Στο επίκεντρο η προσέλκυση επενδύσεων

 

13 Νοε 2012 – Οικονομία – Της ΔΗΜΗΤΡΑΣ ΜΑΝΙΦΑΒΑ

Την αλλαγή της ατζέντας από τη δημοσιονομική προσαρμογή στην ανάπτυξη επιχειρεί η κυβέρνηση διά του ιδίου του πρωθυπουργού, ο οποίος χθες προήδρευσε ευρείας κυβερνητικής σύσκεψης που πραγματοποιήθηκε στο υπουργείο Ανάπτυξης με τη συμμετοχή των πολιτικών ηγεσιών όλων των λεγόμενων παραγωγικών, αναπτυξιακών υπουργείων. Συγκεκριμένα στη μαραθώνια σύσκεψη διάρκειας έξι ωρών συμμετείχαν ο υπουργός Ανάπτυξης κ. Κ. Χατζηδάκης, ο υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής κ. Ευ. Λιβιεράτος, ο υπουργός Ναυτιλίας κ. Κωστής Μουσουρούλης, ο υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Αθ. Τσαυτάρης, η υπουργός Τουρισμού κ. Ολγα Κεφαλογιάννη, ο υπουργός Επικρατείας κ. Δ. Σταμάτης καθώς και οι αναπληρωτές υπουργοί και υφυπουργοί των παραπάνω υπουργείων. Στην ίδια κατεύθυνση, αυτή της προώθησης της ανάπτυξης και της προσέλκυσης επενδύσεων, ο πρωθυπουργός μεταβαίνει σήμερα στις Βρυξέλλες, συνοδευόμενος από τον κ. Κ. Χατζηδάκη.
Βασικό αντικείμενο της σύσκεψης ήταν αφενός η ανάδειξη και η προτεραιότητα των αναπτυξιακών δράσεων του κάθε υπουργείου και αφετέρου ο εντοπισμός και η επίλυση προβλημάτων αλληλοεπικάλυψης αρμοδιοτήτων που προκαλούν εμπλοκές στις επενδύσεις. «Ετσι που είναι ιστορικά δομημένη η ελληνική δημόσια διοίκηση, το κάθε υπουργείο ιστορικά ερχόταν σε αντιπαράθεση με το άλλο. Τα υπουργεία πρέπει να έχουν μεταξύ τους συνέργειες και όχι αντιπαλότητες», τόνισε χαρακτηριστικά μετά την ολοκλήρωση της σύσκεψης ο κ. Αντώνης Σαμαράς. Και προσέθεσε: «Το κάθε υπουργείο πρέπει να υπακούει στην ίδια στόχευση: ανάπτυξη και θέσεις εργασίας».
Σε ό,τι αφορά την προτεραιότητα των έργων και δεδομένης της έλλειψης ρευστότητας, κεντρικό κριτήριο που τέθηκε είναι η προώθηση αυτών που δημιουργούν προστιθέμενη αξία σε κάθε ευρώ που εισέρχεται στη χώρα και οδηγούν σε νέες θέσεις εργασίας. Σύμφωνα με πληροφορίες, στη χθεσινή ατζέντα συζητήθηκαν σειρά θεμάτων όπως οι αποκρατικοποιήσεις, η απελευθέρωση της αγοράς ενέργειας, η προώθηση μεγάλων έργων, όπως οι αυτοκινητόδρομοι, η αξιοποίηση λιμένων και αεροδρομίων, το κτηματολόγιο, η περιβαλλοντική νομοθεσία, η πορεία και η τροποποίηση του ΕΣΠΑ, η εξέλιξη των διαπραγματεύσεων με την Ευρωπαϊκή Τράπεζα Επενδύσεων, καθώς ακόμη και το θέμα της ρύθμισης των δανείων. Σε δέκα ημέρες θα επαναληφθεί η σύσκεψη στο υπουργείο Ανάπτυξης υπό τον πρωθυπουργό όπου θα εξετασθεί η πορεία των θεμάτων που τέθηκαν χθες. Στη συνέχεια θα ακολουθήσουν διμερείς επαφές του πρωθυπουργού με κάθε υπουργείο. «Περνάμε στην επόμενη σελίδα. Τα πράγματα πρέπει να τρέξουν γρήγορα. Είμαστε η ομάδα ανάπτυξης», δήλωσε ο πρωθυπουργός.

 

Speak Your Mind