Προσφυγή στο ΣτΕ κατά μετεγκατάστασης Δικαστηρίων Πειραιά

 

peiraiasΣτο Συμβούλιο της Επικρατείας προσέφυγαν δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά και υποστηρίζουν, ότι είναι αντισυνταγματική και παράνομη η μεταστέγαση των δικαστηρίων του Πειραιά στο κτίριο των παλαιών αποθηκών της καπνοβιομηχανίας Κεράνης.

Υπενθυμίζεται, ότι όλα τα δικαστήρια του Πειραιά με απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης Χαρ. Αθανασίου μεταστεγάζονται στο παλαιό εργοστάσιο της Κεράνης επί της οδού Θηβών 196-198, συνολικής επιφάνειας 33.000 τετραγωνικών μέτρων, ενώ για τη μεταστέγαση αυτή υπάρχουν έντονες αντιδράσεις από τοπικούς φορείς (Εμπορικό και Βιομηχανικό Επιμελητήριο Πειραιά, Δικηγορικό Σύλλογο Πειραιά, κατοίκους, κ.λπ.).

Αναλυτικότερα, δύο μέλη του Διοικητικού Συμβουλίου του Δικηγορικού Συλλόγου Πειραιά ζητούν από το ΣτΕ να ακυρωθεί η από 24.9.2013 απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης με την οποία ανατέθηκε στην εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» η μελέτη, δημοπράτηση, κ.λπ. των αναγκών εργασιών στέγασης των δικαστικών υπηρεσιών Πειραιά στο παλαιό κτίριο της Κεράνης.

Οι δικηγόροι υποστηρίζουν, ότι αναρμοδίως ο υπουργός Δικαιοσύνης εξέδωσε απόφαση με την οποία αναθέτει στην εταιρεία «Θέμις Κατασκευαστική» την μελέτη, κ.λπ. του παλαιού κτιρίου της Κεράνης, καθώς η εν λόγω εταιρεία από το 2009 έχει μεταφερθεί στην αρμοδιότητα του υπουργού Υποδομών.

Επίσης, οι δικηγόροι αναφέρουν, ότι η επίμαχη απόφαση του υπουργού Δικαιοσύνης είναι παράνομη, καθώς για τα έργα που πρόκειται να γίνουν στο παλαιό κτίριο της καπνοβιομηχανίας, δεν έχει προηγηθεί η απαιτούμενη έγκριση περιβαλλοντική μελέτης, και δεν έχει προηγηθεί η διαδικασία περιβαλλοντικής αδειοδότησης, όπως προβλέπει ο Ν. 4014/2011. κ.λπ.

Σύμφωνα πάντα με τους δικηγόρους, η εν λόγω υπουργική απόφαση, είναι αντισυνταγματική και παράνομη γιατί δεν υπάρχει σχετική ειδική πρόβλεψη δαπάνης, στον κρατικό προϋπολογισμό για τα έργα που θα γίνουν, ούτε όμως έχει αναρτηθεί στο διαδικτυακό πρόγραμμα «Διαύγεια».

Επικαλούνται ακόμη οι δικηγόροι, ότι θα υπάρξει και οικονομική επιβάρυνση στους μάρτυρες και διαδίκους που θα έρχονται από τα νησιά του Αργοσαρονικού, καθώς δεν υπάρχει η αναγκαία συγκοινωνία από τον Πειραιά στη Νίκαια που θα μεταστεγαστούν τα δικαστήρια, ενώ θα υπάρξει μείωση της πελατείας τους, καθώς οι πολίτες θα πηγαίνουν πλέον στους δικηγόρους που έχουν γραφεία στη Νίκαια.

Παράλληλα, το Συμβούλιο της Επικρατείας έκρινε νόμιμα τα σχέδια διατάγματος για την μεταφορά της έδρας των δικαστηρίων από τον Πειραιά στο δήμο Νίκαιας- Αγίου Ιωάννη Ρέντη.

Συγκεκριμένα, το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ έκρινε νόμιμα δύο σχέδια Προεδρικών Διαταγμάτων του υπουργείου Δικαιοσύνης που αφορούν στην μεταβολή της έδρας του Εφετείου Πειραιά από τον Πειραιά στη Νίκαια και τη συγχώνευση του Ειρηνοδικείου Νίκαιας στο Ειρηνοδικείο Πειραιώς και την μεταβολή της έδρας του Πρωτοδικείου, του Ειρηνοδικείου και του Πταισματοδικείου Πειραιά.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=29427

Speak Your Mind