Τι ισχύει με τον νέο νόμο περί αυθαιρέτων

 

afthairetaΧωρίς επιπλέον παράβολα θα μπορούν οι ιδιοκτήτες αυθαιρέτων να ενταχθούν στον νέο νόμο που προωθεί το ΥΠΕΚΑ για τη νομιμοποίηση αυθαιρέτων και ο οποίος αναμένεται να έχει ψηφιστεί έως το τέλος Ιουνίου. Στη διευκρίνιση αυτή προχώρησε προ ολίγων ημερών ο υπουργός ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, ο οποίος έσπευσε να διευκρινίσει μια σειρά από ζητήματα που έχουν προκύψει μετά την ακύρωση του νόμου 4014/2011 για την τακτοποίηση αυθαιρέτων ως αντισυνταγματικού, βάσει σχετικής απόφασης του ΣτΕ, η οποία αναμένεται να καθαρογραφεί τις επόμενες εβδομάδες. Σύμφωνα με τον υπουργό, όσοι έχουν ενταχθεί στον νόμο 4014/2011, αλλά δεν έχουν ολοκληρώσει την διαδικασία και η αίτησή τους δεν συνοδεύεται από αεροφωτογραφία ή άλλο δημόσιο έγγραφο, χάνουν το δικαίωμα τακτοποίησης με βάση τον υφιστάμενο νόμο. Οι εν λόγω ιδιοκτήτες θα πρέπει να ενταχθούν στον νέο νόμο, ο οποίος, άλλωστε, προσφέρει τη δυνατότητα μόνιμης τακτοποίησης, αντί των 30 ετών που ορίζονταν με το σημερινό καθεστώς. Υπενθυμίζεται ότι από χθες έχει λήξει και τυπικά η προθεσμία για την τακτοποίηση αυθαιρέτων, με βάση τον Ν. 4014, καθώς εν όψει του νέου νόμου, δεν δόθηκε νέα παράταση.

Για τους ιδιοκτήτες που βρίσκονται στο στάδιο πληρωμής των δόσεων, το υπουργείο διευκρινίζει ότι συνεχίζουν να πληρώνουν. Με την έναρξη ισχύος του νέου νόμου, θα μπορούν να υπάγονται μετά από αίτηση σε αυτόν, ώστε να είναι προστατευμένοι απέναντι σε τυχόν καταγγελίες, δεδομένου ότι ο νέος νόμος θα είναι συνταγματικά κατοχυρωμένος, σύμφωνα τουλάχιστον με τις εκτιμήσεις του ΥΠΕΚΑ. Ταυτόχρονα, δεν θα προκύπτει πρόσθετη επιβάρυνση, δεδομένου ότι στις περισσότερες περιπτώσεις το σημερινό πρόστιμο είναι ισόποσο με αυτό του προς ψήφιση νόμου. Στο πλαίσιο αυτό, θα γίνεται και συμψηφισμός των ποσών που έχουν ήδη καταβληθεί, είτε βρίσκονται στο στάδιο της πληρωμής των δόσεων είτε έχουν ολοκληρώσει τις διαδικασίες για να ξεκινήσει η καταβολή των δόσεων. Σε περίπτωση που κάποιος ιδιοκτήτης αυθαιρέτου πληρώνει μεγαλύτερο πρόστιμο με τον σημερινό νόμο, συγκριτικά με τον νέο που θα ψηφιστεί, τότε η διαφορά θα επιστρέφεται.

Η νέα ρύθμιση θα προβλέπει κατηγοριοποίηση των αυθαιρεσιών, βάσει βαρύτητας. Συγκεκριμένα, τα πρόστιμα θα διαφοροποιούνται ανάλογα με την περίπτωση, εάν π.χ. πρόκειται για μικροαυθαιρεσίες ή για υπερβάσεις σε κτίρια με οικοδομική άδεια ή ακόμα και για αυθαιρεσίες σε κτίρια για τα οποία δεν υπάρχει οικοδομική άδεια. Εκ των πραγμάτων, δεν θα επιτρέπεται η νομιμοποίηση αυθαιρέτων που βρίσκονται πάνω σε αιγιαλό ή σε δασική έκταση. Πάντως, μεγάλο ερώτημα παραμένει το τι θα συμβεί σε περίπτωση που και αυτός ο νόμος αποτελέσει αντικείμενο προσφυγής στο ΣτΕ.

Του ΝΙΚΟΥ Χ. ΡΟΥΣΑΝΟΓΛΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind