Τουριστικές κατοικίες αλά… ισπανικά προωθεί το ΤΑΙΠΕΔ στη Βόρεια Ελλάδα

 

katoikiaΟι τρεις από τους επόμενους διαγωνισμούς που θα βγουν από το Ταμείο Αξιοποίησης της Ιδιωτικής Περιουσίας του Δημοσίου στη Βόρεια Ελλάδα αφορούν την αξιοποίηση τουριστικών εκτάσεων όπου θα κτισθούν κάτι λιγότερο από 200.000 τ.μ. τουριστικών κατοικιών, ενώ περί τα 75.000 τ.μ. δόμησης –όπου όμως περιλαμβάνονται εκτός από τις βίλες και ξενοδοχειακές εγκαταστάσεις- προβλέπονται και στους δύο διαγωνισμούς, που οδεύουν ήδη προς ολοκλήρωση στον Άγιο Ιωάννη Σιθωνίας και το Παλιούρι στη Χαλκιδική.

«Αν υλοποιηθούν όλα τα σχέδια που έχουν εξαγγελθεί, υπάρχει σοβαρός κίνδυνος να ακολουθήσουμε το ισπανικό μοντέλο όπου οι απούλητες τουριστικές κατοικίες ξεπερνούν λόγω και της κρίσης τις 500.000» αναφέρουν στελέχη της εγχώριας αγοράς ακινήτων προσθέτοντας ότι αυτή τη στιγμή τα απούλητα εξοχικά στην Ελλάδα «υπολογίζονται σε περίπου 50.000 σπίτια , εκ των οποίων ποσοστό κοντά στο 45% βρίσκεται στα νησιά, ενώ μεγάλο ποσοστό αντιστοιχεί και στα απούλητα εξοχικά στη Βόρεια Ελλάδα».

Ο αντίλογος που προβάλλεται στους ισχυρισμούς περί μοντέλου αλά… ισπανικά ως προς την τουριστική αξιοποίηση των ‘’φιλέτων’’ του Δημοσίου είναι οι μεγάλες προοπτικές του κλάδου της παραθεριστικής κατοικίας (και) στη χώρα μας: Κατά τις εκτιμήσεις, συμπεριλαμβανομένων και αυτές του Συνδέσμου Ελληνικών Τουριστικών Επιχειρήσεων, περί το ένα εκατομμύριο Ευρωπαίοι θεωρούν τη χώρα μας ως υποψήφιο προορισμό τουριστικής κατοικίας, με τα προσδοκώμενα έσοδα για τη χώρα να φθάνουν ακόμη και τα 150 δισ. ευρώ. Οι εν δυνάμει αγοραστές στην Ευρώπη προέρχονται από τη Μεγάλη Βρετανία, τη Γερμανία αλλά και τις σκανδιναβικές χώρες. Οι Βορειοευρωπαίοι έχουν ήδη αγοράσει εκατοντάδες χιλιάδες παραθεριστικές κατοικίες σε Ισπανία και Πορτογαλία και ακριβώς σε αυτό το κοινό από το εξωτερικό στοχεύει πλέον και η Ελλάδα.

Οι διαγωνισμοί του ΤΑΙΠΕΔ
Όσον αφορά πάντως τα δημόσια ακίνητα, μέχρι στιγμής, οι διαγωνισμοί που έχουν να κάνουν με το τουριστικό real estate φαίνεται ότι καταφέρνουν τελικά να προσελκύσουν το ενδιαφέρον των επενδυτών (NCH Capital για το ακίνητο της Κασσιώπης στην Κέρκυρα, Ιβαν Σαββίδης για το Παλιούρι, όμιλος Μεντεκίδη για τη Σιθωνία)  και για το λόγο αυτό και το ΤΑΙΠΕΔ προωθεί προς αξιοποίηση και άλλα αντίστοιχα ακίνητα.

Έτσι,  τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσουν οι νέοι διαγωνισμοί σε μια φάση, για την αξιοποίηση των ακινήτων στις περιοχές της Αγίας Τριάδας του Δήμου Θερμαϊκού στη Θεσσαλονίκη, της Ασπροβάλτας του Δήμου Βόλβης του Νομού Θεσσαλονίκης και της Ν. Ηρακλείτσας του Νομού Καβάλας.

Ως προς την παραθαλάσσια έκταση της Αγίας Τριάδας, συνολικής επιφάνειας 122 στρεμμάτων, απέχει 24 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης και 7 χλμ από το διεθνές αεροδρόμιο «Μακεδονία». Βρίσκεται εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και δεδομένης της τοποθεσίας του, προσφέρεται, κατά τους συμβούλους του ΤΑΙΠΕΔ, για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος κατοικιών που περιλαμβάνει κύριες και παραθεριστικές κατοικίες, καθώς και υποστήριξη από εμπορικά καταστήματα. Ενδεχόμενο σενάριο αξιοποίησης μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 30.000 τ.μ. δομήσιμης επιφάνειας. Η έκταση της Αγίας Τριάδας θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες ωρίμανσης του πολεοδομικού σχεδιασμού, σύμφωνα με το Ν. 3986/2011, όπως έχει τροποποιηθεί και ισχύει σήμερα και το σχετικό Ειδικό Σχέδιο Χωρικής Ανάπτυξης Δημοσίων Ακινήτων (ΕΣΧΑΔΑ).

Το ακίνητο στην Ασπροβάλτα απέχει 80 χλμ από την πόλη της Θεσσαλονίκης (95 χλμ από το αεροδρόμιο “Μακεδονία”) 85 χλμ από την πόλη της Καβάλας (100 χλμ από το αεροδρόμιο της Καβάλας) και έχει άμεση πρόσβαση στην Εγνατία Οδό. Η έκτασή του είναι περίπου 296 στρέμματα και περιλαμβάνει εγκαταστάσεις Κάμπινγκ, επιφάνειας περίπου 5.160 τ.μ.. Το ακίνητο είναι εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και προσφέρεται για την ανάπτυξη ενός συγκροτήματος κατοικιών μεσαίου επιπέδου, με έμφαση στις παραθεριστικές κατοικίες και τις εγκαταστάσεις φιλοξενίας/αναψυχής. Ενδεχόμενο σενάριο αξιοποίησης για το Ακίνητο μπορεί να περιλαμβάνει μέχρι και 5.925 τ.μ. καταστήματα, εστιατόρια κλπ καθώς και 112.568 τ.μ. παραθεριστικές κατοικίες. Η έκταση θα αξιοποιηθεί σύμφωνα με τις διαδικασίες που προβλέπονται στην Πολεοδομική Μελέτη (ΦΕΚ 630Δ/1993) όπως ισχύει σήμερα.

Οσον αφορά το ακίνητο στη Νέα Ηρακλείτσα βρίσκεται στην πιο προνομιακή παραθαλάσσια περιοχή, έχει έκταση περίπου 150 στρεμμάτων με ακτογραμμή περίπου 600 μέτρων. Η έκταση είναι εντός Γενικού Πολεοδομικού Σχεδίου και προσφέρεται κατά τους συμβούλους για την ανάπτυξη εξοχικών κατοικιών και εγκαταστάσεων φιλοξενίας/αναψυχής, οι οποίες θα υποστηρίζονται από εμπορικά καταστήματα.

Σύμφωνα με τις τρέχουσες πολεοδομικές ρυθμίσεις, οι όροι δόμησης για το ακίνητο είναι κάλυψη στο 40%, Συντελεστής Δόμησης στο 0,3 και δομούμενη επιφάνεια περίπου 45.000 τ.μ.

Της Στεφανίας Σούκη

http://www.newmoney.gr/article/29007/toyristikes-katoikies-ala-ispanika-proothei-taiped-sti-voreia-ellada

Speak Your Mind