“Ψαρεύουν” επενδύσεις 140 εκατ. ευρώ στις ιχθυοκαλλιέργειες

 

ixtheiokalliergeiaΜεγάλες επενδύσεις για την αύξηση της παραγωγής στις ιχθυοκαλλιέργειες και τις υδατοκαλλιέργειες προωθούν, παρά τα σοβαρά προβλήματα του κλάδου, οι εισηγμένες επιχειρήσεις αλλά και οι μικρότερες μονάδες σε όλη την Ελλάδα.

Τις προηγούμενες ημέρες εγκρίθηκαν μετά από πολύμηνες καθυστερήσεις τα πρώτα 24 επενδυτικά σχέδια σε ένα σύνολο 188 προτάσεων συνολικού προϋπολογισμού 140 εκατ. ευρώ που έχουν υποβληθεί στο υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης στο πλαίσιο του Επιχειρησιακού Προγράμματος Αλιείας 2007-2013, για τη δημιουργία ή τον εκσυγχρονισμό μονάδων εκτροφής σε τσιπούρα, λαβράκι, πέστροφα κ.ά.

Ανάμεσα στα σχέδια που εγκρίθηκαν περιλαμβάνονται οι προτάσεις εισηγμένων εταιρειών όπως η Δίας Ιχθυοκαλλιέργειες, η Interfish και το Γαλαξίδι αλλά και μικρότερων μονάδων στα Δωδεκάνησα και την Κεντρική Ελλάδα. Οι αιτήσεις που εγκρίθηκαν φτάνουν τα 9 εκατ. ευρώ, ενώ το επόμενο διάστημα αναμένεται να ανακοινωθούν τα αποτελέσματα για άλλα 160 επενδυτικά σχέδια που έχουν υποβληθεί από επιχειρηματίες του κλάδου για τη Μυτιλήνη, τη Χίο, την Κρήτη, τη Σάμο κ.ά.

Το πρόγραμμα χρηματοδοτεί σχέδια με προϋπολογισμό από 100.000 έως 5 εκατ. ευρώ τόσο στον τομέα της παραγωγής όσο και της μεταποίησης. Για τις υδατοκαλλιέργειες έχουν υποβληθεί 120 αιτήματα για τη χρηματοδότηση επενδυτικών σχεδίων συνολικού προϋπολογισμού 79,825 εκατ. ευρώ και στον κλάδο μεταποίησης άλλα 68 αιτήματα, συνολικού προϋπολογισμού 59,67 εκατ. ευρώ. Η δημόσια δαπάνη ανέρχεται αθροιστικά στα 54,68 εκατ. ευρώ.

Για την ενίσχυση του κλάδου των ιχθυοκαλλιεργειών, το υπουργείο Αγροτικής Ανάπτυξης προωθεί επίσης νομοθετική ρύθμιση με την οποία θα δημιουργηθούν ειδικές ζώνες σε όλη την Ελλάδα οι οποίες θα αποτελέσουν χώρους υποδοχής τέτοιων επενδύσεων. Μια τέτοια ζώνη έκτασης 11.500 στρεμμάτων έχει δημιουργηθεί στην Πιερία στα πρότυπα των ΒΙΠΕ.

Παρά τα σημαντικά οικονομικά προβλήματα και τις συσσωρευμένες υποχρεώσεις των μεγάλων επιχειρήσεων του κλάδου, η Ελλάδα κατέχει τη δεύτερη θέση. Σήμερα η Ελλάδα εξάγει 39.000 τόνους μυδιών ετησίως, κατέχοντας την 5η θέση σε εξαγωγές στην Ευρώπη (πίσω από Ισπανία, Ολλανδία, Δανία και Ιταλία), ενώ στην κατηγορία των ψαριών ιχθυοτροφείου, όπως τσιπούρα και λαβράκι, κατέχει την 2η θέση ανάμεσα στα εξαγώγιμα τρόφιμα, πιο ψηλά και από προϊόντα όπως τα πορτοκάλια και η φέτα. Στο πρώτο 4μηνο του 2013 οι ελληνικές εξαγωγές σε νωπά και διατηρημένα ψάρια έφτασαν ξεπέρασαν σε αξία τα 171,4 εκατ. ευρώ, ενώ ετησίως οι ελληνικές εξαγωγές ξεπερνούν τα 400 εκατ. ευρώ.

Του Βασίλη Γεώργα

http://www.capital.gr/news.asp?id=1840147

Speak Your Mind