Τέλη του 2015 θα παραδοθεί το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος

 

Στα τέλη του 2015 θα παραδοθεί το Κέντρο Πολιτισμού Σταύρος Νιάρχος στο Φάληρο, που θα στεγάσει τη Νέα Λυρική Σκηνή και τη Νέα Εθνική Βιβλιοθήκη, έργα που κατασκευάζονται με χρηματοδότηση του Ιδρύματος Σταύρος Νιάρχος.
Σε περίπου ένα χρόνο από σήμερα πάντως, θα παραδοθεί το πρώτο κομμάτι του έργου. Πρόκειται για τα 18 στρέμματα πάρκου και κοινόχρηστων χώρων που βρίσκονται βορειοδυτικά της έκτασης. Αυτά θα παραδοθούν προς χρήση στον Δήμο Καλλιθέας.
Το έργο που ξεκίνησε πριν από λίγο διάστημα θα δώσει δουλειά σε 2.400 εργαζόμενους κατά τη φάση κατασκευής. Σύμφωνα με μελέτη που εκπονήθηκε για λογαριασμό του Ιδρύματος, τα οφέλη του έργου θα είναι μεταξύ άλλων 1 δισ. ευρώ σε βραχυπρόθεσμη και μεσοπρόθεσμη οικονομική δραστηριότητα ενώ 160 εκατομμύρια ευρώ αναμένεται να αποφέρει σε ετήσια βάση η λειτουργία του Κέντρου Πολιτισμού στην οικονομική δραστηριότητα της ευρύτερης περιοχής. Το συνολικό κόστος του έργου είναι περίπου 566 εκατ. ευρώ που αποτελούν δωρεά του Ιδρύματος.
Με την ολοκλήρωση του, θα αλλάξει επίσης ριζικά την περιοχή και θα δημιουργήσει ένα σημαντικό τοπόσημο.
Τα 170 στρέμματα της έκτασης θα γίνουν πάρκο, ένας Μεσογειακός Κήπος γεμάτος δέντρα ο οποίος θα ανηφορίζει με ήπια κλίση προς την κορυφή ενός λόφου ύψους 32 μέτρων. Στη κορυφή αυτού θα γίνουν τα δυο ενωμένα κτίρια της Λυρικής και της Εθνικής Βιβλιοθήκη η οποία μάλιστα θα είναι μια ενιαία δομή με γυάλινη πρόσοψη που θα «βλέπει» στην Αγορά. Στο πλάι του κτιρίου θα κατασκευαστεί κανάλι νερού. Τα κτίρια θα είναι φιλικά προς το περιβάλλον καθώς το 100% της ενέργειας που θα καταναλώνουν θα προέρχεται από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Επίσης θα κατασκευαστούν έτσι ώστε να φαίνονται «θαμμένα» κάτω από το κεκλιμένο πάρκο.
Η έκταση της παρέμβασης είναι 245 στρέμματα από τα οποία μόνο τα 32 καλύπτονται από δόμηση και ουσιαστικά, μέσω της εσπλανάδας, της πράσινης γέφυρας που ενώνει τον χώρο με την παραλία, δημιουργείται μια έκταση 1000 στρεμμάτων πάρκου που εκτείνεται ως το ΣΕΦ.

Κασσιανός Τζέλης

http://www.imerisia.gr/article.asp?catid=26510&subid=2&pubid=112953647

Speak Your Mind