Αγωγή από Πειραιώς για την Εγνατία Οδό

 

«Βροχή» από προσφυγές προκάλεσε η μεταβίβαση της Εγνατίας Οδού στο Ταμείο Αποκρατικοποιήσεων. Η Τράπεζα Πειραιώς κατέθεσε αίτηση ακύρωσης της σχετικής απόφασης στο Συμβούλιο της Επικρατείας και αγωγή στα αστικά δικαστήρια, ζητώντας ουσιαστικά να ξεκαθαριστεί ο τρόπος αποπληρωμής του δανείου που είχε συνάψει με την Εγνατία Οδό το 2006. Προσφυγές στο ΣτΕ κατέθεσαν επίσης εργαζόμενοι στην Εγνατία Οδό και το Ταμείο Εθνικής Οδοποιίας (ΤΕΟ).Η Τράπεζα Πειραιώς, στην οποία είχε κατοχυρωθεί δικαστικά το δικαίωμα είσπραξης όλων των εσόδων από τα διόδια για την αποπληρωμή δανείου 250 εκατ. ευρώ, άνοιξε τον «χορό» των προσφυγών:
• Kατέθεσε αγωγή στο Πολυμελές Πρωτοδικείο Αθηνών ενάντια στην Εγνατία Οδό, το ΤΑΙΠΕΔ και το ελληνικό Δημόσιο. Με την αγωγή καταγγέλλει τη δανειακή σύμβαση και ζητεί να της αναγνωριστεί η ύπαρξη ενεχύρου στα διόδια.
• Kατέθεσε στο ΣτΕ αίτηση ακύρωσης της απόφασης της διυπουργικής επιτροπής αποκρατικοποιήσεων με την οποία μεταβιβάστηκε η Εγνατία Οδός στο ΤΑΙΠΕΔ.
Στόχος της τράπεζας είναι να διασφαλιστεί ο τρόπος αποπληρωμής των 200 εκατ. ευρώ που απομένουν. Πηγές του ΤΑΙΠΕΔ, πάντως, θεωρούν την κίνηση της τράπεζας αναμενόμενη και αποκαλύπτουν ότι οι δύο πλευρές βρίσκονται ήδη σε επαφές για την εξεύρεση λύσης. Υπενθυμίζεται ότι το σύνολο των δανείων της Εγνατίας ανέρχονται στα 600 εκατ. ευρώ, μέρος των οποίων, σύμφωνα με το ΤΑΙΠΕΔ, μπορεί να καλυφθεί από την επιστροφή ΦΠΑ.
Εκτός από την Τράπεζα Πειραιώς, κατατέθηκαν ακόμα δύο προσφυγές στο ΣτΕ:
• H πρώτη, από την ΤΕΟ Α.Ε., αφορά τη μεταβίβαση στο ΤΑΙΠΕΔ του άξονα Θεσσαλονίκης – Ευζώνων. Το αξιοσημείωτο είναι ότι το ΤΕΟ (που διατηρεί τον έλεγχο των διοδίων Μαλγάρων) είναι φορέας του υπουργείου Υποδομών, το οποίο είναι ταυτόχρονα και εποπτεύων της Εγνατίας.
•H δεύτερη, από τον Σύλλογο Εργαζομένων της Εγνατίας Οδού (ΣΕΤΕΟ) και μεμονωμένους εργαζομένους, στρέφεται ενάντια στη συνταγματικότητα της μεταβίβασης.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind