“Πράσινο φως” για το εμπορικό Academy Gardens

 

akadimiaΣτην έγκριση των πολεοδομικών και περιβαλλοντικών όρων του χώρου ψυχαγωγίας και αναψυχής Academy Gardens στην περιοχή Ακαδημία Πλάτωνος, βορειοδυτικά της Αθήνας, προχώρησε πριν από λίγες ημέρες το Δημοτικό Συμβούλιο της Αθήνας. Η εξέλιξη αυτή φέρνει το project ένα βήμα πιο κοντά στην αδειοδότηση της οριστικής περιβαλλοντικής μελέτης, η οποία θα σημάνει την έναρξη της κατασκευής μέσα στο 2013 υπό τον όρο ότι το πολιτικό κλίμα θα παραμείνει σταθερό.

Σύμφωνα με τη σχετική απόφαση, το Δημοτικό Συμβούλιο ενέκρινε:

  • την τροποποίηση του Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου Δήμου Αθηναίων του ΒΙΟΠΑ της Ακαδημίας Πλάτωνος με χαρακτηρισμό του σε «ΒΙΟΠΑ προς εξυγίανση».
  • το Φάκελο Περιβαλλοντικού Προελέγχου για τη σημειακή τροποποίηση του ΓΠΣ του Δήμου Αθήνας (ΟΤ 75/124).

Το σκεπτικό του Δήμου Αθήνας για το «πράσινο φως» της επένδυσης, ύψους 300 εκατ. ευρώ, στηρίζεται, σύμφωνα με την απόφαση, στις παραδοχές ότι:

  • θα δημιουργηθούν νέες χρήσεις και λειτουργίες στην περιοχή
  • θα τερματισθεί η σημερινή ερήμωση των ανενεργών βιομηχανικών εγκαταστάσεων (με όλες τις αρνητικές επιπτώσεις)
  • θα αναβαθμισθεί το περιβάλλον
  • θα δημιουργηθούν νέες θέσεις εργασίας και
  • θα προωθηθεί η ανάπτυξη της περιοχής

«Πυλώνας» για την ανάπλαση του κέντρου
Σύμφωνα με το σχέδιο «Re-launching Athens» για την αναμόρφωση της Αθήνας, που έχει παρουσιάσει το Capital.gr, ο χώρος ψυχαγωγίας και αναψυχής αποτελεί ένα από τα βασικά έργα στα οποία θα στηριχθεί το «λίφτινγκ» της Αθήνας.  Αποτελεί έναν από τους πυλώνες του εγχειρήματος της ανάπλασης του αθηναϊκού down town και εκτιμάται ότι θα αναβαθμίσει την περιοχή της Ακαδημίας Πλάτωνος, που είναι μία από τις πλέον υποβαθμισμένες της Αθήνας.

Η ανάπτυξη, που υλοποιεί η εταιρεία Artume-ελέγχεται από το fund MGPA που εξαγόρασε η Blackrock-θα διαθέτει εμπορικές και ψυχαγωγικές χρήσεις και θα έχει μικτή εκμισθώσιμη επιφάνεια 55.000 τετραγωνικών μέτρων. Το έργο υπολογίζεται ότι θα δημιουργήσει 1.965 μόνιμες θέσεις εργασίας κατά την διάρκεια της λειτουργίας του και 1.600 στο στάδιο της κατασκευής.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι για το έργο έχει ληφθεί το σύνολο των αδειοδοτήσεων (πολεοδομία, αρχαιολογία, εφορία νεοτέρων μνημείων κτλ) που προηγείται της έγκρισης της οριστικής μελέτης περιβαλλοντικών όρων και της έκδοσης της άδειας κατασκευής.

Τις προσεχείς ημέρες το υπουργείο Περιβάλλοντος αναμένεται να ανάψει επίσημα το πράσινο φως για την επένδυση, εξέλιξη που, ωστόσο, δεν αποκλείεται να καθυστερήσει λόγω του επικείμενου κυβερνητικού ανασχηματισμού.

Πέραν του Academy Gardens, σαν «βραχίονες» της ανάπλασης του ιστορικού κέντρου λειτουργούν η Διπλή Ανάπλαση και  το εγχείρημα ανάπλασης, συνολικού προϋπολογισμού 70 εκατ. ευρώ, της εταιρείας Oliaros στην περιοχή Κεραμεικού-Μεταξουργείου.

Ωστόσο, όπως μεταφέρουν ενημερωμένες πηγές, ένα από τα βασικά προσκόμματα του «λίφτινγκ» της Αθήνας είναι η δραστηριοποίηση των τουλάχιστον 350 οίκων ανοχής από τους οποίους μόλις οι τέσσερις είναι αδειοδοτημένοι (στοιχεία υπ. Δημόσιας Τάξης) και για τους οποίους δεν υπάρχει πλάνο μετεγκατάστασης ή διακοπής λειτουργίας.

Του Δημήτρη Δελεβέγκου

http://www.capital.gr/news.asp?id=1820725

Speak Your Mind