Γερμανία θα δώσει 1,5 δισ. λιγότερο για αυτόν τον σκοπό.

ΠΑΡΕΜΒΑΣΗ
«Τιμωρήστε τους αδαείς!»
Αλ. Εντρες, * Οικονομική συντάκτης της «Die Zeit» 1918 2002
Ακόμη κι αν καταφέρουν τα κράτη στην Ντόχα να προετοιμάσουν μια ευρεία συμφωνία για το κλίμα, δεν θα τεθεί σε ισχύ πριν από το 2020. Και μέχρι τότε ο πλανήτης θα συνεχίσει να υπερθερμαίνεται. Τότε γιατί όλος αυτός ο κόπος; Οι πτήσεις, ο χρόνος και ο κόπος των υπουργών και των συμβούλων τους, η προσοχή των δημοσιογράφων; Δεν θα ήταν χρησιμότερη η δουλειά τους αλλού εν μέσω κρίσης; Η απάντηση είναι: όχι. Ακόμη κι αν ο απολογισμός της συνόδου είναι ισχνός και οι συναντήσεις απογοητευτικές.
Είναι σωστό να συνεχιστεί ο διάλογος στην Ντόχα. Και είναι απαραίτητο να γίνεται όλος αυτός ο κόπος για τη διάσκεψη για το κλίμα. Οι διασκέψεις για το κλίμα διοργανώνονται από τον ΟΗΕ. Ολα τα μέλη κάθονται στο ίδιο τραπέζι. Αυτό σημαίνει ότι στο τέλος καταλήγουν συχνά στον μικρότερο κοινό παρονομαστή. Σημαίνει όμως επίσης ότι είναι το καλύτερο φόρουμ για να συζητηθεί το παγκόσμιο πρόβλημα της κλιματικής αλλαγής. Οι φτωχοί έχουν μικρότερες δυνατότητες διαπραγμάτευσης και ισχύ. Αλλά στο τέλος, η ψήφος τους έχει το ίδιο βάρος.

ΜΑΡΙΑ ΑΔΑΜΙΔΟΥ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=23106&subid=2&pubid=63744287

Speak Your Mind