Ποιοι και πως ωφελούνται από την τράπεζα Γης

 

landbankΑγοραπωλησίες δικαιωμάτων γης σε προκαθορισμένες τιμές οι οποίες θα εκτιμώνται με βάση την προστιθέμενη αξία που θα εξασφαλίζουν για τον αγοραστή, υπόσχεται το ΥΠΕΚΑ στα τέλη του καλοκαιριού.

Ήδη όπως εξήγγειλε χθες στο συνέδριο του Συλλόγου Πολιτικών μηχανικών ο γεν. γραμματέας του ΥΠΕΚΑ κ. Σωκράτης Αλεξιάδης, έχει ολοκληρωθεί η επεξεργασία της δημιουργίας της τράπεζας Γης και θα νομοθετηθεί το επόμενο τρίμηνο. Μέσα από το συγκεκριμένο νομοθέτημα θα αντιμετωπιστεί και το πρόβλημα των οικοδομικών συνεταιρισμών της Αττικής, που αντιμετωπίζουν αδυναμία υλοποίησης καθώς περιλαμβάνουν και δασικές εκτάσεις τα όρια των οικοπέδων τους.

Με την τράπεζα γης οι συνεταιρισμοί αυτοί θα εξασφαλίζουν συντελεστή δόμησης για το σύνολο του γηπέδου, τον οποίο συντελεστή θα μπορούν να μεταφέρουν σε άλλη περιοχή ή ακόμη να αποζημιωθούν για το πλεόνασμα πωλώντας το σε άλλες εταιρείες ανάπτυξης η δήμους.

Οι ζώνες υποδοχής συντελεστή εκτιμάται ότι θα οδηγήσουν στην υλοποίηση σημαντικών αστικών αναπλάσεων καθώς τα δικαιώματα γης θα τιτλοποιούνται και οι κάτοχοι τους θα μπορούν να μοχλεύουν το δανεισμό τους. Οι ζώνες υποδοχής συντελεστή δόμησης θα καθορίζονται από την τοπική Αυτοδιοίκηση η οποία και θα διαχειρίζεται -ηλεκτρονικά- τα δικαιώματα ανά περιοχή.

Σήμερα στην Ελλάδα, σύμφωνα με τον κ. Αλεξιάδη οι τίτλοι που είναι σε ισχύ από βαρυνόμενα διατηρητέα ακίνητα φτάνουν τα 244.000 τμ., ενώ οι τίτλοι από τα βαρυνόμενα ρυμοτομούμενα ακίνητα είναι 184.000 τμ.

Οι παραπάνω τίτλοι παραμένουν ανενεργοί καθώς η ισχύουσα νομοθεσία και οι προδιαγραφές δημιουργίας Ζώνης Υποδοχής Συντελεστή στην ουσία ακυρώνουν την εφαρμογή του μέτρου.

Έτσι διατηρούνται σε ομηρία χιλιάδες ιδιοκτήτες διατηρητέων κτισμάτων που αναγκάζονται, είτε να τα εγκαταλείψουν, είτε να χρηματοδοτούν τη συντήρηση τους με ίδια κεφάλαια.

Γιάννης Δ. Παπαδομαρκάκης

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27370

Speak Your Mind