Προτάσεις Task Force για το Κτηματολόγιο

 

Η μείωση των σταδίων στους διαγωνισμούς κτηματογράφησης και η ενίσχυση της αυτοτέλειας της Κτηματολόγιο Α.Ε., προς καταπολέμηση της γραφειοκρατίας, είναι ορισμένες από τις προτάσεις που κατέθεσαν οι εμπειρογνώμονες της Task Force για το πολύπαθο έργο της κτηματογράφησης.
Οι Eυρωπαίοι ειδικοί έθεσαν ψηλά στην ατζέντα την ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και της χάραξης αιγιαλού – δύο έργα που έχουν τεθεί στο περιθώριο. Η Task Force φέρεται να διαφώνησε με τον μικρό αριθμό διαγωνισμών για την κτηματογράφηση του υπολοίπου της χώρας, φοβούμενη πιθανή εμπλοκή και ζήτησε σαφές χρηματοοικονομικό πλάνο.
Οπως ανακοινώθηκε χθες από το υπουργείο Περιβάλλοντος, οι εμπειρογνώμονες από την Ολλανδία, τη Γερμανία, την Αυστρία και την Ισπανία μελέτησαν επί δύο ημέρες το πλαίσιο κατάρτισης και λειτουργίας του κτηματολογίου με σκοπό να συντάξουν έκθεση με τις απαιτούμενες ενέργειες και δράσεις. Οι επαφές ολοκληρώθηκαν χθες με μία σύσκεψη, όπου συμμετείχαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευ. Λιβιεράτος, στελέχη του υπουργείου και της Κτηματολόγιο Α.Ε.
Σύμφωνα με τις πρώτες πληροφορίες, οι εμπειρογνώμονες συμφώνησαν στην ανάγκη να μειωθούν τα στάδια της διαγωνιστικής διαδικασίας (σ.σ. οι μελέτες ανατίθενται μέσω διαγωνισμού σε ιδιώτες μελετητές), με στόχο να περιοριστεί το κύμα προσφυγών και ενστάσεων από τους υποψηφίους, πρακτική που «μπλόκαρε» επί δύο και πλέον έτη την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης στα αστικά κέντρα.
Αξιοσημείωτο είναι ότι ιδιαίτερα ψηλά στην ατζέντα της Task Force βρέθηκε το ζήτημα των δασικών χαρτών και του αιγιαλού. Οι εμπειρογνώμονες σημείωσαν μετ’ επιτάσεως αυτό στο οποίο η πολιτεία επί χρόνια κωφεύει, ότι δηλαδή η ολοκλήρωση των δασικών χαρτών και η χάραξη της γραμμής αιγιαλού είναι προϋπόθεση για την ολοκλήρωση της κτηματογράφησης. Μάλιστα, οι εμπειρογνώμονες ζήτησαν τα δύο έργα να προχωρήσουν με ταχύτερους ρυθμούς, ώστε να προηγηθούν των αντίστοιχων προγραμμάτων κτηματογράφησης σε κάθε περιοχή.
Οι εκπρόσωποι της Task Force φαίνεται επίσης να προέβαλαν την ανάγκη να επιλυθεί ο γόρδιος δεσμός των αρμοδιοτήτων και να ενισχυθεί η αυτοτέλεια της Κτηματολόγιο Α.Ε. Τέλος, εξέφρασαν επιφυλάξεις ως προς τον μικρό αριθμό των μελετών (12 διαγωνισμοί για το υπόλοιπο της χώρας), ζήτησαν να γίνει σαφέστερος ο τρόπος χρηματοδότησης του υπολειπόμενου έργου, ενώ ζήτησαν να ληφθεί ειδική μέριμνα ώστε να μην πέσει όλο το βάρος του έργου κατά το 2015.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind