Στο Ευρωδικαστήριο για τη λίμνη Κορώνεια

 

3 Νοε 2012 – Πολιτισμός – Του ΘΑΝΑΣΗ ΤΣΙΓΓΑΝΑ

Η Κομισιόν παραπέμπει την Ελλάδα γιατί δεν πήρε ουσιαστικά μέτρα ώστε να αποφευχθεί η υποβάθμιση του υγρότοπου

Συνέπειες θα έχει η χώρα μας καθώς παραπέμπεται δικαστικά για την υποβάθμιση του υγρότοπου της Κορώνειας. ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ. Με στόχο να «υποστεί τις λιγότερες δυνατές συνέπειες» προσέρχεται η Ελλάδα ενώπιον του Ευρωπαϊκού Δικαστηρίου για τη λίμνη Κορώνεια της Θεσσαλονίκης. Στις 28/11 η χώρα μας θα καθήσει στο εδώλιο για παραλείψεις και λάθη της σχετικά με την προστασία και διάσωση του υγροτόπου, μη διαφεύγοντας την παραπομπή που προσπαθούσε να αποφύγει από το 2003.
Με δεδομένη τη σημερινή κατάταση της Κορώνειας «η καταδίκη θεωρείται σχεδόν βέβαιη, αλλά εκείνο που ίσως πετύχουμε είναι μια μικρότερη ποινή» ανέφεραν εκπρόσωποι της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, μία εκ των επτά υπηρεσιών και φορέων που ανέλαβαν προ 6ετίας την εκτέλεση των έργων που θα έσωζαν τη λίμνη.
Το πρόστιμο που μπορεί να επιβάλει το Ευρωπαϊκό Δικαστήριο φθάνει τα 100.000 ευρώ ημερησίως, αν δεν γίνει αποδεκτή η υπερασπιστική γραμμή της χώρας, η οποία αναμένεται να επικεντρωθεί στα όσα έχουν γίνει έως τώρα για την αντιμετώπιση της ρύπανσης της λίμνης, αλλά και σε μια παράταση επιείκειας ώστε να ολοκληρωθούν όσα δρομολογήθηκαν και πανθομολογουμένως έχουν καθυστερήσει ανεπίτρεπτα. Η Ε.Ε. έχει παραπέμψει την Ελλάδα στο Ευρωπαϊκό Δικαστήριο όχι για τη σημερινή τραγική κατάσταση της λίμνης στην οποία κατέληξε μετά από 15 χρόνια υποβάθμισης (λόγω υπεράντλησης, ρύπανσης, κυβερνητικής αδιαφορίας), αλλά γιατί δεν προχώρησε σε ενδεδειγμένες ενέργειες προκειμένου αυτή να αποφευχθεί, εστιάζοντας σε μια σειρά πρόσφατων λαθών, υπηρεσιακών παραλείψεων και αδράνειας στην εφαρμογή ουσιαστικών μέτρων που θα οδηγούσαν στην αναγέννηση της λίμνης.
Ανεφάρμοστο σχέδιο
«Η Επιτροπή ισχυρίζεται ότι η Ελληνική Δημοκρατία δεν έχει λάβει επαρκή μέτρα για να αποτρέψει την υποβάθμιση της λίμνης και την παρενόχληση της πανίδας και της χλωρίδας. Ιδιαίτερα μας εγκαλεί για δράσεις του master plan που είχε εκπονήσει η νομαρχία Θεσσαλονίκης και δεν υλοποιήθηκαν και αναφέρει ενδεικτικά εφτά από τις 21 δράσεις του σχεδίου», επισήμανε μιλώντας στην «Κ» ο προϊστάμενος της Διεύθυνσης Περιβάλλοντος και Υποδομών της Περιφέρειας Κ. Μακεδονίας κ. Απ. Γιάντσης. Η Ε.E. θεωρεί ότι δεν τερματίστηκε η λειτουργία των παράνομων γεωτρήσεων πέριξ της λίμνης που στέγνωσαν τον βαθύ υδροφόρο ορίζοντα, ενώ υπάρχουν αμφιβολίες ως προς τον ακριβή αριθμό τους. Τα μέτρα που ελήφθησαν για τον περιορισμό της άρδευσης εξακολουθούν να είναι ανεπαρκή. Η μελέτη κατασκευής συλλογικών αρδευτικών δικτύων και εμπλουτισμού του υδροφορέα δεν εγκρίθηκε. Δεν λήφθηκε κανένα μέτρο για να χρηματοδοτηθούν ιδιωτικές επενδύσεις για την αντιμετώπιση της ρύπανσης από αλατούχα απόβλητα (από βαφεία – φινιριστήρια), ενώ η κατασκευή των λιμνοδεξαμενών ωρίμανσης δεν έχει ξεκινήσει. Δεν ολοκληρώθηκε η επανεξέταση των περιβαλλοντικών όρων των ρυπογόνων βιομηχανιών στον Λαγκαδά, δεν εγκαταστάθηκε η δευτεροβάθμια επεξεργασία των λυμάτων της πόλης και των παραλίμνιων οικισμών, ενώ «ορισμένοι γεωργοί εκμεταλλευόμενοι την ξήρανση της λίμνης κατέλαβαν εδάφη συνολικής επιφάνειας 10 τ.χλμ.».
Απέναντι σε όλα αυτά υπάρχουν βεβαίως επιχειρήματα και… δικαιολογίες, σχολιάζουν εκπρόσωποι της περιφέρειας. Για την αντιμετώπιση της ρύπανσης η Π. Κ. Μακεδονίας αντιτείνει ότι από τις 28 ρυπογόνες βιομηχανίες πολλές έκλεισαν με δικές της ενέργειες και σήμερα λειτουργούν εννέα, που παρακολουθούνται. Οτι έχει εγκατασταθεί δίκτυο παρακολούθησης. Οτι έχει προχωρήσει το αποχετευτικό του Λαγκαδά και το 60% των λυμάτων διέρχεται από βιολογικό καθαρισμό. Οτι έγινε το έργο εκτροπής των δύο χειμάρρων (Λαγκαδικίων και Σχολαρίου) που φέρνουν νερό στην Κορώνεια. Για τον αγροπεριβαλλοντικό τομέα, ωστόσο, η υλοποίηση των μέτρων δεν αντέχει… σχολιασμό. Η περιφέρεια υπογραμμίζει ότι είναι η μόνη από τους φορείς που ολοκλήρωσε ορισμένα έργα. Και για τις καθυστερήσεις επισημαίνει ότι το 2009 η τότε ηγεσία του ΥΠΕΚΑ σχεδίαζε πάλι αναθεώρηση (την 3η) του master plan για τη σωτηρία της Κορώνειας.

Speak Your Mind