Συζητήθηκε η υπόθεση του Mall

 

themallΤη σχέση ανάμεσα σε ένα πρόσφατο διάταγμα για τις χρήσεις γης στο Μαρούσι με την πολύκροτη υπόθεση του εμπορικού κέντρου The Mall Athens ανέδειξε χθες η εκδίκαση της υπόθεσης στην Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας. Οπως προκύπτει, το διάταγμα που προωθήθηκε εσπευσμένα λίγο πριν από τις εκλογές του 2012 από τον τότε αναπληρωτή υπουργό Περιβάλλοντος, Νίκο Σηφουνάκη, και αφορά την επέκταση των εμπορικών χρήσεων στους βασικούς οδικούς άξονες του δήμου, ήρθε να εντάξει μεταξύ άλλων και το επίμαχο εμπορικό σε ένα νέο, ενιαίο αυτή τη φορά, πολεοδομικό πλαίσιο. Επιχείρημα που χρησιμοποιήθηκε στο δικαστήριο υπέρ της συνταγματικότητας των ρυθμίσεων με τις οποίες επετράπη η ανέγερσή του.

Χθες λοιπόν, έπειτα από αρκετές αναβολές, η Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας εξέτασε και την υπόθεση του The Mall Athens. Η προσφυγή είχε κατατεθεί πριν από 9 χρόνια, το 2004, και αφορούσε δύο τινά: τη συνταγματικότητα των ρυθμίσεων με βάση τις οποίες επετράπη η ανέγερση του εμπορικού κέντρου (ν. 3207/03), αλλά και την πρακτική της Πολιτείας (η οποία ξεκίνησε προολυμπιακά και έκτοτε χρησιμοποιήθηκε κατά κόρον) να θεσπίζει με νόμους πράξεις της διοίκησης (λ.χ. οικοδομικές άδειες), άρα να περιορίζει το δικαίωμα του πολίτη να προσφύγει αναζητώντας προστασία από το Ανώτατο Ακυρωτικό Δικαστήριο (σ.σ. στο ΣτΕ προσβάλλονται ως αντισυνταγματικές οι διοικητικές πράξεις που εκδίδονται σε εφαρμογή ενός νόμου και όχι ευθέως οι νόμοι). Η υπόθεση είχε κριθεί για πρώτη φορά το 2003 από την Ολομέλεια και κατόπιν η Πολιτεία επανέφερε τις ρυθμίσεις με τον ν. 3207/03, θεσπίζοντας αυτόματα και όλες τις απαραίτητες άδειες. Το 2008 το Ε΄ Τμήμα του ΣτΕ παρέπεμψε το θέμα λόγω της σοβαρότητάς του στην Ολομέλεια, παρατηρώντας ότι με τη θέσπιση, μέσω νόμου, διοικητικών πράξεων «δημιουργείται έλλειμμα έγκαιρης και αποτελεσματικής δικαστικής προστασίας».

Χθες λοιπόν οι δύο πλευρές παρουσίασαν τις θέσεις τους ενώπιον της Ολομέλειας. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον είχε η «ανανέωση» της επιχειρηματολογίας υπέρ της συνταγματικότητας του ν. 3207/03. Πιο συγκεκριμένα, έγινε επίκληση ενός διατάγματος του 2012 (ΑΑΠ 151, το οποίο επίσης έχει προσβληθεί ενώπιον του ΣτΕ) με το οποίο τροποποιήθηκαν οι χρήσεις γης στα οικοδομικά τετράγωνα που «βλέπουν» στους βασικούς οδικούς άξονες του Αμαρουσίου (όπου βρίσκεται και το The Mall). Οπως υποστηρίχθηκε, για το διάταγμα του 2012 εκπονήθηκε νέα πολεοδομική μελέτη, με την οποία εκτιμήθηκε κατά πόσο συνάδουν μεταξύ άλλων και οι χρήσεις του Mall με τις χρήσεις στο υπόλοιπο βασικό δίκτυο. Και ως αποτέλεσμα, το 2012 η Πολιτεία προέβη σε νέα εκτίμηση για όλο το Μαρούσι, εντάσσοντας τις χρήσεις γης του ν. 3237 σε ένα ενιαίο πλαίσιο. Στον αντίποδα βρέθηκαν οι απόψεις προσφευγόντων, ότι το επίμαχο διάταγμα του κ. Σηφουνάκη λειτούργησε ως «σκούπα», νομιμοποιώντας σειρά αυθαιρέτων χρήσεων γης σε όλο το Μαρούσι, πολλές από τις οποίες είχαν κριθεί παράνομες από τα δικαστήρια.

Tου ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind