Στρατηγική για τα AegeanIslands προωθεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου

 

aegeanΣτρατηγική ανασχεδιασμού του τουριστικού προορισμού των νησιών κάτω από την «ομπρέλα» AegeanIslands, υλοποιεί η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, αποσκοπώντας στην επιμήκυνση της τουριστικής περιόδου και στην εισροή περισσότερων εσόδων από τον τουρισμό στην τοπική οικονομία.

Αναφερόμενος στην πορεία της φετινής περιόδου με το κλείσιμο του πρώτου επταμήνου, ο περιφερειάρχης Νοτίου Αιγαίου κ. Γιάννης Μαχαιρίδης τόνισε σε συνάντηση με δημοσιογράφους, ότι η αύξηση που καταγράφεται είναι διψήφια στις αφίξεις χάρη στη σημαντική ενίσχυση των ξένων επισκεπτών και μονοψήφια στα έσοδα.

Ο ίδιος επισήμανε ότι η ενίσχυση στις αφίξεις τη φετινή περίοδο στους προορισμούς της Περιφέρειας θα κυμανθεί σε ποσοστό 10%, ωστόσο εστίασε στην αδύναμη τιμολογιακή πολιτική των ξενοδοχειακών μονάδων «στην επίθεση των πρακτορείων» η οποία περιορίζει τις εισπράξεις, καθώς και την ανάγκη σταδιακού απεγκλωβισμού από την πολιτική φθηνού All Inclusive, που έχει συνέπειες στην κατανάλωση στην τοπική αγορά. Παράλληλα υπογράμμισε τη δραματική πτώση του εσωτερικού τουρισμού, που έχει πλήξει δεκάδες νησιά του Νοτίου Αιγαίου, τα οποία στηρίζονταν παραδοσιακά σε αυτή.

Νέες αγορές και «στοίχημα» η Τουρκία
Στόχοι της Περιφέρειας είναι η αναβάθμιση των υποδομών, η ενίσχυση της προβολής μέσω του διαδικτύου, το ταυτόχρονο άνοιγμα νέων αγορών, καθώς και ο περιορισμός του All Inclusive ως προσφερόμενο προϊόν από τις ξενοδοχειακές επιχειρήσεις.

«Στοίχημα» στο άνοιγμα νέων αγορών είναι η Τουρκία, τόνισε ο Περιφερειάρχης, εκτιμώντας ότι οι αφίξεις από Τουρκία θα φθάσουν στις 800.000 εφέτος στη χώρα και επισήμανε τις επαφές που έχουν γίνει με τον Σύνδεσμο Τουριστικών Πρακτόρων Τουρκίας και το Επιμελητήριο Σμύρνης.

Εφέτος στο πιλοτικό πρόγραμμα χορήγησης θεωρήσεων στα νησιά του Αιγαίου έχει προστεθεί το Καστελόριζο, ενώ έχει ζητηθεί από το 2014 να ενταχθούν και η Μύκονος, η Σαντορίνη, η Λέρος, η Κάλυμνος, η Σύμη και η Πάτμος. Φιλοδοξία είναι η προσέλκυση δύο εκατ. Τούρκων τουριστών τα επόμενα χρόνια, υπογράμμισε ο Περιφερειάρχης, εστιάζοντας στη σημαντική καταναλωτική δύναμη των επισκεπτών από τη γειτονική χώρα, καθώς ένας τούρκος τουρίστας ισοδυναμεί με τρεις Ευρωπαίους. Γενικότερος στόχος της Περιφέρειας είναι επίσης η προσέγγιση 60 αγορών από τις 45 που προσελκύει σήμερα το Νότιο Αιγαίο.

Την ίδια ώρα ο κ. Μαχαιρίδης επισήμανε το επενδυτικό ενδιαφέρον για τον θαλάσσιο τουρισμό και ξενοδοχειακές μονάδες που δεν λειτούργησαν εφέτος. Με επίκεντρο τις μαρίνες και τα λιμάνια, έχει εκφραστεί ενδιαφέρον από ευρωπαϊκές χώρες, αλλά και το Μεξικό. Σε στάδιο ολοκλήρωσης βρίσκεται η παραχώρηση της νέας μαρίνας Ρόδου (450 θέσεων) σε εταιρία εβραϊκών συμφερόντων, ενώ αγγλικό fund βρίσκεται σε προχωρημένες συζητήσεις για την αγορά του ξενοδοχείου Capsis στη Ρόδο, που αποτελεί ιδιοκτησία της τράπεζας Eurobank. Ο ίδιος τάχθηκε υπέρ της προώθησης των επενδύσεων, αναφερόμενος στους διαγωνισμούς αξιοποίησης δημόσιας περιουσίας που είναι σε εξέλιξη, όπως η περιοχή Αφάντου στη Ρόδο. Από την άλλη σημείωσε το μεγάλο περιβαλλοντικό κόστος από την πυρκαγιά που έπληξε το νησί τις προηγούμενε μέρες, τονίζοντας ότι θα αναδασωθούν δημόσιες και ιδιωτικές περιοχές, αλλά και το ότι δεν επηρεάστηκε η τουριστική δραστηριότητα στο νησί.

Οργανισμός Προώθησης Προορισμού και ταξιδιωτικό portal
Στο πλαίσιο του στρατηγικού σχεδιασμού στον τουρισμό, ο οποίος έχει ορίζοντα δεκαετίας, προωθείται η δημιουργία Οργανισμού Προώθησης Προορισμού (Destination Marketing Organization – DMO) σε συνεργασία με τους φορείς του τουρισμού όλου του Νοτίου Αιγαίου, η οποία θα ανακοινωθεί στο Περιφερειακό Συμβούλιο Τουρισμού τον Οκτώβριο, σημείωσε η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού κυρία Ελευθερία Φτακλάκη, ώστε κάθε προορισμός να δημιουργήσει ένα φορέα διαχείρισής του για την προσέλκυση επισκεπτών.

Για δράσεις προβολής η Περιφέρεια έχει στη διάθεσή της ίδιους πόρους της τάξης των 700.000 ευρώ. Επίσης τον Νοέμβριο θα βγει στον «αέρα» το portal της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου, το οποίο υλοποιείται από το τμήμα Πληροφορικής του Πανεπιστημίου Κρήτης και θα λειτουργήσει ως διαδραστικός κόμβος τουριστικής ενημέρωσης και θα παρέχει πληροφορίες για τα ακτοπλοϊκά δρομολόγια, φιλοδοξώντας στη συνδεσιμότητα μεταξύ των νησιών (island hopping). Η αντιπεριφερειάρχης Τουρισμού τόνισε και την εισαγωγή νέων δομών καταγραφής του τουριστικού προϊόντος, όπως η λειτουργία του παρατηρητηρίου βιώσιμου τουρισμού και η ίδρυση του Περιφερειακού Συμβουλίου Τουρισμού (Οτα, Ενώσεις Τουριστικών Φορέων) που θα συντονίζει τις δράσεις του τουρισμού στο Νότιο Αιγαίο.

Στην κατεύθυνση του εμπλουτισμού του τουριστικού προϊόντος τον Οκτώβριο θα πραγματοποιηθεί πιλοτικό πρόγραμμα τουρισμού Τρίτης ηλικίας, με τη συνεργασία τριών νοσοκομείων (ενός δημόσιου και δύο ιδιωτικών) και τριών ξενοδοχείων, τα οποία με επισκέπτες από τη Γερμανία. Στηρίζονται επίσης ενέργειες, όπως η πρωτοβουλία του Ξενοδοχειακού Επιμελητηρίου Ελλάδος (ΞΕΕ) για το «Ελληνικό Πρωινό» στην οποία συμμετέχουν 135 ξενοδοχεία της Περιφέρειας και πρωτοβουλίες φορέων τοπικής αυτοδιοίκησης με άξονα τη γαστρονομία.

ΕΣΠΑ
Σε ό,τι αφορά την πορεία του ΕΣΠΑ Νοτίου Αιγαίου, η Ειδική Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας έχει προχωρήσει σε νομικές δεσμεύσεις έργων ύψους 157,9 εκατ. ευρώ, ενώ οι απορροφήσεις μέχρι τις 15 Ιουλίου 2013 ανέρχονται στα 77,4 εκατ. ευρώ. Σχετικά με έργα υποδομής η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου μπορεί να αντλήσει πόρους από τα Τομεακά Επιχειρησιακά Προγράμματα που συγχρηματοδοτούνται από το ταμείο Συνοχής.

Οι δράσεις για το περιβάλλον (νερό, λύματα, απορρίμματα) καλύπτονται κυρίως από το Επιχειρησιακό Πρόγραμμα Περιβάλλον – Αειφόρος Ανάπτυξη (ΕΠ ΠΕΡΑΑ) με συγχρηματοδότηση από το ταμείο Συνοχής. Η συνολική πορεία των έργων του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΡΑΑ, των οποίων η διαχείριση έχει εκχωρηθεί στην Ειδική Διαχειριστική Αρχή της Περιφέρειας, επιμερίζεται στα 104,9 εκατ. ευρώ, οι νομικές δεσμεύσεις ανέρχονται στα 30,1 εκατ. ευρώ, ενώ οι δαπάνες που έχουν πραγματοποιηθεί ανέρχονται στα 18,7 εκατ. ευρώ.

Επιπλέον έχουν ενταχθεί από την Διαχειριστική Αρχή του Επιχειρησιακού Προγράμματος ΠΕΡΑΑ, άλλα 30 έργα που αφορούν την Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, συνολικού προϋπολογισμού 111,3 εκατ. ευρώ, ενώ έχει εισέλθει στο Επιχειρησιακό Πρόγραμμα «Ενίσχυση της Προσπελασιμότητας» έργο προϋπολογισμού 17,7 εκατ. ευρώ.

Πουτέτση Χριστίνα
http://www.tovima.gr/finance/article/?aid=524535&wordsinarticle=Στρατηγική%3bγια%3bτα%3bAegeanIsls%3bπροωθεί%3bη%3bΠεριφέρεια%3bΝοτίου%3bΑιγαίου

Speak Your Mind