Πρόταση για ανάπλαση της Τοσίτσα

 

tositsaΣε Μονμάρτη της Αθήνας με υπαίθριους ζωγράφους και αγορά μεταχειρισμένων βιβλίων, πινάκων και διαφόρων χειροτεχνημάτων προτείνουν να μετατραπεί η πολυπαθής οδός Τοσίτσα κάτοικοι και επαγγελματίες του κέντρου της πρωτεύουσας.

Σε μια προσπάθεια να αναβαθμιστεί και να επανενταχθεί στον κοινωνικό ιστό ένας εμβληματικός δρόμος της πόλης, που βρίσκεται σε άμεση επαφή με το Εθνικό Αρχαιολογικό Μουσείο (πόλος χιλιάδων επισκεπτών της χώρας) και το Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο αλλά έχει υποστεί τα πάνδεινα από την πληγή της διακίνησης και χρήσης ναρκωτικών, η ΚΙΠΟΚΑ (Κίνηση Πολιτών Κέντρου Αθήνας) υπέβαλε πρόσφατα σχετική πρόταση στο Δήμο Αθηναίων για τη μετατροπή της σε υπαίθρια αγορά έργων τέχνης, χώρο πολιτισμού και δρώμενων.

“Για να επανεντάξουμε την Τοσίτσα στον κοινωνικό ιστό, στην καθημερινότητα των κατοίκων και επισκεπτών της πόλης, είναι απαραίτητο να της δώσουμε μια δραστηριότητα που θα συνάδει με τον χαρακτήρα και τη φιλοσοφία του δρόμου και των γειτονικών κτιρίων, μια ήπια δραστηριότητα που θα φέρει στον κόσμο και ζωή στην περιοχή”, εξηγεί ο Δημήτρης Νικολακόπουλος, συντονιστής της ΚΙΠΟΚΑ και μέλος του Δ.Σ.

“Μελετώντας τα επιτυχημένα παραδείγματα άλλων ευρωπαϊκών πόλεων, όπως Παρίσι, Λονδίνο κ.α. καταλήξαμε ότι η προσφορότερη λύση αναβάθμισης θα ήταν η μετατροπή της σε αγορά προϊόντων πολιτισμού και καλλιτεχνικών δρώμενων”, προσθέτει.

Η Κίνηση προτείνει της δημιουργία μιας υπαίθριας αγοράς με οικίσκους-παλαιοπωλεία που θα πωλούν μεταχειρισμένα βιβλία, χειροτεχνήματα, πίνακες, κ.α. σε συνδυασμό με οριοθετημένους χώρους για τη φιλοξενία καλλιτεχνών-ζωγράφων, γλυπτών κ.λ.π. Η ΚΙΠΟΚΑ κάνει λόγο για εγκαταστάσεις μη μόνιμες και ελαφριές, οι οποίες θα είναι ανάλογες με το ύφος της περιοχής και των γειτονικών κτιρίων.

Πηγή: Έθνος

http://thessi.gr/index.php/2013-06-23-20-33-06/264-2013-05-13-16-26-18/16137-2013-07-06-08-08-04

Speak Your Mind