Το ΤΑΙΠΕΔ παίρνει πάνω του την υπόθεση «Καϊμάκτσαλαν»

 

taipedΤο ΤΑΙΠΕΔ (Ταμείο Αξιοποίησης Ιδιωτικής Περιουσίας Δημοσίου) και η ΕΤΑΔ (Εταιρία Ακινήτων Δημοσίου) αναλαμβάνουν την αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρας (Καϊμακτσαλάν). Το πολύπαθο χιονοδρομικό κέντρο έχει ακόμη μια ελπίδα να ανοίξει τον ερχόμενο Νοέμβριο, όμως, πλέον, οριστικά πια, η ευθύνη περνά στους δυο οργανισμούς, οι οποίοι δεν δέχτηκαν την πρόταση της περιφέρειας για πιο μόνιμες λύσεις στην αξιοποίηση του χιονοδρομικού.

Ο περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας, Απόστολος Τζιτζικώστας, εδώ και πολύ καιρό ελέγχει την «αμαρτωλή» ιστορία του Καϊμακτσαλάν και φέρεται αποφασισμένος να δώσει λύση στο πρόβλημα, που απαξίωσε το χιονοδρομικό κέντρο και άφησε πολλές σκιές στη διαχείρισή του από την Αυτοδιοίκηση.

Ως τελευταία μιας σειράς συντονισμένων και στοχευμένων ενεργειών και συναντήσεων του περιφερειάρχη με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, πραγματοποιήθηκε χτες σύσκεψη στην Αθήνα, παρουσία και του αντιπεριφερειάρχη Πέλλας, αρμόδιου για θέματα αναπτυξιακού προγραμματισμού της Περιφέρειας, Θεόδωρου Θεοδωρίδη.

Στη χτεσινή σύσκεψη αναζητήθηκαν οριστικές λύσεις για την καλύτερη δυνατή διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου, που αποτελεί πυλώνα ανάπτυξης της οικονομίας στην περιοχή. Μέχρι σήμερα τα δεδομένα δεν ενέπνεαν καμιά αισιοδοξία. Η διαδικασία εξεύρεσης στρατηγικού επενδυτή από το ΤΑΙΠΕΔ, ο οποίος να αναλάβει για πολυετή εκμετάλλευση το Καϊμακτσαλάν, δεν έχει προχωρήσει.

Ο κ. Τζιτζικώστας πρότεινε σε ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ να διατεθεί στην Περιφέρεια η διαχείριση του χιονοδρομικού για τουλάχιστον οχτώ χρόνια, έναντι του ενός που γινόταν μέχρι σήμερα. Με αυτόν τον τρόπο η Περιφέρεια θα είχε τη δυνατότητα να βρει αξιόπιστο επενδυτή – επιχειρηματία για τη λειτουργία του κέντρου, καθώς αυτός θα αναλάμβανε να αποκαταστήσει τα προβλήματα στον εξοπλισμό και θα είχε παράλληλα και για ικανοποιητικό διάστημα την εκμετάλλευσή του, προκειμένου να έχει και το απαραίτητο όφελος.

Το ΤΑΙΠΕΔ όμως δεν αποδέχτηκε την πρόταση του κ. Τζιτζικώστα και αποφάσισε να αναλάβει η ΕΤΑΔ επένδυση ύψους έως 500.000 ευρώ για την ανακαίνιση και συντήρηση του πάγιου μηχανικού εξοπλισμού της Περιφέρειας στο χιονοδρομικό κέντρο και ταυτόχρονα να προκηρύξει η ίδια διαγωνισμό για την εξεύρεση διαχειριστή της επένδυσης για διάστημα ενός έτους, με δυνατότητα παράτασης γι’ ακόμη ένα χρόνο. Παράλληλα, θα είναι σε εξέλιξη οι διαδικασίες για την εξεύρεση στρατηγικού επενδυτή μετά το πέρας των δύο ετών.

Είναι χαρακτηριστικό ότι πλέον η Περιφέρεια βγαίνει από το κάδρο των ευθυνών για τη λειτουργία του χιονοδρομικού κέντρου, τις οποίες αναλαμβάνουν εξ ολοκλήρου ΤΑΙΠΕΔ και ΕΤΑΔ. Πρόθεση της Περιφέρειας είναι να πιέσει έτσι ώστε να υπάρχει συνέπεια στα χρονοδιαγράμματα και να λειτουργήσει φέτος από το Νοέμβριο το χιονοδρομικό κέντρο.

«Λαμβάνοντας υπόψη τη βούληση της τοπικής κοινωνίας και των φορέων της Περιφερειακής Ενότητας Πέλλας να έχουν λόγο στην αξιοποίηση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα, καταβάλαμε κάθε δυνατή προσπάθεια, μέσα από μεθοδευμένες ενέργειες και επανειλημμένες συναντήσεις μας με την ηγεσία του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, για την εξεύρεση της πλέον πρόσφορης και ενδεδειγμένης λύσης προς την εξασφάλιση αξιόπιστου στρατηγικού επενδυτή στην περιοχή. Εξαντλήσαμε κάθε δυνατότητα που είχαμε στη διάθεσή μας να αναλάβουμε ως διοίκηση τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου Βόρα, διότι αντιλαμβανόμαστε τον κρίσιμο ρόλο του όχι μόνο για την οικονομία της περιοχής, αλλά και για όλη την Κεντρική Μακεδονία. Είναι επιτακτική ανάγκη το χιονοδρομικό κέντρο Βόρα να συντηρηθεί κατάλληλα, ώστε να είναι έτοιμο να λειτουργήσει πλήρως την προσεχή χειμερινή τουριστική περίοδο. Σεβόμαστε απόλυτα την απόφαση του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ να αναλάβει την ευθύνη της επένδυσης για την ανακαίνιση του μηχανολογικού εξοπλισμού και τη διαχείριση του χιονοδρομικού κέντρου και για το λόγο αυτό δεσμευόμαστε να φέρουμε το θέμα της διάθεσης του μηχανολογικού εξοπλισμού της Περιφέρειας στην ΕΤΑΔ προς συζήτηση άμεσα, σε επόμενη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου», δήλωσε ο κ. Τζιτζικώστας.

Ο ίδιος όμως απηύθυνε και αυστηρή προειδοποίηση: «Δηλώνουμε ρητά και κατηγορηματικά ότι θα είμαστε ιδιαίτερα πιεστικοί για την τήρηση των προβλεπόμενων χρονοδιαγραμμάτων από πλευράς του ΤΑΙΠΕΔ και της ΕΤΑΔ, που ανέλαβαν εξ ολοκλήρου την ευθύνη για τη δρομολόγηση και την ολοκλήρωση της επένδυσης και της εξεύρεσης διαχειριστή, ο οποίος θα έχει και την ευθύνη για τη λειτουργία του χιονοδρομικού, μέχρι την έναρξη της επόμενης χειμερινής περιόδου το Νοέμβριο».

Του Δημήτρη Κούρου

http://www.voria.gr/index.php?module=news&func=display&sid=138122

Speak Your Mind