Σενάρια για νέα παράταση στην τακτοποίηση αυθαιρέτων

 

afthairetaΑν και απομένουν 25 ημέρες από τη λήξη της προσθεσμίας για την τακτοποίηση αυθαιρέτων (μέχρι 31 Ιανουαρίου) εντούτοις ήδη κάποιοι κάνουν σκέψεις για νέα παράταση. Σύμφωνα με πληροφορίες, στο ΥΠΕΚΑ σκέφτονται να δώσουν μια ακόμη παράταση έως και έξι μήνες ώστε να ενταχθούν περισσότεροι στην τακτοποίηση.

Η χορήγηση έκπτωσης 10% σε όσους ιδιοκτήτες καταθέσουν ώς τις 31 του μήνα το 30% του οφειλόμενου προστίμου είναι έν κίνητρο που μπορεί να προσελκύσει περισσότερους ιδιοκτήτες ενώ το γεγονός ότι μπορούν να μεταβιβάζονται τα ακίνητα που εντάσσονται στη ρύθμιση είναι ένα κίνητρο που μπορεί να αποδώσει σύντομα.

Στο ΥΠΕΚΑ εκτιμούν ότι η βελτίωση του οικονομικού κλίματος μπορεί να δώσει μεγαλύτερη ώθηση και στη διαδικασία της τακτοποίησης κι έτσι προσανατολίζονται στη νέα παράταση.

Η παράταση ενδεχομένως να δοθεί ώστε να προετοιμαστεί το υπουργείο για τη γενικευμένη ρύθμιση που ετοιμάζει η οποία θα προβλέπει να κατηγοροποιούνται οι αυθαιρεσίες σε μικρές ή μεγάλες ή σ’ αυτές που δεν υπάρχει καθόλου οικοδομική άδεια.

Με τον τρόπο αυτό θα μπορέσει να δοθεί οριστική λύση στο πρόβλημα με μια μαζική νομιμοποίηση των μικρών αυθαιρεσιών.

Η ρύθμιση, ωστόσο, είναι πολύπλοκη και θα απαιτηθεί μεγαλύτερο χρονικό διάστημα. Να θυμίσουμε ότι σύμφωνα με πρόσφατη έκθεση της ΤτΕ, οι πολεοδομικές αυθαιρεσίες συνολικά στην Ελλάδα είναι περίπου 5 εκατ.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26102

Speak Your Mind