Στη Βουλή το σχέδιο νόμου για τις ΑΠΕ

 

apeΚατατίθεται εντός της εβδομάδας στη Βουλή, το νομοσχέδιο του ΥΠΕΚΑ για τις ΑΠΕ, το οποίο και έχει εξαγγελθεί από τον περασμένο Απρίλιο.

Πρόκειται για το «υπόλοιπο» των ρυθμίσεων γύρω από την πράσινη αγορά ενέργειας που δεν εντάχθηκαν μαζί με τα μέτρα για τον ειδικό λογαριασμό ΑΠΕ, το Μάιο, στο πολυνομοσχέδιο του υπ. Οικονομικών με όλα τα προαπαιτούμενα για την εκταμίευση της προηγούμενης δόσης.

Έτσι το εν λόγω νομοσχέδιο, εκτός απροόπτου, και εφόσον φυσικά δεν έχουν νέες αλλαγές- της τελευταίας στιγμής- περιλαμβάνει καταρχήν ρυθμίσεις για την τιμολόγηση των ΑΠΕ. Συγκεκριμένα υιοθετεί το «κλείδωμα» τιμής με την ηλέκτριση του έργου, δηλαδή με την ολοκλήρωσή του, επιτρέπει την αναπροσαρμογή των εγγυημένων τιμών με απλή υπουργική απόφαση και όχι με νόμο (αυτό ίσχυε ήδη για τα φωτοβολταϊκά) και καταργεί την ετήσια αναπροσαρμογή της τιμής απορρόφησης του ρεύματος κατ΄αναλογία του πληθωρισμού.

Σύμφωνα πάντως με παράγοντες των ΑΠΕ κάποιες από τις διατάξεις δυσκολεύουν την ανανέωση αδειών εγκατάστασης, ενώ «δια της πλαγίας» μπαίνει πάγος στην υπόθεση των μικρών ανεμογεννητριών καθώς αναστέλλεται η αδειοδότηση μέχρι να εκπονηθεί το Ειδικό Πρόγραμμα για τις μικρές ανεμογεννήτριες.

Από την άλλη, εισάγονται ευνοϊκές ρυθμίσεις για τα μεγάλα υδροηλεκτρικά που μπορούν πλέον να προχωρήσουν στην κατασκευή φραγμάτων σε δασικές εκτάσεις.

Ταυτόχρονα, αποσαφηνίζονται ζητήματα σχετικά με την απόδοση στους δικαιούχους- οικιακούς καταναλωτές των ποσών που αντιστοιχούν στην εισφορά 1% από την προ ΦΠΑ τιμή πώλησης της ηλεκτρικής ενέργειας που παράγεται από ΑΠΕ.

Επίσης με άλλη ρύθμιση δίνεται η δυνατότητα κατασκευής έργων σύνδεσης σε γαίες υψηλής παραγωγικότητας.

Με άλλες διατάξεις ρυθμίζονται θέματα εκμίσθωσης και εκμετάλλευσης μεταλλείων και λατομείων σε δημόσιες εκτάσεις, ενώ παρέχεται η δυνατότητα περιορισμού της ζώνης των χιλίων μέτρων σε περιπτώσεις που αυτά βρίσκονται σε νησιά ή σε παραμεθόριες περιοχές.

Προβλέπεται επίσης ο τρόπος συμμετοχής των ΟΤΑ στο «Εξοικονομώ», ενώ διευκρινίζεται ότι η είσπραξη του ανταποδοτικού τέλους ΕΡΤ γίνεται από όλους τους προμηθευτές ρεύματος και εισάγεται εξαίρεση από την υποχρέωση καταβολής του εν λόγω τέλους για ναούς και χώρους λατρείας.

Τέλος, τροποποιούνται οι διατάξεις για εκσκαφές σε αστικό περιβάλλον για έργα κατασκευής και συντήρησης υποδομών φυσικού αερίου και οι διατάξεις για εγκατάσταση δικτύων αερίων καυσίμων σε νέες οικοδομές.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=28117

Speak Your Mind