Προσπάθεια επιτάχυνσης των πωλήσεων από ΤΑΙΠΕΔ

 

taipedΑποφασισμένοι να προχωρήσουν σε αποκρατικοποιήσεις, παρά το αρνητικό κλίμα που δημιουργήθηκε την περασμένη εβδομάδα λόγω Κύπρου είναι η κυβέρνηση και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων (ΤΑΙΠΕΔ). «Πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος για να μη γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις και πάντοτε αυτές γίνονται με δυσμενέστερους όρους», παρατηρεί υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. Επειτα από μια εβδομάδα πανικού λόγω των γεγονότων στην Κύπρο, επανέρχεται η ψυχραιμία στην κυβέρνηση και το Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Στις συζητήσεις και τις διαβουλεύσεις για το τι μέλλει γενέσθαι στο πρόγραμμα αποκρατικοποιήσεων, η πλάστιγγα έγειρε υπέρ της προώθησης χωρίς άλλη καθυστέρηση. Και προς αυτή την κατεύθυνση, υπάρχουν πολλοί λόγοι που συνηγορούν υπέρ της επιτάχυνσης των διαδικασιών.

Πρώτον, επειδή αυτό θα ευχαριστούσε ιδιαίτερα την τρόικα και δεύτερον επειδή, πάντοτε – από το 2010 κι εντεύθεν που η χώρα εισήλθε στη μνημονιακή εποχή- υπήρχαν πάντα κάποιοι καλοί λόγοι για να μη γίνονται οι αποκρατικοποιήσεις. Την πρώτη φορά ήταν η πτώση των αξιών, τη δεύτερη φορά το ρίσκο της εξόδου της χώρας από το ευρώ, την τρίτη οι πολιτικές εξελίξεις κ.ο.κ. «Πάντα υπάρχει ένας καλός λόγος για να μη γίνουν οι αποκρατικοποιήσεις και πάντοτε αυτές γίνονται με δυσμενέστερους όρους», παρατηρούσε υψηλόβαθμο στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ. Ετσι, μετά τις πρώτες ψυχρολουσίες λόγω Κύπρου, κυβέρνηση και Ταμείο, επιχείρησαν να περάσουν ένα καλό μήνυμα στην αγορά και τους επενδυτές, σχετικά με την πορεία του προγράμματος.

Στην τελευταία συνεδρίαση του διοικητικού συμβουλίου του ΤΑΙΠΕΔ, προωθήθηκαν οι αποκρατικοποιήσεις των περιφερειακών αεροδρομίων και των μαρίνων και μικρών λιμένων της χώρας. Για την τελευταία μάλιστα αποκρατικοποίηση δόθηκε συνέντευξη Τύπου από την ηγεσία του υπουργείου Τουρισμού και του ΤΑΙΠΕΔ που επεξηγούσε τη στρατηγική αξιοποίησης των συγκεκριμένων περιουσιακών στοιχείων της χώρας. Η πιο περίτρανη επιβεβαίωση της αποφασιστικότητας να προχωρήσουν οι αποκρατικοποιήσεις, προέρχεται από την υπόθεση του ΟΠΑΠ. Το διοικητικό συμβούλιο του ΤΑΙΠΕΔ που πρόκειται να λάβει αποφάσεις για το συγκεκριμένο θέμα αυτή τη βδομάδα, προτίθεται να μη μεταθέσει τον χρόνο υποβολής των δεσμευτικών προσφορών, παρά το αίτημα ορισμένων ενδιαφερομένων για την αποκρατικοποίηση.

Οι τελευταίοι ζητούν, ενόψει των εξελίξεων στην Κύπρο, να υπάρξει μετάθεση του χρόνου υποβολής των δεσμευτικών προσφορών μέσα στον Μάιο. Η κυβέρνηση και το Ταμείο ωστόσο, δεν προτίθενται να ικανοποιήσουν το αίτημα, με δεδομένο βεβαίως ότι δεν θα μεσολαβήσουν κατακλυσμιαίες μεταβολές. «Μέχρι στιγμής τα απόνερα της κρίσης από την Κύπρο στην Ελλάδα, δείχνουν ότι είναι διαχειρίσιμα», παρατηρούσε στέλεχος του ΤΑΙΠΕΔ, σημειώνοντας ότι μέχρι στιγμής δεν προκρίνονται περαιτέρω καθυστερήσεις στην υλοποίηση του προγράμματος.

Εσωτερικά, ο προγραμματισμός της αποκρατικοποίησης του ΟΠΑΠ μεταβάλλεται ριζικά, μετά την αναβολή λήψης αποφάσεων στην έκτακτη Γενική Συνέλευση των μετόχων του οργανισμού. Το ΤΑΙΠΕΔ ζήτησε την αναβολή διεξαγωγής της συνέλευσης προκειμένου να ενημερωθεί για τα θέματά της ο νέος πρόεδρός του, κ. Στέλιος Σταυρίδης. Ετσι η γνωστοποίηση των επενδυτικών σχημάτων και των συνοδευτικών ποσοστών συμμετοχής όσων συμμετάσχουν στην υποβολή δεσμευτικών προσφορών μετατέθηκε για 10 Απριλίου, αντί για 28 Μαρτίου που είχε οριστεί αρχικά. Ωστόσο, στελέχη του Ταμείου κρίνουν ότι υπάρχει επαρκές χρονικό διάστημα για την υποβολή των δεσμευτικών προσφορών στις 17 Απριλίου, όπως είχε αρχικά συμφωνηθεί.

Προς την κατεύθυνση αυτή συμβάλλει και η δυσπιστία της τρόικας, η οποία τρία χρόνια τώρα αναμένει κάποιες ουσιαστικές κινήσεις μείωσης του ελληνικού κράτους, τις οποίες δεν έχει δει ακόμη. Επομένως οποιαδήποτε επιχειρηματολογία που θα οδηγούσε σε νέες καθυστερήσεις, θα έπρεπε να έχει πολύ ισχυρή βάση και ερείσματα.

Βεβαίως, η λήψη αποφάσεων μέσα σε ένα ρευστό οικονομικό τοπίο, μπορεί να στοιχίσει σε έσοδα του Δημοσίου.

Ηδη η μετοχή του ΟΠΑΠ στο Χρηματιστήριο Αθηνών έχει υποχωρήσει στην περιοχή των 6 ευρώ, οδηγώντας τη χρηματιστηριακή αποτίμηση του 33% σε επίπεδα της τάξης των 600-700 εκατ. ευρώ.

Του ΒΑΓΓΕΛΗ ΜΑΝΔΡΑΒΕΛΗ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind