Χορστ Ράιχενμπαχ: Η Task Force δεν ενθαρρύνει νομιμοποίηση αυθαιρέτων

 

afthaireta«Η Task Force δεν ενθαρρύνει την ελληνική κυβέρνηση να προχωρήσει με ταχείς ρυθμούς στη νομιμοποίηση παράνομων κτιρίων και ιδιοκτησιών γης». Αυτό αναφέρει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης της ΕΕ για την Ελλάδα, της περίφημης Task Force, κ. Χορστ Ράιχενμπαχ, απαντώντας σε μια σειρά ερωτημάτων που του είχε θέσει ο διευθυντής του WWF Ελλάς κ. Δημήτρης Καραβέλλας.

Σε επιστολή που του είχε στείλει στις 22 Απριλίου ο κ. Καραβέλλας ανέφερε ότι η Task Force με τις προτάσεις της οδηγεί την Ελλάδα σε ένα καθεστώς αντίθετο από το κράτος δικαίου και σε μέλλον περιβαλλοντικά και οικονομικά μη βιώσιμο. «Προς ποια κατεύθυνση καθοδηγεί τη χώρα η Task Force όταν αψηφά τις αρχές της Ευρωπαϊκής Ένωσης και προτρέπει το ελληνικό κράτος για νομιμοποίηση καταπατήσεων γης και αυθαιρέτων κτισμάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο δημιουργίας τους;» ερωτούσε ο διευθυντής του WWF Ελλάς.

Συγκεκριμένα, το WWF Ελλάς επέκρινε την επισήμανση που υπάρχει σε αναφορά της Ομάδας Δράσης, ύστερα από συνάντηση με την «Κτηματολόγιο ΑΕ» και συμβούλους της πολιτικής ηγεσίας του Υπουργείου Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής (ΥΠΕΚΑ), σύμφωνα με την οποία πρέπει να βρεθεί διαδικασία νομιμοποίησης καταπατήσεων γης και αυθαιρέτων κτισμάτων, ανεξάρτητα από τον τρόπο δημιουργίας τους.

Σύνθετο το πρόβλημα της νομιμοποίησης
Δεν πέρασαν ούτε δύο εβδομάδες από την επιστολή του WWF και ο κ. Ράιχενμπαχ απάντησε (6.5.2013) δηλώνοντας πως «το σχέδιο έκθεσης που υποβλήθηκε τον Φεβρουάριο αναφέρεται πράγματι στο πρόβλημα του μεγάλου αριθμού των παράνομων κτιρίων, και στο πλαίσιο αυτό επισημαίνεται ότι υπάρχουν πολλά παραδείγματα, σε άλλες ευρωπαϊκές χώρες, επιτυχημένης νομιμοποίησης παράνομων κτιρίων. Επίσης, οι εμπειρογνώμονες επισημαίνουν ότι το πρόβλημα είναι σύνθετο, καθώς υπάρχουν διάφορα είδη παρανομίας τα οποία περιλαμβάνουν: παράνομη οικοδόμηση σε κρατική γη (δασικές εκτάσεις), δόμηση σε νομίμως αποκτηθείσα γη χωρίς οικοδομική άδεια, κτίρια με παράνομη άδεια κ.λπ».

Καθώς όλες αυτές οι περιπτώσεις παρουσιάζουν διαφορετικά και δύσκολα νομικά, περιβαλλοντικά και κοινωνικά προβλήματα, οι εμπειρογνώμονες πρότειναν τη λειτουργία ενός εργαστηρίου, του οποίου οι συμμετέχοντες θα πρέπει να είναι επιτελικά στελέχη σε θέσεις ευθύνης, καθώς και άτομα με σχετική εμπειρία από άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Και σημειώνει ο επικεφαλής της Ομάδας Δράσης: «Η ελληνική κυβέρνηση θα αποφασίσει τελικά πώς θα ενσωματώσει αυτή την εμπειρία στο συνολικό έργο του Κτηματολογίου και στις πρακτικές διαχείρισης γης. Στην περίπτωση που νομοθετικές αλλαγές είναι απαραίτητες, θα πρέπει να είναι πλήρως συμβατές με τη νομοθεσία της ΕΕ».

«Υπεύθυνοι για την έκθεση όχι για τις αποφάσεις»
Τα μέλη της ομάδας ειδικών φέρουν αποκλειστική ευθύνη για το περιεχόμενο της έκθεσης. Ειδικότερα, όπως αναφέρει ο κ. Ράιχενμπαχ, η Ομάδα Δράσης βοηθά ενεργά την ελληνική κυβέρνηση να υλοποιήσει τη δέσμευσή της για ολοκλήρωση του Κτηματολογίου ως το 2020 και έχει τον συντονισμό μιας ομάδας εμπειρογνωμόνων, οι οποίοι συμβουλεύουν την Κτηματολόγιο ΑΕ και το ΥΠΕΚΑ.

Σύμφωνα με τον ίδιο, οι εμπειρογνώμονες, με επικεφαλής ένα ανώτερο στέλεχος από την Ολλανδία, προέρχονται από διάφορες ευρωπαϊκές χώρες και έχουν μεγάλη εμπειρία στον τομέα της κτηματογράφησης. Όπως σημειώνει στην επιστολή του ο κ. Ράιχενμπαχ, «είναι υπεύθυνοι για το περιεχόμενο των εκθέσεων που παράγουν και υποβάλουν στις ελληνικές αρχές».

Τράτσα Μάχη
http://www.tovima.gr/society/article/?aid=515346

Speak Your Mind