Τέλος στο σίριαλ των αυθαιρέτων

 

afthairetaΣε πυρετώδεις ρυθμούς κινείται το υπουργείο ΠΕΚΑ με στόχο μέχρι το κλείσιμο της Βουλής να έχει ψηφιστεί ο νέος νόμος για τα αυθαίρετα. Παράγοντες του υπουργείου θεωρούν ότι είναι πιθανόν η διαδικασία να έχει ολοκληρωθεί ακόμη και μέσα στον Ιούλιο, εφόσον αξιοποιηθεί το σύνολο των παρατηρήσεων που έχει προκύψει από τη διαβούλευση και τις επισημάνσεις των αρμόδιων φορέων.

Με τον τρόπο αυτό ο νέος νόμος θα έχει ψηφιστεί πριν ακόμη καθαρογραφεί η απόφαση του ΣτΕ που έριξε τον 4014 και η ηγεσία του υπουργείου εκτιμά ότι το Συμβούλιο της Επικρατείας θα εξετάσει με άλλο μάτι τη νέα ρύθμιση καθώς έρχεται να αντιμετωπίσει κυρίως αστικά ακίνητα που διαθέτουν κάποια οικοδομική άδεια και η παραβάσεις που αντιμετωπίζονται αφορούν κυρίως υπερβάσεις δόμησης ή αλλαγή χρήσης.

Το μεγάλο ζήτημα των κονδυλίων που θα έπρεπε να οδηγούνται από τα έσοδα του πράσινου Ταμείου σε έργα αστικών αναπλάσεων, υποδομών και αστικού εξοπλισμού αντιμετωπίζεται με το νέο νόμο μέσα από το θεσμό της Τράπεζας Γης, ο οποίος θεσμοθετείται στα πρώτα τέσσερα άρθρα του νέου νόμου, δικαιολογώντας και τον τίτλο του περιβαλλοντικού ισοζυγίου.

Σημαντικό ζήτημα της επιτάχυνσης των διαδικασιών είναι η επανεκκίνηση των πράξεων στην αγορά ακινήτων καθώς μετά την απόφαση του ΣτΕ, έχει παγώσει κάθε μορφής μεταβίβαση ενώ οι επαγγελματίες της αγοράς θεωρούν ότι αυτή την περίοδο καταγράφεται μεγάλος αριθμός πράξεων κυρίως από παραθεριστές και ειδικότερα εκείνους που επιλέγουν τον τόπο καταγωγής τους.

Τέλος, στις ρυθμίσεις του νέου νόμου θα μεταφέρονται αυτόματα στην ηλεκτρονική βάση του ΤΕΕ όσοι έχουν υποβάλει αίτημα (καταβάλλοντας το παράβολο) με τις προηγούμενες νομοθετικές ρυθμίσεις τόσο για τα αυθαίρετα όσο και για τους ημιυπαίθριους.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27811

Speak Your Mind