YΠΑΝ: Στο πρόγραμμα “Ενίσχυση ΜμΕ” όσοι βαθμολογήθηκαν πάνω από τη βάση

 

espaΤη δυνατότητα να ενταχθεί στο πρόγραμμα ενίσχυσης των μικρομεσαίων επιχειρήσεων το σύνολο των προτάσεων που αξιολογήθηκαν με βαθμό πάνω από τη βάση, ανακοίνωσε σήμερα ο υπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Κωστής Χατζηδάκης, παρουσιάζοντας τα αποτελέσματα της δράσης.

Πρόκειται για το Πρόγραμμα «Ενίσχυση Μικρομεσαίων Επιχειρήσεων που δραστηριοποιούνται στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού, Εμπορίου- Υπηρεσιών» που προκηρύχθηκε τον Ιανουάριο και οι προτάσεις των υποψήφιων επενδυτών υποβλήθηκαν έως τις 24 Μαΐου.

Σύμφωνα με τα στοιχεία που ανακοινώθηκαν:

- Υποβλήθηκαν συνολικά 22.991 προτάσεις με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1.569.925.851 ευρώ (έναντι 456 εκατ. ευρώ που ήταν ο αρχικός προϋπολογισμός).

- Από τις προτάσεις αυτές οι 4.222 απορρίφθηκαν λόγω έλλειψης τυπικών προϋποθέσεων και δικαιολογητικών συμμετοχής και αξιολογήθηκαν οι υπόλοιπες 18.769 με αιτούμενη δημόσια δαπάνη 1.164.006.435 ευρώ.

- Οι 7.505 προτάσεις (συνολικού προϋπολογισμού επενδύσεων 928.986.704,13 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 456.629.197,08 ευρώ) εντάσσονται άμεσα στο πρόγραμμα.

- Άλλες 9.406 προϋπολογισμού επενδύσεων 1.246.234.097,17 ευρώ και δημόσιας δαπάνης 624.509.843,79 ευρώ που συγκέντρωσαν βαθμολογία πάνω από τη βάση (50) αποκτούν τη δυνατότητα να ενταχθούν και αυτές στο πρόγραμμα, υπό δύο προϋποθέσεις:

Α. Η υποβολή έως την 28.02.2014 από τον δικαιούχο στον ΕΦΕΠΑΕ αίτησης επαλήθευσης-πιστοποίησης έργου τουλάχιστο για το 30% του συνολικού επιλέξιμου προϋπολογισμού της επένδυσης ή αποδεικτικών στοιχείων έγκρισης δανείου ισόποσου τουλάχιστο με το 20% του συνολικού προϋπολογισμού της επένδυσης.

Β. Η επαλήθευση των ανωτέρω από τον ΕΦΕΠΑΕ.

Δηλαδή το σύνολο των επενδυτικών προτάσεων που μπορούν να ενισχυθούν από το πρόγραμμα είναι 16.911, με συνολικό προϋπολογισμό επενδύσεων 2.175.220.801,30 ευρώ και δημόσια δαπάνη 1.081.139.040,87 ευρώ.

«Δεσμεύουμε περισσότερα κονδύλια, για να είμαστε σίγουροι ότι τα χρήματα που διατίθενται μέσω του ΕΣΠΑ, θα διατεθούν όλα στις μικρομεσαίες επιχειρήσεις. Εάν χρειαστεί να δώσουμε και παραπάνω, αν κάνουμε την υπόθεση εργασίας ότι θα έρθουν περισσότερες μικρομεσαίες επιχειρήσεις, τότε έχουμε επεξεργαστεί τις λύσεις προκειμένου να υπάρχει κάλυψη», τόνισε σε δηλώσεις του ο υπουργός Ανάπτυξης Κ. Χατζηδάκης και πρόσθεσε: «Με την απόφαση αυτή θέλαμε να κάνουμε απολύτως σίγουρο ότι θα υπάρξει μια ουσιαστική στήριξη στην επιχειρηματικότητα. Θεωρώ εξαιρετικά σημαντικό ότι 17.000 διαφορετικά επιχειρηματικά σχέδια θα έχουν τη δυνατότητα να προχωρήσουν».

Ο υπουργός σημείωσε ακόμη ότι το δημόσιο βάζει μέσω του ΕΣΠΑ τα μισά λεφτά και οι επιχειρήσεις έχουν τη δυνατότητα να επωφεληθούν από τα διαφορετικά χρηματοδοτικά εργαλεία που έχουν αναπτυχθεί στο μεταξύ, (δηλαδή το Ταμείο Επιχειρηματικότητας του ΕΤΕΑΝ, τα προγράμματα Jeremie, και τις δράσεις που αναπτύσσονται μέσω της Ευρωπαϊκής Τράπεζας Επενδύσεων) για να συμπληρώσουν την ιδιωτική συμμετοχή.

Ο περιφερειάρχης Αττικής Ιω. Σγουρός ανέφερε ότι η Περιφέρεια Αττικής συμμετέχει με 130 εκατομμύρια ευρώ, δηλαδή πάνω από το 30% του αρχικού προϋπολογισμού της δημόσιας δαπάνης του προγράμματος πανελλαδικά, ενώ σημείωσε την ταχύτητα με την οποία ολοκληρώθηκε η αξιολόγηση των προτάσεων. Ο περιφερειάρχης Θεσσαλίας Κ. Αγοραστός κάλεσε εξάλλου τις τράπεζες και τους συμβούλους των επιχειρήσεων να σταθούν στο ύψος των περιστάσεων τονίζοντας ότι είναι κρίσιμο να πάμε γρήγορα. «Πιστεύουμε στο πρόγραμμα αυτό, όπως πίστεψαν και πολλοί μικρομεσαίοι. Αλλά πρέπει σύντομα να δούμε και τα απτά μετρήσιμα αποτελέσματα», ανέφερε.

Υπενθυμίζεται ότι στο πρόγραμμα συμμετέχουν μικρές, πολύ μικρές και μεσαίες, υφιστάμενες, νέες και υπό σύσταση επιχειρήσεις στους τομείς Μεταποίησης, Τουρισμού και Εμπορίου- Υπηρεσιών. Οι επιλέξιμες δαπάνες περιλαμβάνουν, μεταξύ άλλων: δαπάνες για βελτιώσεις κτιρίων και λοιπών εγκαταστάσεων, προμήθειας εξοπλισμού-μηχανημάτων- συστημάτων εξοικονόμησης ενέργειας-συστημάτων αυτοματοποίησης, δαπάνες πιστοποίησης εφαρμογής συστημάτων ποιότητας διασφάλισης ποιότητας, δαπάνες προστασίας βιομηχανικής ιδιοκτησίας, δαπάνες προβολής προώθησης, δαπάνες λογισμικού, λειτουργικές δαπάνες κλπ.

Όπως επισημαίνει το υπουργείο Ανάπτυξης, η απόφαση να επιτραπεί η ένταξη περισσότερων προτάσεων στο πρόγραμμα ελήφθη προκειμένου «να διοχετευθεί στην αγορά το μέγιστο δυνατό ποσό από τα Κοινοτικά κονδύλια που είναι διαθέσιμα για τις μικρομεσαίες επιχειρήσεις, δεδομένου ότι λόγω της κρίσης ορισμένες ενδέχεται να μην υλοποιήσουν τις επενδύσεις».

Επισυνάπτεται η κατανομή των προτάσεων ανά περιφέρεια σε πίνακες, ενημερωτικό σημείωμα για τους επενδυτές που εντάχθηκαν στο πρόγραμμα και για τη δυνατότητα χρηματοδότησης των επενδύσεων με δάνεια χαμηλού επιτοκίου μέσω ΕΤΕΑΝ.

Πηγή: ΑΠΕ-ΜΠΕ

http://www.capital.gr/News.asp?id=1898751

Speak Your Mind