Υπέρ του νομοσχεδίου για τα αυθαίρετα, ΝΔ και ΠαΣοΚ

 

afthairetaΟλοκληρώθηκε επί της αρχής, στην Επιτροπή Παραγωγής και Εμπορίου της Βουλής η συζήτηση του νομοσχεδίου  του υπουργείου Περιβάλλοντος και Κλιματικής Αλλαγής, για την αντιμετώπιση της αυθαίρετης δόμησης, ενώ την Τρίτη έχουν κληθεί να καταθέσουν τις απόψεις τους οι αρμόδιοι φορείς.

Υπέρ, επί της αρχής του νομοσχεδίου, τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ και του ΠαΣοΚ, αντίθετο εμφανίστηκε το ΚΚΕ, με τον εκπρόσωπό του να δηλώνει ότι το καταψηφίζει, ενώ ΣΥΡΙΖΑ, ΔΗΜΑΡ, ΑΝΕΛ και Χρυσή Αυγή επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια.

Ο αναπληρωτής υπουργός Περιβάλλοντος, κ. Στ. Καλαφάτης υποστήριξε ότι το  νομοσχέδιο είναι ένα μεταρρυθμιστικό εργαλείο που εντάσσεται σε ένα συγκεκριμένο στρατηγικό σχέδιο και έχει τρεις στόχους Την προστασία του περιβάλλοντος, την κοινωνική συνοχή και την ανάπτυξη.

Όπως διαβεβαίωσε ο κ. Καλαφάτης στις νέες ρυθμίσεις έχουν ληφθεί υπόψην η γνωμολογία όλων των αρμόδιων οργάνων, και ειδικά οι αποφάσεις του ΣτΕ ενώ εμφανίστηκε ανοικτός σε προτάσεις .

«Για πρώτη φορά θωρακίζεται η κόκκινη γραμμή για την αποτροπή δημιουργία νέας γενιάς αυθαιρέτων. Τα υπουργείο είναι ανοικτό σε προτάσεις και σχόλια ώστε να μπουν όλες οι ασφαλιστικές δικλείδες με τις οποίες θα χαράξουμε την κόκκινη γραμμή για την αυθαιρεσία» υπογράμμισε ο κ. Καλαφάτης, απορρίπτοντας ταυτόχρονα τις ενστάσεις βουλευτών της αντιπολίτευσης περί φοροεισπρακτικής λογικής του νομοσχεδίου. «Πώς θα μπορούσε να κατηγορηθούμε για φοροεισπρακτικό πνεύμα, όταν το νομοσχέδιο μεριμνά ιδιαίτερα για τις ειδικές ευπαθείς και ευαίσθητες κοινωνικές  ομάδες, δίνοντας τους την δυνατότητα να έχουν το προνόμιο των 100 εξαμηνιαίων δόσεων; » σημείωσε χαρακτηριστικά.

Ο εισηγητής του ΣΥΡΙΖΑ, κ. Ευ. Αποστόλου, ανέφερε ότι «δεν πρέπει να περάσει το μήνυμα προς την κοινωνία ότι σχεδιάζουμε την εκτός σχεδίου δόμηση».

«Δεν λύνουν οι δασικοί χάρτες τα προβλήματα της αυθαίρετης δόμησης. Η λύση είναι να υπάρξει πολιτική βούληση, να γίνει καταγραφή όλων των αυθαιρέτων, να εντοπιστεί που υπάρχει το πρόβλημα και να  αντιμετωπιστεί κατά κοινωνικές ομάδες», υποστήριξε μεταξύ άλλων ο κ. Αποστόλου.

Ο εισηγητής του ΠαΣοΚ, κ. Χρ. Γκόκας, υπεραμύνθηκε του νομοσχεδίου τονίζοντας ότι, «στόχος του είναι να προσεγγίσουμε το πρόβλημα της αυθαίρετης δόμησης με κοινωνικό και αναπτυξιακό κριτήριο».

Πάντως, τόνισε την ανάγκη  να δοθούν περισσότερο αξιόπιστες απαντήσεις και διευκρινήσεις για την νομοθετική αυτή πρωτοβουλία, ώστε όπως είπε, να αρθούν οι εκτιμήσεις περί εισπρακτικών μέτρων ή μη αποκατάστασης του περιβάλλοντος

«Πρέπει να έχουμε μια ολοκληρωμένη παρέμβαση με αναπτυξιακά και κοινωνικά χαρακτηριστικά τα οποία επιβάλλονται να υπάρχουν. Πρέπει να ενισχύσουμε την κόκκινη γραμμή που είχε ξεκινήσει με το νόμο του 2011 ακόμα περισσότερο. Να μην ανοίξουμε παράθυρο για νέες αυθαιρεσίες», τόνισε ο κ. Γκόκας.

Επιφυλάξεις ως προς τους στόχους του νομοσχεδίου, εξέφρασε η εισηγήτρια των Ανεξάρτητων Ελλήνων, κυρία Ραχήλ Μακρή, σημειώνοντας ωστόσο ότι «κινείται σε θετικότερο επίπεδο σε σχέση με προηγούμενες νομοθετικές πρωτοβουλίες».

«Ούτε αυτό το νομοσχέδιο δεν ξέφυγε πάντως  από την εισπρακτική λογική. Δυστυχώς εκεί  εστιάζει κατά βάση», σημείωσε η κ Μακρή.

«Για άλλη μια φορά εισάγεται ένας φοροεισπρακτικός μηχανισμός και τίποτα άλλο. Το νομοσχέδιο λειτουργεί πυροσβεστικά και όχι παρεμβατικά. Δεν λύνει ολοκληρωτικά το πρόβλημα των αυθαιρέτων», υποστήριξε από την πλευρά τουο εισηγητής της Χρυσής Αυγής, κ.  Ηλ. Παναγιώταρος.

Η ειδική αγορήτρια της ΔΗΜΑΡ, κυρία Νίκη Φούντα, χαρακτήρισε το νομοσχέδιο αναγκαίο, δήλωσε ότι καλύπτει πράγματι το πρόβλημα της δημιουργίας νέας γενιάς αυθαιρέτων, εξέφρασε ωστόσο αντιρρήσεις ως προς τον ελεγκτικό μηχανισμό ενώ ανακοίνωσε ότι το κόμμα της θα καταθέσει τροπολογία για κίνητρα σε αυτοκατεδαφίσεις σε τελεσίδικες δικαστικές αποφάσεις.

Παράλληλα, δήλωσε αντίθετη στο άρθρο 16 που ορίζει όπως είπε εξαιρέσεις στον αιγιαλό ενώ ανέφερε ότι ανοίγονται παράθυρα για μη ισόνομες αντιμετωπίσεις καθώς όπως είπε, οι αυθαιρεσίες δεν είναι όλες το ίδιο σοβαρές.

Ο εισηγητής του ΚΚΕ, κ. Γ. Λαμπρούλης δήλωσε ότι το κόμμα του καταψηφίζει το νομοσχέδιο χαρακτηρίζοντας «ψευδεπίγραφη την  επίλυση που επιχειρείται.

«Δεν μπορεί θύτες και θύματα να καταστούν το ίδιο υπεύθυνοικαι να μπουν  στο ίδιο καζάνι. Οι λύσεις που επιχειρούνται  δεν αφορούν τον πυρήνα του προβλήματος. Η κυβέρνηση συνεχίζοντας την επικοινωνιακή πολιτική των προηγούμενων,  τσουβαλιάζει το λαϊκό αυθαίρετο με το αυθαίρετο των καταπατητών κάθε είδους», υπογράμμισε χαρακτηριστικά ο κ. Λαμπρούλης.

Ο βουλευτής του ΠΑΣΟΚ κ. Αχμέτ  Χατζηοσμάν, ζήτησε να γίνει μείωση των φόρων για τα αυθαίρετα σπίτια της μειονότητας αλλά και να αντιμετωπιστεί το πρόβλημα που αντιμετωπίζει με τους τίτλους ιδιοκτησίας, οι οποίοι δεν υπάρχουν και δεν μπορούν να τους προσκομίσουν όσοι θέλουν να τα νομιμοποιήσουν, όπως είπε.

Τέλος, ο πρόεδρος της Επιτροπής Παραγωγής και Εμπορίου, κ. Γ. Βλάχος υποστήριξε ότι με αυτή την νομοθετική  πρωτοβουλία δίνεται η δυνατότητα στην πολιτεία να βάλει τελεία και παύλα στην αυθαίρετη δόμηση και παράλληλα να βγουν από την ομηρία  χιλιάδες λαϊκά στρώματα χωρίς να αδικούνται.

http://www.tovima.gr/politics/article/?aid=523505

Speak Your Mind