Τριπλή παρέμβαση αναβάθμισης Ασωπού

 

asoposΤρεις παράλληλες παρεμβάσεις, με στόχο τη βελτίωση της οικολογικής κατάστασης του Ασωπού και την οριστική επίλυση του προβλήματος ύδρευσης και άρδευσης ενός σημαντικού τμήματος της Βοιωτίας προωθεί το υπουργείο Περιβάλλοντος. Με προγραμματική σύμβαση, που πρόκειται να υπογραφεί ανάμεσα στο υπουργείο, την ΕΥΔΑΠ και τον Δήμο Τανάγρας, θα τεθεί σε συγκεκριμένη βάση η υλοποίηση έργων στην περιοχή του Ασωπού που έχουν εξαγγελθεί εδώ και μια τριετία, αλλά παραμένουν στα χαρτιά.

Το σχέδιο του υπουργείου Περιβάλλοντος και της ΕΥΔΑΠ για την ευρύτερη περιοχή του Ασωπού (περιλαμβάνεται σχεδόν όλη στα όρια του δήμου Τανάγρας) έχει τους εξής στόχους:

1. Τη βελτίωση των υποδομών ύδρευσης τόσο στις πόλεις και τους οικισμούς της περί του Ασωπού περιοχής, όσο και στη βιομηχανική ζώνη. «Η περιοχή της Τανάγρας υδρεύεται σήμερα από υδραγωγούς από την Υλίκη και τον Μόρνο», λέει στην «Κ» ο διευθυντής σχεδιασμού και ανάπτυξης της ΕΥΔΑΠ, Ιωάννης Πάσσιος. «Ωστόσο οι μονάδες διυλισμού του νερού που εξυπηρετούν την περιοχή δεν βρίσκονται στο επίπεδο που θα επιθυμούσαμε. Κάποιες χρειάζονται ανανέωση, άλλες έχουν προβλήματα, άλλες υψηλό κόστος λειτουργίας. Επιπλέον, η δυναμικότητά τους είναι οριακή. Πρέπει, λοιπόν, να κατασκευαστεί μια νέα μονάδα σε διαφορετικό σημείο και αγωγοί που να εξυπηρετούν περισσότερες περιοχές του δήμου». Η ΕΥΔΑΠ εκτιμά ότι το έργο αυτό θα έχει έναν προϋπολογισμό 30-32 εκατ. ευρώ. Ομως η βελτίωση του «αστικού» νερού δεν αφορά μόνο τους κατοίκους και εργαζόμενους στην περιοχή, αλλά και την ανάπτυξη της βιομηχανίας. «Πρόσφατα ήρθαν από τη Nestle, από την Ελβετία, και μας ρώτησαν αν μπορούμε να διασφαλίσουμε μεγαλύτερη ποσότητα νερού για να επεκτείνουν την παραγωγή τους στην περιοχή. Είναι δυνατόν τέτοιες εποχές να μη δίνεται αυτή η δυνατότητα στις επιχειρήσεις εξαιτίας της έλλειψης νερού;», λέει στην «Κ» ο δήμαρχος Τανάγρας, Βαγγ. Γεωργίου. «Γι’ αυτό είναι επιτακτική η ανάγκη ενός κεντρικού διυλιστηρίου».

2. Την άρδευση του κάμπου της περιοχής του Ασωπού από την Υλίκη. Το έργο αυτό, που εκτιμάται στα 6 εκατ. ευρώ, αφορά τη δημιουργία ενός κλειστού αγωγού που θα φέρει το νερό σε μεγαλύτερη απόσταση και ενός «ψαροκόκαλου» αγωγών, ώστε να καταλήξει στις αρδευόμενες εκτάσεις. Ετσι θα περιοριστεί η άντληση νερού από γεωτρήσεις (νερού στην καλύτερη περίπτωση αμφίβολης ποιότητας). Και επιπλέον θα βοηθηθεί έμμεσα ο εμπλουτισμός των υπογείων υδάτων.

3. Τη μεταφορά των λυμάτων των βιομηχανιών τροφίμων στον βιολογικό καθαρισμό της Μεταμόρφωσης, μέχρι να κατασκευαστεί βιολογικός μόνο για τις βιομηχανίες της περιοχής. «Χρειάζεται όμως ένα νέο νομοθετικό πλαίσιο που να πιστοποιεί τη διαδικασία μετακίνησης τέτοιων φορτίων», εξηγεί ο κ. Πάσσιος. Η λύση αυτή θεωρείται προσωρινή, καθώς για την οριστική επίλυση του προβλήματος θα πρέπει να κατασκευαστεί στην περιοχή, με έξοδα και ευθύνη των βιομηχανιών, κέντρο επεξεργασίας λυμάτων.

«Τα έργα αυτά είχαν ξεκινήσει να σχεδιάζονται από το 2010. Γιατί δεν προχώρησαν; Είναι μια απορία που την έχουμε όλοι μας», λέει ο δήμαρχος Τανάγρας. «Το ίδιο συνέβη και με το γραφείο Επιθεωρητών Περιβάλλοντος στη Βοιωτία. Συστάθηκε έπειτα από αγώνες και τώρα δεν περιλαμβάνεται στο νέο οργανόγραμμα του ΥΠΕΚΑ, δηλαδή… καταργείται. Θέσαμε το ζήτημα στον υπουργό και μας υποσχέθηκε ότι θα επανεξεταστεί».

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind