Σε τροχιά υλοποίησης μεγάλες τουριστικές επενδύσεις με την αρωγή του ΥΠΕΚΑ

 

defaultΑυξάνονται και πληθύνονται οι υπό υλοποίηση τουριστικές επενδύσεις, οι φάκελλοι των οποίων έχουν κατατεθεί στο νεοσυσταθέν γραφείο του ΕΟΤ (one stop shop), με το πρώτο “σύνθετο τουριστικό κατάλυμα” να οδηγείται σε τροχιά υλοποίησης.

Στη σημερινή παρουσίαση των βασικών αρχών του ειδικού χωροταξικού σχεδίου για τον τουρισμό, που πραγματοποιήθηκε στον ΕΟΤ παρουσία της υπουργού Τουρισμού Ολγας Κεφαλογιάννη και του υπουργού αναπληρωτή ΠΕΚΑ Σταύρου Καλαφάτη, τονίστηκε ότι πλέον οι επενδύσεις που έχουν κατατεθεί στο εν λόγω γραφείο ανέρχονται σε οκτώ συμπεριλαμβανομένων και δύο που κατατέθηκαν μόλις πρόσφατα. Μάλιστα είναι θέμα ημερών η υπογραφή ΚΥΑ για τη επένδυση του Ομίλου Dolphin στην Τζια, ύψους 50 εκατ. ευρώ, προκειμένου να εκκινήσει η υλοποίηση της πρώτης συνθέτης τουριστικής επένδυσης της χώρας, όπως τόνισε και η αρμόδια υπουργός. Σε 650 στρέμματα ο συντελεστής δόμησης είναι 0,03% και αποτελεί δείγμα για το πώς θα κινηθεί το ειδικό χωροταξικό για τον τουρισμό.

Αναφερόμενος στις βασικές αρχές του υπό υλοποίηση ειδικού χωροταξικού σχεδίου, ο υπουργός αναπληρωτής ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης επισήμανε ότι πρόκειται να επιταχυνθούν οι μέχρι πρότινος μακρές και χρονοβόρες διαδικασίες αδειοδότησης και υλοποίησης τουριστικών επενδύσεων, ενώ τυχόν προβλήματα αδειοδότησης θα αντιμετωπίζονται εκτάκτως και κατά περίσταση. «Δημιουργείται ένα σταθερό πλαίσιο για την ενθάρρυνση επιχειρηματικών σχεδίων, το οποίο θα προσφέρει ισορροπία ανάμεσα στην ανταγωνιστικότητα, την κοινωνική συνοχή και την προστασία του περιβάλλοντος», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Όπως εξήγησε ο υπουργός, οι βασικές αρχές του χωροταξικού έχουν να κάνουν με τη διεύρυνση του χώρου για την εξασφάλιση μεγαλύτερου φάσματος τουριστικών προϊόντων, με παράλληλη ενίσχυση των τοπικών κοινωνιών για τη δημιουργία του δικού τους τουριστικού προϊόντος. Περιορίζεται, επίσης, η διάσπαρτη δόμηση τουριστικών εγκαταστάσεων, δημιουργείται ένα ενιαίο δίκτυο φυσικού και πολιτιστικού περιβάλλοντος, ενώ ταυτόχρονα διευρύνεται το πεδίο τουριστικών προϊόντων και υπηρεσιών.

Επιπλέον, σύμφωνα πάντα με τον κ. Καλαφάτη, χωροθετούνται σε περιοχές ειδικού ενδιαφέροντος οργανωμένοι υποδοχείς και σύγχρονα καταλύματα. Από την πλευρά της, η κ. Κεφαλογιάννη υπογράμμισε ότι για πρώτη φορά το ΥΠΟΤ είχε συνεισφορά στην αναθεώρηση του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμό και πρόσθεσε ότι με τον τρόπο αυτό εξασφαλίζεται η ισόρροπη τουριστική ανάπτυξη. Οι επιμέρους λεπτομέρειες του ειδικού χωροταξικού για τον τουρισμού πρόκειται να ανακοινωθούν το προσεχές διάστημα από το ΥΠΕΚΑ, καθώς το επόμενο βήμα είναι η ολοκλήρωση στρατηγικής μελέτης.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/news.asp?id=1688416

Speak Your Mind