Υπεράνω όλων… η γραφειοκρατία

 

investΜεγάλη δυσαρέσκεια επικρατεί στις τάξεις των επενδυτών σχετικά τις καθυστερήσεις στους διαγωνισμούς του ΤΑΙΠΕΔ και την αξιοποίηση σημαντικών ακινήτων που θα έφερναν ανάπτυξη στη χώρα. Χαρακτηριστική η περίπτωση του διευθύνοντος συμβούλου της Lamda Development, Οδυσσέα Αθανασίου, ο οποίος στη χθεσινή γενική συνέλευση, αν και μίλησε με καλά λόγια για το Ταμείο, τα ‘βαλε με την απίστευτη γραφειοκρατία. «Η ολοκλήρωση ενός διαγωνισμού του Δημοσίου είναι πάνω από τις προσπάθειες του ΤΑΙΠΕΔ.

Δυστυχώς, ο σύνθετος ρόλος τον οποίο καλούνται να επιτελέσουν πολλοί και διαφορετικοί εμπλεκόμενοι φορείς του Δημοσίου καθυστερεί τις διαδικασίες», ανέφερε. Oπως επεσήμανε, χρειάσθηκαν τέσσερις μήνες από την στιγμή που υπεγράφη η τελική συμφωνία με το ΤΑΙΠΕΔ για την αποκρατικοποίηση του κτιρίου IBC, προκειμένου να δοθούν οι εγκρίσεις από το Ελεγκτικό Συνέδριο. «Ευελπιστούμε εντός των επόμενων εβδομάδων να βγει το ΕΣΧΑΔΑ για το ακίνητο, ώστε στη συνέχεια σε διάστημα 4- 5 μηνών να βγάλουμε τις οικοδομικές άδειες και να ξεκινήσουμε τις εργασίες αναμόρφωσης του πίσω τμήματος του κτιρίου (σ.σ. στο μπροστινό λειτουργεί το εμπορικό κέντρο Golden Hall επίσης της Lamda Development) στο τέλος του 2013.» Η επένδυση των 20 εκατ. ευρώ περίπου εκτιμάται ότι έχει ολοκληρωθεί προς το τέλος του 2014.

Χαρακτηριστικό της γραφειοκρατίας ήταν το παράδειγμα που ανέφερε για το φαρμακείο που λειτουργεί στο Golden όπου επειδή ένας νέος νόμος προβλέπει ότι πρέπει να έχει πρόσοψη σε δρόμο (κάτι αδύνατο σε ένα εμπορικό κέντρο), αναγκάστηκαν να μεταφέρουν την κεντρική είσοδο του εμπορικού κέντρου.
Για το διαγωνισμό του Αστέρα Βουλιαγμένης, ο κ. Αθανασίου ανέφερε ότι παρουσιάζει πολύ μεγάλο ενδιαφέρον, αφού πρόκειται για ένα από τα μεγαλύτερα ‘’φιλέτα” πανευρωπαϊκά, αφήνοντας ανοικτό το ενδεχόμενο συνεργασίας με άλλους ομίλους.

Σε ότι αφορά το ενδιαφέρον των ξένων για την Ελλάδα, ανέφερε ότι είναι δυνατό, γίνονται συνεχή ραντεβού, ωστόσο, έχουν ορισμένες επιφυλάξεις. Ανέφερε μάλιστα ότι στο roadshow της Ν. Υόρκης οι ξένοι ρωτούσαν συνεχώς για την Ελλάδα, ωστόσο: «Οι ξένοι διστάζουν όταν π.χ. ακούνε ότι θα έρθει κάποιος και θα ακυρώσει μια επένδυση που έγινε ή ότι για παράδειγμα στην Κασσιόπη ανακάλυψαν ότι μετά την ολοκλήρωση του διαγωνισμού υπήρχε ένας φάρος ή το ΣτΕ έκρινε παράνομη την αξιοποίηση».

Αναφερόμενος στον Φόρο Ακινήτων που θα είναι μόνιμος από το 2014 τόνισε ότι δεν είναι καθόλου καλή εξέλιξη για εταιρείες που έχουν μεγάλα ακίνητα και τα θεσμικά όργανα κάνουν ότι είναι δυνατόν προκειμένου να πετύχουν ελαφρύνσεις και να αποφύγουν τις υπερβολές.

Σε ότι αφορά το λιανεμπόριο και την πορεία των τριών malls ο διευθύνων σύμβουλος της Lamda τόνισε ότι μετά την κυπριακή κρίση φαίνεται να υπάρχει ανάκαμψη του τζίρου των καταστημάτων με αποτέλεσμα το πρώτο πεντάμηνο του 2013 να έχει κλείσει με θετικό πρόσημο σε σχέση με το αντίστοιχο διάστημα πέρυσι για το Golden Hall, με μικρή πτώση κατά 3% για το Mediteranean Cosmos στη Θεσσαλονίκη, ενώ βελτιωμένες είναι οι πωλήσεις και στο The Mall Athens το οποίο είχε υποστεί σημαντικές απώλειες λόγω της τρομοκρατικής ενέργειας τον περασμένο Φεβρουάριο.

Σημειώνεται ότι για το σύνολο του προηγούμενου έτους, ο τζίρος των τριών malls, με πληρότητα στο 97%, είχε διαμορφωθεί στα πέριξ των 600 εκατ. ευρώ, έχοντας σημειώσει πτώση κατά 8% «σημαντικά χαμηλότερα του 30%, όπου τοποθετείται ο μέσος όρος της αγοράς», όπως χαρακτηριστικά ανέφερε ο κ. Αθανασίου.

Στις αποφάσεις της συνέλευσης, εγκρίθηκε η αγορά ιδίων μετοχών μέχρι ποσοστού του 1/10 του μετοχικού κεφαλαίου για το διάστημα των επομένων 24 μηνών με κατώτατη τιμή τα 0,30 λεπτά και ανώτατη τα 14 ευρώ.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27652

Speak Your Mind