Σημαντικά έργα που θα ενισχύσουν τις υποδομές της Σαντορίνης

 

santoriniΤο ηλιοβασίλεμά της είναι από τα πιο διάσημα στον κόσμο. Το άγριο ηφαιστειακό της τοπίο μαγεύει κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες. Ομως η έντονη ανάπτυξη της Σαντορίνης και η εξέλιξή της σε μία από τις «ναυαρχίδες» του ελληνικού τουρισμού επέτεινε την ανάγκη για την ολοκλήρωση των βασικών υποδομών του νησιού και τη διασφάλιση των επισκεπτών της. Το διάστημα αυτό στο νησί βρίσκεται σε εξέλιξη μία σειρά έργων που θα καλύψουν το «κενό».

Χθες ο αναπληρωτής υπουργός Ανάπτυξης και Υποδομών Σταύρος Καλογιάννης υπέγραψε τη διάθεση 3 εκατ. ευρώ για έργα αντιστήριξης των πρανών στα Φηρά: στην περιοχή του τελεφερίκ και στο λιμένα Αθηνιού.

Επειτα από παράκληση της δημοτικής Αρχής, καθώς η τουριστική περίοδος βρίσκεται σε πλήρη εξέλιξη, τα έργα θα αρχίσουν τον Οκτώβριο.

«Υστερα από πολλά χρόνια συζήτησης, επιτέλους το έργο δημοπρατήθηκε και ορίστηκε ανάδοχος. Το έργο αφορά την τοποθέτηση πλεγμάτων και άλλων μηχανισμών ανάσχεσης των βραχοπτώσεων, προκειμένου να μην υπάρξουν άλλα ατυχήματα» λέει στην «Κ» ο δήμαρχος του νησιού Νίκος Ζώρζος. «Ενα αντίστοιχο έργο ολοκληρώθηκε πριν από ένα μήνα στην Αρμένη, κάτω από την Οία, και είμαστε πολύ ευχαριστημένοι με το αποτέλεσμα». Το έργο χρηματοδοτείται από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Κρήτης και Νήσων Αιγαίου με επιβλέπουσα Αρχή την Εγνατία Οδό Α.Ε., που έχει αναλάβει πλήθος έργων στα κυκλαδονήσια τα τελευταία χρόνια.

Κατά τα λοιπά, το διάστημα αυτό, το διάσημο αιγαιοπελαγίτικο νησί επιχειρεί να «κλείσει» αρκετές εκκρεμότητες δεκαετιών, όσον αφορά τις βασικές υποδομές του. Πριν από λίγες ημέρες, το δημοτικό συμβούλιο αποφάσισε τη χωροθέτηση Ολοκληρωμένης Εγκατάστασης Διαχείρισης Απορριμμάτων (ΟΕΔΑ) στο Μεγαλοχώρι. «Πρόκειται για ένα σημαντικό βήμα, ιδιαίτερα δύσκολο για ένα τόσο πυκνοκατοικημένο νησί, όπως η Σαντορίνη, όπου οι ελεύθεροι χώροι είναι λιγοστοί» λέει ο κ. Ζώρζος.

ΧΥΤΑ και ύδρευση
Αξίζει να σημειωθεί ότι σε όλες τις Κυκλάδες λειτουργούν 9 ΧΥΤΑ που εξυπηρετούν μόλις το 44% του πληθυσμού του νομού, ενώ ακόμα 4 βρίσκονται σε αρχικά στάδια. Απαιτείται η κατασκευή ακόμα 9 ΧΥΤΑ (Ανδρου, Τήνου, Σικίνου, Μήλου, ΘήραςΘηρασιάς, Ηρακλειάς, Σχοινούσας, Κουφονησίου, Δονούσας).

Παράλληλα, ο δήμος με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ προωθεί την κατασκευή έργων ύδρευσης και διαχείρισης των λυμάτων. «Πρόσφατα ολοκληρώθηκε το αποχετευτικό δίκτυο στο Ημεροβίγλι, ενώ το διάστημα αυτό ολοκληρώνεται η νέα αφαλάτωση στον Εξω Γυαλό και το δίκτυο μεταφοράς νερού προς Φηρά και Ημεροβίγλι. Σε εξέλιξη βρίσκεται ανάλογο έργο στον Πύργο. Την επόμενη εβδομάδα ξεκινούν τα έργα για την κατασκευή αποχετευτικού δικτύου στο Εμπορείο, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες θα δημοπρατηθούν η εγκατάσταση αφαλάτωσης στο Ακρωτήρι, ο βιολογικός καθαρισμός και η αποχέτευση της Θηρασιάς».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind