ΣτΕ: Προσωρινή διαταγή για την απομάκρυνση αρχαιοτήτων από το μετρό Θεσσαλονίκης

 

metrolgtsΠροσωρινή διαταγή εξέδωσε η προεδρεύουσα του θερινού τμήματος του Συμβουλίου της Επικρατείας, αντιπρόεδρος Μαίρη Σαρπ, βάσει της οποίας «παγώνουν» προσωρινά οι διαδικασίες απομάκρυνσης αρχαιοτήτων από το σταθμό Βενιζέλου του μετρό Θεσσαλονίκης.

Υπενθυμίζεται, ότι, κατά τη διάρκεια των εργασιών του μετρό, αποκαλύφθηκαν στην εν λόγω περιοχή αρχαιότητες του 4ου αιώνα και των πρώιμων βυζαντινών χρόνων. Ο δήμαρχος της Θεσσαλονίκης, κ. Γιάννης Μπουτάρης, προσέφυγε στο ΣτΕ, ζητώντας την αναστολή και την ακύρωση της από 24.1.2013 απόφασης του υπουργείου Πολιτισμού, με την οποία προβλέπεται απόσπαση των σημαντικότερων αρχαιολογικών ευρημάτων, αλλά και αποδόμηση άλλων που έχουν αποκαλυφθεί στον υπό κατασκευή σταθμό του μετρό.

Στην προσφυγή του, ο κ. Μπουτάρης επισημαίνει ότι η υπουργική απόφαση παραβιάζει τη συνταγματική αρχή της αναλογικότητας, αφού επιλέχθηκε η πλέον δυσμενής για την προστασία του πολιτιστικού περιβάλλοντος λύση, η οποία καταλήγει στην οριστική εξαφάνιση του συγκεκριμένου ιστορικού μνημείου ως ενιαίου συνόλου. Επιπλέον, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης επικαλέστηκε παρανομία της εν λόγω απόφασης, λόγω αντίθεσης με την κείμενη νομοθεσία για την προστασία τω ν αρχαιοτήτων και της πολιτιστικής κληρονομιάς (Ν.3028/2002), καθώς και λόγω ανεπαρκούς αιτιολογίας.

Η κα Σαρπ έκανε δεκτό το αίτημα προσωρινής διαταγής του Δήμου Θεσσαλονίκης για το «πάγωμα»των σχετικών εργασιών απόσπασης, προκειμένου ν’ αποφευχθεί ανεπανόρθωτη βλάβη για τις εν λόγω αρχαιότητες, έως ότου συζητηθούν τα κύρια αιτήματα του δημάρχου.

http://www.lawnet.gr/news/ste-prosorini-diatagi-gia-tin-apomakrunsi-arxaiotiton-apo-to-metro-8essalonikis-30458.html

Speak Your Mind