Πολλά μικρά και… μεγάλα επενδυτικά success stories

 

ependiseisΠίσω από την εικόνα της βαθιάς κρίσης και της υψηλής ανεργίας υπάρχει μια άλλη, που μπορεί να μην είναι πάντα στο κάδρο της επικαιρότητας, δείχνει όμως ότι υπάρχει σταδιακή αντιστροφή του αρνητικού κλίματος στην οικονομία. Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδας είναι ενδεικτικά: Οι άμεσες ξένες επενδύσεις στο πρώτο πεντάμηνο του 2013 εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,1 δισ. ευρώ έναντι καθαρής εκροής 224 εκατ. την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Συνολικά πέρυσι εισέρρευσαν ξένα επενδυτικά κεφάλαια 2,3 δισ. ευρώ έναντι μόλις 800 εκατ. το 2011.

Στην κορωνίδα ίσως όλων των επενδύσεων βρίσκεται αυτή της Cosco στον Πειραιά που ολοκλήρωσε πρόσφατα την επένδυση στον προβλήτα ΙΙΙ και θέλει τώρα να επενδύσει άλλα 224 εκατ. σε νέο προβλήτα. Εντονο είναι το επενδυτικό ενδιαφέρον και από διεθνή funds. Την περασμένη βδομάδα ανακοινώθηκε η επένδυση της Qatar Petroleum International σε θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την απόκτηση ποσοστού 25% στη μονάδα ηλεκτροπαραγωγής «ΗΡΩΝ ΙΙ», έναντι τιμήματος ύψους 58 εκατ.

Παράλληλα, ξένες πολυεθνικές μεταφέρουν ή αυξάνουν την παραγωγή τους στη χώρα ή την επιλέγουν για τις διαμεταφορές τους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των GlaxoSmithKline, Kraft Foods, Hewlett-Packard, Philip Morris International, Johnson & Johnson, Unilever, Henkel και Novartis. Βήμα – βήμα οι άμεσες ξένες επενδύσεις στην Ελλάδα αυξάνονται την τελευταία τριετία παρά την περί του αντιθέτου εντύπωση. Μπορεί η προσοχή να είναι στραμμένη στις μεγάλες αποκρατικοποιήσεις όμως μικρές, όχι πάντοτε εντυπωσιακές, τοποθετήσεις σημειώνονται συνεχώς. Αυτό προκύπτει τόσο από τα επίσημα στοιχεία όσο και από τη ροή των εξελίξεων. Η επένδυση της Qatar Petroleum International σε θυγατρική της ΓΕΚ ΤΕΡΝΑ, για την απόκτηση ποσοστού 25% στην μονάδα ηλεκτροπαραγωγής με καύσιμο φυσικό αέριο «ΗΡΩΝ ΙΙ», έναντι τιμήματος ύψους 58 εκατ. δολαρίων, είναι μια από αυτές. Οπως και οι επενδύσεις ύψους περίπου 100 εκατ. δολαρίων της Third Point στην Dolphin Capital και άλλων 50 εκατ. στην Energean Oil & Gas, που πραγματοποιήθηκαν τους προηγούμενους μήνες.

Τα στοιχεία της Τράπεζας της Ελλάδος είναι ενδεικτικά: Το πρώτο πεντάμηνο του 2013 οι άμεσες επενδύσεις εμφάνισαν καθαρή εισροή ύψους 1,1 δισ. ευρώ έναντι καθαρής εκροής 224 εκατ. ευρώ την αντίστοιχη περίοδο του 2012. Εάν στα ποσά αυτά συνυπολογισθούν και αυτά που κατευθύνθηκαν στις αυξήσεις κεφαλαίου των τραπεζών το σύνολο στο επτάμηνο αναμένεται εντυπωσιακό. Το 2012 οι άμεσες επενδύσεις από μη κατοίκους εμφάνισαν καθαρή εισροή που ανήλθε σε 2,3 δισ. ευρώ έναντι εισροής μόλις 800 εκατ. ευρώ το 2011. Αν και η κυριότερη εισροή της αφορούσε συμμετοχή της Credit Agricole στην αύξηση μετοχικού κεφαλαίου της Εμπορικής Τράπεζας δεν παύει να αποτελεί επένδυση.

Παράλληλα ξένες πολυεθνικές μεταφέρουν παραγωγή στη χώρα ή την επιλέγουν για τις διαμεταφορές τους. Χαρακτηριστικές είναι οι περιπτώσεις των GlaxoSmithKline, που αυξάνει την παραγωγή εδώ, και της Kraft Foods που δίνει αυξήσεις φέτος στο προσωπικό της. Οπως άλλωστε και της Hewlett-Packard που υπέγραψε τη γνωστή συμφωνία με τις ΤΡΑΙΝΟΣΕ και Cosco ή της Philip Morris International, που αυξάνει την παραγωγή της στη χώρα. Το ίδιο και οι Johnson & Johnson και Unilever, αλλά και η Henkel, που αποφάσισαν να φέρουν πρόσθετη παραγωγή στην Ελλάδα.

Ακόμα, η φαρμακευτική Novartis πριν από λίγους μήνες επένδυσε σε νέα δραστηριότητα στην Ελλάδα φέρνοντας εδώ τη θυγατρική της στα γενόσημα, Sandoz. Τέλος, άμεση ξένη επένδυση που -παρά τις αντιδράσεις στο εσωτερικό της χώρας- έχει προσελκύσει την προσοχή της διεθνούς επενδυτικής κοινότητας είναι και αυτή της Eldorado Gold στη Χαλκιδική.

Αν και η Ελλάδα παραμένει συγκριτικά χαμηλά στην κατάταξη αναφορικά με την προσέλκυση ξένων άμεσων επενδύσεων, τα κεφάλαια που τοποθετήθηκαν στο πλαίσιο της ανακεφαλαιοποίησης των τραπεζών, η διαδικασία των αποκρατικοποιήσεων και η παρουσία στη χώρα νέων funds, που χαρτογραφούν τον επιχειρηματικό χάρτη, εκτιμάται ότι θα συνεχίσουν να οδηγούν υψηλότερα τις ροές των ξένων κεφαλαίων.

Είναι ενδεικτικό ότι στην αύξηση κεφαλαίου της Εθνικής συμμετείχαν, σύμφωνα με ενημερωμένες πηγές και δύο sovereign funds από την περιοχή του Κόλπου και της Βόρειας Ευρώπης. Εξάλλου τα μέχρι στιγμής στοιχεία για τις αυξήσεις κεφαλαίου δείχνουν μεταξύ των νέων μετόχων των τραπεζών δεκάδες private equities συνδεδεμένα με οίκους και funds, μεταξύ των οποίων τα Fortress, Baupost Group, Paulsοn & Co., Sal Oppenheimer, Rockefeller & Co. και Capital Group, αλλά και τα Third Point, York Capital και Soros Fund Management όπως, βέβαια, και το τσεχικό fund PPF, που διατήρησε τη θέση του στην Τράπεζα Πειραιώς.
Μεγάλο είναι βέβαια και το επενδυτικό ενδιαφέρον που έχει εκδηλωθεί για την ελληνική αγορά ακινήτων. Σε αυτό το μέτωπο ξεχωρίζει αυτή της καναδικής Fairfax Financial Holdings η οποία θα ενισχύσει τη συμμετοχή της στην εισηγμένη Eurobank Properties στο 42% (από 19,12%) μέσω αύξησης κεφαλαίου ύψους 200 εκατ. ευρώ, στην οποία θα συμμετάσχει και η αμερικανική Fidelity. Η Fairfax Financial Holdings αποτελεί έναν μεγάλο διεθνή και μακροχρόνιο διαχειριστή κεφαλαίων, με έδρα τον Καναδά, που διαχειρίζεται κεφάλαια της τάξης των 32 δισεκατομμυρίων. Η επένδυση της Fairfax θεωρείται από πολλούς και ως προπομπός στην εκμετάλλευση των ακινήτων του Δημοσίου, για τα οποία η Eurobank Properties έχει ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον. Aλλη επένδυση στο real estate είναι αυτή στην Κασσιόπη της Κέρκυρας από την NCH Capital.

Ομως στο ελληνικό real estate, τον τουρισμό και οψίμως την ενέργεια έχει μπει όπως προαναφέρθηκε με τον πλέον δυναμικό τρόπο και ο Ντάνιελ Λεμπ με το hedge fund συμφερόντων του Third Point. Διεκδικεί επίσης τον Αστέρα μέσω της Dolphin Capital στην οποία έχει βάλει περί τα 100 εκατ. ευρώ σε δύο φάσεις το τελευταίο εννεάμηνο. Αλλα 50 εκατ. ευρώ επένδυσε στα μέσα Μαΐου στην ελληνική Energean Oil & Gas που ελέγχει τα πετρέλαια της Καβάλας και απέκτησε προ ημερών και το δικαίωμα έρευνας και εκμετάλλευσης κοιτασμάτων στα Γιάννενα. Ο 52χρονος Αμερικανός έχει συστήσει και το Hellenic recovery fund υπό την ομπρέλα της μητρικής Third Point. Ο Λεμπ σε επιστολή του προς τους μετόχους του fund του δήλωσε προσφάτως ξεκάθαρα πως η ελληνική αγορά είναι σχετικά μικρή, αλλά η χώρα είναι διψασμένη για κεφάλαια «και εμείς έχουμε όρεξη να επενδύσουμε σε ισχυρές επιχειρήσεις που διοικούνται από ταλαντούχες ομάδες διοίκησης».

Επενδύσεις στην Ελλάδα πραγματοποιεί και ο ισραηλινής καταγωγής Σεθ Κλάρμαν. Το αφεντικό του The Baupost Group L.L.C., επενδυτικού σχήματος που κατέχει το 5% του ΟΠΑΠ. Το Baupost Group είχε υπό διαχείριση κεφάλαια της τάξης των 30 δισ. δολαρίων και διεκδικεί τώρα και τον Αστέρα Βουλιαγμένης.

Στην Ελλάδα τοποθετείται και ο τουρκικός όμιλος Dogus. Πέραν της στρατηγικής συμμαχίας του με τη Lamda, διά της οποίας απέκτησε το 50% της μαρίνας του Φλοίσβου, εξαγόρασε πρόσφατα και το 51% των μετοχών της ελληνικής εταιρείας «Med Marinas» του ομίλου Κυριακούλη. Ισχυρός άνδρας του ομίλου Dogus είναι ο 49χρονος Φερίτ Σαχένκ, που οι πληροφορίες τον θέλουν να δρομολογεί και άλλες επενδύσεις στην Ελλάδα.

Αλλη άμεση επένδυση είναι του fund Strategic Initiatives Capital Partners που απέκτησε τη γαλακτοβιομηχανία Δωδώνη έναντι 21 εκατ. ευρώ. Το εν λόγω fund κατεβαίνει και αυτό στον διαγωνισμό για τον Αστέρα. Ο ελβετικός όμιλος Dufry A.G ολοκλήρωσε προ μηνών την εξαγορά του 51% της εταιρείας Καταστήματα Αφορολόγητων Ειδών συμφερόντων της ελληνικής εισηγμένης Folli-Follie καταβάλλοντας 200,5 εκατ. ευρώ τοις μετρητοίς και το αμερικανικό fund Pain & Partners μπήκε στο μετοχικό κεφάλαιο της ελληνικής εισηγμένης Eurodrip.

Σημαντικός επενδυτής στη χώρα είναι και η κινεζική Fosun Group η οποία είναι στρατηγικός επενδυτής στη Folli Follie Group διεκδικεί τον Αστέρα Βουλιαγμένης στον εν εξελίξει διαγωνισμό και έχει επίσης επενδύσει στο μετοχικό κεφάλαιο και άλλων ελληνικών εταιρειών.

Του ΗΛΙΑ ΜΠΕΛΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind