“Αγκάθι” για τους επενδυτές ο χωροταξικός σχεδιασμός

 

planningΟ χωροταξικός σχεδιασμός είναι το μεγαλύτερο πρόβλημα των επενδυτών, όπως αυτό εκφράστηκε μέσα από τις περιπτώσεις που ασχολήθηκε στους πρώτους έξι μήνες λειτουργίας του ο “Διαμεσολαβητής του Επενδυτή”, τονίστηκε σήμερα στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου του φορέα Invest in Greece (Επενδύστε στην Ελλάδα ΑΕ).

Ο υφυπουργός Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας Νότης Μηταράκης, σημείωσε στη διάρκεια χαιρετισμού που απηύθυνε ότι είναι καιρός όχι μόνο να προχωρήσουν οι διαρθρωτικές αλλαγές αλλά να εφαρμοστούν και όσα ήδη έχουν θεσμοθετηθεί.

Πρόσθεσε ότι η Ελλάδα χρειάζεται κάθε είδους επένδυση και οι επενδύσεις θα έρθουν από τον ιδιωτικό τομέα. Σε αυτό το πλαίσιο, όπως σημείωσε, ο θεσμός του Διαμεσολαβητή του Επενδυτή αποτελεί υψηλού επιπέδου εργαλείο πελατοκεντρικού χαρακτήρα, καθώς με την επενδυτική πρόταση που φτάνει σε αυτόν ασχολείται συγκεκριμένος υπάλληλος, ενώ τα προβλήματα συλλέγονται και αντιμετωπίζονται βελτιώνοντας τον ίδιο τον θεσμό.

«Η κεντρική αδειοδοτική αρχή θα συμβάλει περαιτέρω στο έργο που γίνεται» κατέληξε ο υφυπουργός.

Ο διευθύνων σύμβουλος του Invest in Greece, Στ. Ησαΐας, ανέφερε ότι το εξάμηνο που λειτουργεί ο Διαμεσολαβητής, τα υποβληθέντα αιτήματα έφτασαν τα 64, εκ των οποίων τα 28 δεν άπτονταν των αρμοδιοτήτων του θεσμού. Υπήρξαν και 20 αιτήματα που αφορούσαν μόνο τη διαδικασία.

Ο αριθμός των ερωτημάτων και επαφών ήταν το πρώτο διάστημα πιο πυκνός, υπήρξε πτώση του ενδιαφέροντος το καλοκαίρι και εν τέλει, όπως είπε ο κ. Ησαΐας, οι υποθέσεις με τις οποίες ασχολήθηκαν οι υπάλληλοι του Διαμεσολαβητή ήταν 36 εκ των οποίων 26 λύθηκαν και 10 βρίσκονται ακόμη σε εξέλιξη.

Το στοιχείο στο οποίο εστίασαν οι επενδυτές που χρησιμοποίησαν τον Διαμεσολαβητή ήταν, κυρίως, η αποκατάσταση της επικοινωνίας με το Δημόσιο. Αναδείχθηκε το σημείο εμπλοκής και επιταχύνθηκε η αδειοδοτική διαδικασία.

Οι 19 υποθέσεις είχαν θετική έκβαση, επτά είχαν αρνητική απάντηση και όπως σημείωσε ο κ. Ησαΐας, «ακόμη και αρνητική, όμως, η απάντηση είναι κάτι, όπως μας είπαν οι ίδιοι οι επενδυτές διότι για χρόνια δεν υπήρχε καμία αντίδραση από το δημόσιο».

Οι κύριες ομάδες επενδύσεων αφορούσαν χωροταξικές και πολεοδομικές αδειοδοτήσεις, εκταμιεύσεις χρηματοδοτικών κινήτρων και καθυστερήσεις στα έργα ΑΠΕ.

Τουρισμός και ανάπτυξη ακίνητης περιουσίας, τρόφιμα, ενέργεια, τεχνολογία, παραγωγή δομικών υλικών εμπόριο και μεταποίηση, ναυπηγεία και ορυχεία, ήταν οι κλάδοι δραστηριότητας που απευθύνθηκαν στον Διαμεσολαβητή.

Το 80% ερωτηθέντων είπαν ότι υπήρξε πρόοδος από την παρέμβαση του Διαμεσολαβητή και πλειοψηφικά εμφανίζεται ικανοποίηση αν και ήθελαν περισσότερες αρμοδιότητες και σημαντικότερο θεσμικό ρόλο.

Μετά από έξι μήνες λειτουργίας, όπως ανέφερε ο κ. Ησαΐας, αυτά στα οποία εστιάζονται οι επενδυτές και ζητούν άμεσα επίλυση είναι η αλλαγή του χωροταξικού σχεδιασμού. «Οι χρήσεις γης αποτελούν το μεγαλύτερο πρόβλημα. Ίσως περισσότερο χρησιμεύει να ξέρουμε τι απαγορεύεται και όχι τι επιτρέπεται» είπε ο ίδιος.

Οι δασικοί χάρτες η ολοκλήρωση του εθνικού κτηματολογίου και το δίκτυο επέκτασης κεραιών κινητής τηλεφωνίας, αποτελούν επίσης θέματα προς αναμόρφωση.

RE+D Magazine

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=29083

Speak Your Mind