ΥΠΕΚΑ – ΥΠΑΝ: Επιτακτική ανάγκη ο χωροταξικός σχεδιασμός και το κτηματολόγιο

 

Επιτακτική ανάγκη τόσο για την προστασία του περιβάλλοντος όσο και για την ώθηση της ανάπτυξης και της επιχειρηματικότητας αποτελεί ο κεντρικός χωροταξικός σχεδιασμός και η δημιουργία του κτηματολογίου, τόνισαν ο υπουργός Περιβάλλοντος Ευάγγελος Λιβιεράτος, ο υπουργός Ανάπτυξης Κωστής Χατζηδάκης και ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης, σε ημερίδα της Εταιρείας Δικαίου Πολεοδομίας και Χωροταξίας (ΕΕΔιΠοΧ).

Ο κ. Λιβιεράτος μίλησε για τη σπουδαιότητα της χαρτογράφησης και του κτηματολογίου, η απουσία του οποίου αποτελεί «το τερατώδες έλλειμμα του νεοελληνικού κράτους» που δεσμεύει, ακυρώνει, αλλοιώνει, καθυστερεί, παραμορφώνει και τελικά ναρκοθετεί κάθε αναπτυξιακή προσπάθεια που έχει την αναφορά της στη γη και το περιβάλλον της..

Στο ίδιο μήκος κύματος και ο υπουργός Ανάπτυξης ανέφερε ότι «μας έχει κοστίσει πολύ για το περιβάλλον αλλά και για την ανάπτυξη η έλλειψη ενός χωροταξικού σχεδιασμού και η τεράστια αβεβαιότητα της χρήσης γης» προτείνοντας παράλληλα την υιοθέτηση ήδη εφαρμοσμένων ευρωπαϊκών πρακτικών τόσο σε θέματα χωροταξίας, όσο και σε θέματα επιχειρηματικότητας και ανάπτυξης.

Ο κ. Χατζηδάκης έκανε επίσης λόγο για τη θεσμοθέτηση μίας κεντρικής αδειοδοτικής αρχής, με εκπροσώπους όλων των υπουργείων, συμπεριλαμβανομένου και του ΥΠΕΚΑ, προκειμένου να μη χάνεται χρόνος και να αντιμετωπίζονται τα ζητήματα των επενδύσεων πιο γρήγορα από την πλευρά της δημόσιας διοίκησης, χωρίς ωστόσο να παρακάμπτονται το σύνταγμα και οι νόμοι.

Από την πλευρά του, ο αναπληρωτής υπουργός ΠΕΚΑ Σταύρος Καλαφάτης επεσήμανε την ανάγκη για άρση των αδικιών και μίλησε για τις βασικές δράσεις του υπουργείου για την αντιμετώπιση των στρεβλώσεων για την προστασία του περιβάλλοντος και την ενθάρρυνση της επιχειρηματικότητας, στη λογική ότι χωροταξία και επενδυτικότητα είναι συμπληρωματικές έννοιες. Καταλήγοντας, αναφέρθηκε στη δημιουργία αναπτυξιακών εργαλείων, όπως είναι η τράπεζα γης και νερού, τα οποία δρομολογεί από το ΥΠΕΚΑ.

Πηγή: ΑΜΠΕ

http://www.naftemporiki.gr/news/cstory.asp?id=2247344

Speak Your Mind