Ακούγοντας τους νέους αρχιτέκτονες

 

Νέος θεσμός και διαγωνισμός από Μέγαρο Μουσικής και ΑΓΕΤ Ηρακλής με τίτλο «Τα πρώτα τους κτίρια»

ΠΡΩΤΟΒΟΥΛΙΑ. Με φόντο τους περιορισμένους ορίζοντες που επιβάλλει η κρίση και η αναπόφευκτη μειωμένη αρχιτεκτονική παραγωγή (εξαιτίας της κάθετης πτώσης της οικοδομικής δραστηριότητας) το Μέγαρο Μουσικής Αθηνών και η ΑΓΕΤ Ηρακλής, μέλος του Oμίλου Lafarge, είχαν μια καλή ιδέα: να κινητοποιήσουν το αρχιτεκτονικό δυναμικό της χώρας καθιερώνοντας ένα νέο θεσμό που αρχίζει καλά, τουλάχιστον με όρους επικοινωνίας και μάνατζμεντ.

Μια ευκαιρία στους νέους αρχιτέκτονες να μοιραστούν τις ανησυχίες τους δίνει ο νέος διαγωνισμός GREAT.
Το GREAT (επιτυχημένη χρήση ακρωνυμίων από το Greek Architectural Talent) προσβλέπει στην ανάδειξη του εγχώριου αρχιτεκτονικού ταλέντου και στη διάδοση της απήχησής του και εκτός ελληνικών συνόρων. Κάθε δύο χρόνια θα πραγματοποιούνται αρχιτεκτονικές διοργανώσεις και η πρώτη, το GREAT 2013 – Τα Πρώτα τους Κτίρια αφορά αρχιτεκτονικό διαγωνισμό διπλωματικών και μεταπτυχιακών εργασιών φοιτητών σχολών αρχιτεκτονικής στην Ελλάδα και Ελλήνων φοιτητών σχολών του εξωτερικού. Οι διοργανωτές καλούν τους συμμετέχοντες να υποβάλουν τις πρώτες ολοκληρωμένες προσπάθειές τους να σχεδιάσουν έργα, ικανά να διαμορφώσουν το μελλοντικό περιβάλλον και τις πόλεις. Οι εργασίες αυτές θα πρέπει να έχουν εκπονηθεί την περίοδο 2008-2012. Ο διαγωνισμός ξεκίνησε την Τρίτη 20 Νοεμβρίου και η υποβολή των συμμετοχών γίνεται ηλεκτρονικά μέσω του www.great2013.com έως την 1η Φεβρουαρίου 2013.
Η διεθνής κριτική επιτροπή θα αναλάβει την επιλογή των καλύτερων εργασιών που θα εκτεθούν σε μορφή προπλασμάτων σε έκθεση στο Μέγαρο Μουσικής Αθηνών τον Μάιο 2013. Αποτελείται από τους αρχιτέκτονες Νίκο Κτενά, Μανουέλ Αϊρες Ματέους, Χοσέ Σέλγας και Λουθία Κάνο, «δημιουργούς που διατηρούν μια ξεχωριστή προσέγγιση στο αντικείμενό τους, διασφαλίζοντας έτσι έναν αναγκαίο πλουραλισμό αλλά και τη σύνοψη μερικών από τις σημαντικότερες σύγχρονες τάσεις της αρχιτεκτονικής». Επιμελητής της έκθεσης και συντονιστής του GREAT 2013 είναι ο αρχιτέκτονας Μέμος Φιλιππίδης. Ετσι ο διαγωνισμός δίνει βήμα σε νέους αρχιτέκτονες και σε μια περίοδο της ζωής τους που μετεωρίζονται ανάμεσα στα πανεπιστημιακά έδρανα και τις πρώτες επαγγελματικές αναζητήσεις. «Θέλουμε να εστιάσουμε στο ταλέντο και τη δημιουργικότητα των νέων αρχιτεκτόνων», σημειώνει ο κ. Μέμος Φιλιππίδης, «πριν και εκτός των περιορισμών που υπαγορεύουν οι αναθέσεις που κατά κανόνα πρόκειται να αναλάβουν μετά το πτυχίο τους».

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind