Ακυρο από το ΣΤΕ το «δώρο» του Κοντού στον Ανθιμο

 

ste1To Συμβούλιο της Επικρατείας με μια απόφαση-καταπέλτη ακύρωσε συνολικά πέντε αποφάσεις της πολιτείας, με τις οποίες από τη μια παραχωρήθηκε επί ΝΔ (2007) στη Mητρόπολη Θεσσαλονίκης μια μεγάλη αναδασωτέα έκταση-φιλέτο στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης και από την άλλη της δόθηκαν εσπευσμένα και «κατά παρέκκλιση» όλες οι απαιτούμενες άδειες για την ανέγερση ενός γηροκομείου 120 ατόμων, που παρουσιαζόταν με τη μορφή ενός νοσοκομειακού «Ιδρύματος Περιθάλψεως Χρονίως Πασχόντων ο ”Αγιος Αλέξανδρος”».

Στην υπόθεση αυτή πρωταγωνιστικός ήταν ο ρόλος του πρώην υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέκου Κοντού και του τότε νομάρχη Θεσσαλονίκης Παναγιώτη Ψωμιάδη, που κατά παράβαση των διατάξεων της νομοθεσίας, όπως προκύπτει, ήθελαν να «υπηρετήσουν» τα θελήματα του μητροπολίτη κ. Ανθιμου.

Το Ε’ Τμήμα του Συμβουλίου της Επικρατείας όμως έβαλε φραγμό, ακυρώνοντας πρώτα απ’ όλα την υπ’ αριθμ. 4643/17-8-2007 απόφαση του τότε υφυπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης Αλέξανδρου Κοντού, με την οποία παραχωρούσε κατά κυριότητα στη Μητρόπολη Θεσσαλονίκης μια χαρακτηρισμένη ως αναδασωτέα έκταση 32.100 τ.μ., σε μία από τις πιο προνομιακές και πανάκριβες περιοχές στο Πανόραμα Θεσσαλονίκης.

Το δικαστήριο δέχτηκε ουσιαστικά τα όσα υποστήριξαν στην προσφυγή τους τρεις κάτοικοι του Πανοράματος για την παραχώρηση της δασικής έκτασης.

Eγκριση κατά παρέκκλιση
Οι προσφεύγοντες υποστήριζαν ότι η απόφαση του Αλ. Κοντού ήταν παράνομη και ακυρωτέα, γιατί δεν στηριζόταν σε εκτίμηση της καταλληλότητας της δασικής έκτασης, ούτε στην αναγκαιότητα να «θυσιαστεί» για την εξυπηρέτηση του επιδιωκόμενου σκοπού δημοσίου συμφέροντος, ενώ δεν συνοδευόταν από την απαιτούμενη, σύμφωνα με τη νομοθεσία, έκθεση της Υπηρεσίας Προστασίας Περιβάλλοντος του υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης.

Το Ανώτατο Δικαστήριο, εκτός από την ακύρωση της παραχώρησης, ακύρωσε επίσης την απόφαση 30/6498 της 20-8-2008 του τότε νομάρχη Παναγιώτη Ψωμιάδη με την οποία εγκρίθηκαν οι περιβαλλοντικοί όροι για την ανέγερση του ιδρύματος, την άδεια οικοδομής που εξέδωσε η Διεύθυνση Πολεοδομίας της Νομαρχίας (όπου ανήκε τότε) και την απόφαση επίσης του τότε νομάρχη με την οποία εγκρίθηκαν κατά παρέκκλιση οι όροι δόμησης.

Τέλος ακύρωσε και την πράξη-απόφαση του προϊσταμένου της Διεύθυνσης Τεχνικών Υπηρεσιών της πρώην Νομαρχίας Θεσσαλονίκης, με την οποία εγκρίθηκε η μελέτη για την άρση λειτουργίας τμήματος του ρέματος που διασχίζει την έκταση που παραχωρήθηκε και την εκτέλεση εργασιών αποχέτευσης των ομβρίων υδάτων. Τη μόνη που δεν απέρριψε είναι η απόφαση του νομάρχη «περί καθορισμού επιτρεπόμενης χρήσης στην επίδικη έκταση».

Παραλήρημα από άμβωνος για τις αποκαλύψεις
Για να φτάσουμε όμως έως εδώ χρειάστηκε να υπάρξουν δημοσιογραφικές αποκαλύψεις που έφεραν το όλο θέμα στη δημοσιότητα, όταν άρχισαν οι εργασίες για το ίδρυμα. Ενας από αυτούς ήταν ο δημοσιογράφος Κώστας Λασκαρέλιας, που όπως και άλλοι δημοσιογράφοι δέχθηκε από τον άμβωνα την μήνιν του ίδιου του μητροπολίτη κ. Ανθιμου, όταν αποκάλυψε το δώρο των Κοντού – Ψωμιάδη στον μητροπολίτη.

Οπως αποκαλύ­φθηκε τότε, οι διαδικασίες για την έκδοση της οικοδομικής άδειας άρχισαν να «τρέχουν» πριν ολοκληρωθεί το τυπικό μέρος παραχώρησης, κατά κυριότητα, της έκτασης των 32.100 τ.μ. Η εγγραφή στο υποθηκοφυλακείο έγινε μετά τις 6.11.2008, αλλά το αίτημα για την έκδοση της άδειας κατατέθηκε στις 29/9 του ίδιου χρόνου και μία μέρα μετά είχαμε την απόφαση για την «κατά παρέκκλιση» δόμηση. Η άδεια επίσης εκδόθηκε στις 26.11.2008 – χρόνος-ρεκόρ για τα ελληνικά δεδομένα.

Ο κ. Ανθιμος είχε αντιδράσει με ένα παραλήρημα μιλώντας από τον άμβωνα κατά των δημοσιογράφων και κάνοντας λόγο για «ψέματα που δεν θα μείνουν ατιμώρητα στην πέρα του τάφου ζωή». Είχε υποστηρίξει ακόμη ότι δεν είχε γίνει παραχώρηση κατά κυριότητα, αλλά ότι «το κράτος το δίνει με μία δουλεία 99 χρόνων».

Να σημειωθεί ότι στη συγκεκριμένη παραχώρηση είχε αντιδράσει και η «γαλάζια» δημοτική αρχή Πανοράματος.

Οπως τονιζόταν, με την παραχώρηση της αναδασωτέας έκτασης στη μητρόπολη και την αλλαγή χρήσης γης, ανοιγόταν ίσως και ο δρόμος για την οικοπεδοποίηση και των γύρω 1.000 στρεμμάτων δασικής έκτασης. Η έκταση που είχε παραχωρηθεί βρισκόταν δίπλα σε κατοικημένη περιοχή του Πανοράματος (βλέπε φωτογραφία) και πάνω στον δρόμο Πανοράματος – Θέρμης, ενώ η αξία της με τιμές του 2008-2009 υπολογιζόταν σε περίπου 12 εκατ. ευρώ.Να αναφέρουμε, τέλος, ότι το ΣτΕ απέρριψε κατά την εκδίκαση την παρέμβαση της Μητρόπολης Θεσσαλονίκης, ενώ α­ποφασίστηκε το ελληνικό Δημόσιο, διά της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, να πληρώσει και τη δικαστική δαπάνη των 920 ευρώ.

ΧΡΙΣΤΟΣ ΤΕΛΙΔΗΣ

http://www.ethnos.gr/article.asp?catid=22768&subid=2&pubid=63729926

 

 

Speak Your Mind