Χίλιες «βόμβες» μόλυνσης

 

athina.aspxΤο κέντρο της Αθήνας, παρά τις προσπάθειες που έχουν γίνει από διάφορους φορείς, παραμένει ανοιχτή πληγή. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα των ελέγχων που πραγματοποιούνται σε διαμερίσματα και κτίρια του κέντρου από συνεργεία της Διεύθυνσης Υγειονομικού της Περιφέρειας Αττικής, όλο και συχνότερα εντοπίζονται πηγές μόλυνσης, ασθένειες και πιθανοί κίνδυνοι για τη δημόσια υγεία. Κακές συνθήκες υγιεινής, έλλειψη νερού ή ρεύματος, συγκέντρωση σκουπιδιών που προορίζονται για πώληση στην ανακύκλωση είναι συχνές εικόνες που βλέπουν ελεγκτές όταν μπαίνουν σε χώρους διαμονής φτωχών ή αλλοδαπών κατοίκων του κέντρου. Μέχρι το τέλος του Νοεμβρίου η Διεύθυνση Υγειονομικού της περιφέρειας εντόπισε 1.040 προβληματικές κατοικίες σε περιοχές του κέντρου της Αθήνας. Ενημερώθηκε η Εισαγγελία, ενώ αναζητούνται οι ιδιοκτήτες των κατοικιών. Σε 11 περιπτώσεις υποβλήθηκαν μηνύσεις, ενώ διατάχθηκε η σφράγιση τριών κτιρίων που κρίθηκαν ότι παρουσιάζουν ιδιαίτερο κίνδυνο για τη δημόσια υγεία.

Στους ελέγχους που πραγματοποίησε η Διεύθυνση Υγειονομικού της Περιφέρειας Αττικής, καταγράφηκαν 480 εγκαταλειμμένα κτίρια, ενώ υπάρχουν και περίπου 500 διατηρητέα που αποτελούν ξεχωριστό θέμα.
Κοριοί σε 44 κτίσματα

Επιπλέον, διαπιστώθηκε κακή διαχείριση απορριμμάτων σε 150 περιπτώσεις, προβλήματα με κατοικίδια ζώα σε 224, ενώ σε 44 κτίρια εντοπίστηκαν τρωκτικά ή έντομα υγειονομικής σημασίας, όπως κοριοί. Σε κάποιες από τις περιπτώσεις χρειάστηκε να ληφθούν άμεσα μέτρα για την προστασία της δημόσιας υγείας. «Τους τελευταίους μήνες καταφθάνουν στην υπηρεσία μας ολοένα και περισσότερες καταγγελίες σχετικά με τη φωλέαση κοριών σε κατοικίες – διαμερίσματα πολυκατοικιών της περιοχής αρμοδιότητάς μας. (…) Το γεγονός αυτό σε συνδυασμό με την απροθυμία -ή και αμέλεια- των ενοικιαστών των διαμερισμάτων, που ως επί το πλείστον διαπιστώνεται ότι είναι αλλοδαποί, οικονομικοί μετανάστες, άτομα ειδικών αναγκών ή τρίτης ηλικίας που δεν έχουν τη δυνατότητα να αυτοεξυπηρετηθούν, ρακοσυλλέκτες κ.ά. που δεν λαμβάνουν άμεσα μέτρα προς εξάλειψη των εστιών, καθιστά το πρόβλημα εντονότερο», αναφέρει έγγραφο της υπηρεσίας που συντάχθηκε πριν από έναν μήνα. Καταγράφηκαν 480 εγκαταλειμμένα κτίρια, ενώ υπάρχει και ένας σημαντικός αριθμός (περίπου 500) διατηρητέων κτιρίων που αποτελούν ξεχωριστό θέμα.

Ιδιοκτήτες των ακινήτων που εγκαλούνται από την περιφέρεια για την κατάσταση των ακινήτων συχνά μένουν στην επαρχία ή στο εξωτερικό χωρίς να έχουν εικόνα του τι συμβαίνει. Συνήθως συμμορφώνονται άμεσα με τις υποδείξεις των αρμοδίων. Aλλοι ιδιοκτήτες δηλώνουν αδυναμία για οικονομικούς λόγους να καθαρίσουν ή να σφραγίσουν τα ακίνητά τους. Ωστόσο υπάρχουν και εκείνοι που γνωρίζουν ακριβώς τι συμβαίνει, καθώς έχουν βρει έναν τρόπο να προσπορίζονται ένα διόλου ευκαταφρόνητο εισόδημα στοιβάζοντας αλλοδαπούς «με το κεφάλι» στα -κατά τα άλλα – τριτοκοσμικά ακίνητά τους. Για την αντιμετώπιση τέτοιων προβλημάτων, ύστερα από αρκετές πιέσεις, τον προηγούμενο Απρίλιο ψηφίστηκαν ρυθμίσεις που αφορούν τον περιορισμό διάδοσης λοιμωδών νοσημάτων.

Νομοθετικές προσπάθειες για την αντιμετώπιση του προβλήματος γίνονται (π.χ. αναπροσαρμογή των δύσκολα εφαρμόσιμων ρυθμίσεων για τη σφράγιση των κτιρίων), ωστόσο από μόνες τους, όπως τονίζει στην «Κ» ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός, δεν είναι αρκετές. Από την πλευρά της, η αντιπεριφερειάρχης Κεντρικού Τομέα Αθηνών Αννα Παπαδημητρίου-Τσάτσου μιλώντας στην «Κ» τονίζει την ανάγκη λήψης άμεσων μέτρων σε κεντρικό επίπεδο. «Ο υπερβολικός καταμερισμός ευθυνών οδηγεί στην έλλειψη κάθε ευθύνης. Eχουμε ζητήσει επανειλημμένα και ζητάμε και πάλι να συσταθεί μια ολιγομελής ομάδα εκπροσώπων από διάφορες υπηρεσίες που εμπλέκονται στα θέματα του κέντρου της Αθήνας προκειμένου να προχωρήσουν άμεσα στις απαραίτητες ενέργειες», σημειώνει η ίδια.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind