Σχοινοβατούν πλέον οι ξένες επενδύσεις στα μεταλλεία χρυσού

 

goldminesΥπό διωγμόν βρίσκεται μία από τις μεγαλύτερες άμεσες ξένες επενδύσεις, αυτή της Eldorado Gold στα μεταλλεία Χαλκιδικής και Θράκης, τη στιγμή που η χώρα έχει περισσότερο από ποτέ ανάγκη από ξένα επενδυτικά κεφάλαια. Η διοίκηση της εταιρείας αμφισβήτησε ευθέως, την περασμένη εβδομάδα, τη δυνατότητα της ελληνικής πολιτείας να διαχειριστεί μεγάλες επενδύσεις και έστειλε σαφές μήνυμα στην κυβέρνηση ότι «εάν δεν δημιουργηθεί ένα καθαρό και μεθοδικό επενδυτικό τοπίο» θα αποχωρήσει από την Ελλάδα.

Η καναδική εταιρεία Eldorado Gold ελέγχει το 95% των Μεταλλείων Χαλκιδικής και το 100% των Μεταλλείων Περάματος στον Εβρο, συνολικής αξίας βεβαιωμένων κοιτασμάτων (χρυσός, χαλκός, άργυρος, ψευδάργυρος και μόλυβδος) άνω των 23 δισ. δολαρίων (τρέχουσες τιμές) σε βάθος 20ετίας. Η συνολική επένδυση της εταιρείας στα τρία ελληνικά Μεταλλεία (Σκουριές, Ολυμπιάδα και Πέραμα) ανέρχεται σε 1 δισ. δολάρια στην 5ετία.

Αποθέματα 450 εκατ. τόνοι
Τα έσοδα για το ελληνικό Δημόσιο υπολογίζονται σε 1,6 δισ. δολάρια σε ορίζοντα 20ετίας, θα δημιουργηθούν 5.000 άμεσες και έμμεσες θέσεις εργασίας, ενώ η ρευστότητα στη Β. Ελλάδα θα ενισχυθεί κατά 800.000 ευρώ ημερησίως. Από τον Φεβρουάριο του 2012, η εταιρεία έχει επενδύσει πάνω από 100 εκατ. δολάρια, αυξάνοντας την απασχόληση από 800 σε 1.200 εργαζομένους, ενώ έχει καταθέσει στο ελληνικό Δημόσιο εγγυητική επιστολή ύψους 50 εκατ. ευρώ για την πλήρη διασφάλιση της περιβαλλοντικής αποκατάστασης. Η επένδυση στοχεύει στην αξιοποίηση βεβαιωμένων αποθεμάτων χρυσού 450 εκατ. τόνων, που θα καταστήσουν την Ελλάδα πρώτη παραγωγό χώρα χρυσού της Ε.Ε.

Το σχέδιο αξιοποίησης του ορυκτού πλούτου στη Β. Ελλάδα καρκινοβατεί πάνω από μια δεκαετία λόγω αντιδράσεων και της αδυναμίας της πολιτείας να δώσει διέξοδο. Τελευταία εκδήλωσή της είναι η υπαναχώρηση στην έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων στο έργο του Περάματος Εβρου. Τον Φεβρουάριο του 2012 εγκρίθηκε από το ΥΠΕΚΑ η προκαταρκτική Μελέτη Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων (ΜΠΕ) και στις 30 Μαρτίου του 2012 κατατέθηκε η πλήρης μελέτη στο ΥΠΕΚΑ για εξέταση, ενώ στις 6 Μαρτίου το έργο εντάχθηκε στη διαδικασία fast track. Kαι ενώ οι αρμόδιες υπηρεσίες του ΥΠΕΚΑ εξέτασαν τη ΜΠΕ και αναμενόταν η έγκρισή της, την οποία μάλιστα προανήγγειλε ο πρωθυπουργός Αντώνης Σαμαράς μέσω της εφημερίδας Wall Street Journal στις 20 Φεβρουαρίου, αντ’ αυτού η εταιρεία ενημερώθηκε ότι το ΥΠΕΚΑ θα πρέπει να επανεξετάσει κάποιες παραμέτρους. «Δεν μπορούν να γίνουν ανεκτές τέτοιες δράσεις. Η Ελλάδα είναι μια σύγχρονη ευρωπαϊκή χώρα και θα προστατέψουμε με κάθε κόστος τις ξένες επενδύσεις» δήλωσε ο κ. Σαμαράς, ενώ αναφερόμενος στην επένδυση του Περάματος, τόνισε ότι «η όλη διαδικασία για την τελική έγκρισή της θα ολοκληρωθεί μέσα στις επόμενες δέκα ημέρες».

Η κυβερνητική υπαναχώρηση στο θέμα έχει προκαλέσει απογοήτευση στους Καναδούς επενδυτές, οι οποίοι άρχισαν να σκέφτονται και το σενάριο της αποχώρησης. Σύμφωνα με έγκυρες πηγές της «Κ», οι Καναδοί ελπίζουν ότι το θέμα θα ξεμπλοκάρει μετά τον αναμενόμενο κυβερνητικό ανασχηματισμό. Σε διαφορετική περίπτωση, θα σκεφτούν πολύ σοβαρά τον δρόμο της αποχώρησης. Το ενδεχόμενο άφησε ανοιχτό για πρώτη φορά, την περασμένη εβδομάδα σε συνέντευξη Τύπου, η διοίκηση της θυγατρικής της Eldorado Gold, «Ελληνικός Χρυσός», που έχει αναλάβει την ανάπτυξη των κοιτασμάτων στα μεταλλεία Χαλκιδικής.

Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind