Αναστολή κατεδαφίσεων, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τουριστικής περιόδου, ζητά το ΞΕΕ

 

afthaireta1Ο πρόεδρος του ΞΕΕ κ. Γιώργος Τσακίρης, σε επιστολή-παρέμβασή του προς την υπουργό Τουρισμού κα Όλγα Κεφαλογιάννη σχετικά με τις πρόσφατες κατεδαφίσεις σε παραλίες, τονίζει ότι η προσπάθεια που πρόσφατα ξεκίνησε η αποκεντρωμένη διοικητική αρχή της Κρήτης για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων οικημάτων και κατασκευών στις παραλίες, θα πρέπει να λάβει υπόψη της δύο βασικές παραμέτρους της δεδομένης χρονικής και πραγματικής συγκυρίας: ότι βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και η δημοσιότητα που θα λάβουν αυτές οι ενέργειες και η αναμετάδοσή τους από διεθνή δίκτυα, μέσα από εικόνες με μπουλντόζες με φόντο τα ξενοδοχεία και μάλιστα εμβληματικά ξενοδοχεία, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εικόνα της χώρας, και ότι θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση, τι θεωρούμε αυθαίρετες κατασκευές που βλάπτουν το περιβάλλον και η διατήρηση των οποίων προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα.

Αναλυτικά η επιστολή:

“Όπως πολύ καλά γνωρίζετε, η χώρα μας αντιμετωπίζει τα τελευταία 3-4 χρόνια, σοβαρά οικονομικά προβλήματα, γεγονός που επέδρασε καταλυτικά στην εικόνα μας ως τουριστικού προορισμού. Τα οικονομικά προβλήματα και εξ οι αυτών προερχόμενες κακές εικόνες που εκπέμψαμε όλο αυτό το διάστημα ως χώρα και προορισμός, σε σημαντικό βαθμό ευθύνονται για την θολή τουριστική εικόνα της χώρας μας, γεγονός που είχε ως αποτέλεσμα, την περυσινή χρονιά, σημαντικά λιγότεροι επισκέπτες να επιλέξουν την Ελλάδα για τις διακοπές τους με αυτονόητες συνέπειες στις δημοσιονομικές επιδόσεις μας.

Φέτος και με βάση τα στοιχεία που έχουμε αναφορικά με τις τάσεις των μεγάλων τουριστικών αγορών, η χώρα μας και η τουριστική ζήτησης της δείχνουν να ανακάμπτουν, εξαιτίας κυρίως της βελτίωσης της διεθνούς εικόνας μας, προσπάθεια στην οποία τόσο εσείς προσωπικά όσο και το υπουργείο σας έχετε συμβάλλει καθοριστικά.

Αυτή την καλή διεθνή εικόνα πρέπει να διαφυλάξουμε, ως χώρα και ως κοινωνία, ώστε να μπορέσουμε να διεκδικήσουμε αυξημένα τουριστικά έσοδα φέτος, που είναι απολύτως απαραίτητα για την στήριξη της απασχόλησης και τη βιωσιμότητα της χώρας.

Η προσπάθεια που πρόσφατα ξεκίνησε η αποκεντρωμένη διοικητική αρχή της Κρήτης για την εφαρμογή της πολεοδομικής νομοθεσίας και την κατεδάφιση των αυθαιρέτων οικημάτων και κατασκευών στις παραλίες, θα πρέπει να λάβει υπόψη της δύο βασικές παραμέτρους της δεδομένης χρονικής και πραγματικής συγκυρίας.

Πρώτον, ότι βρισκόμαστε στην αρχή της τουριστικής περιόδου και η δημοσιότητα που θα λάβουν αυτές οι ενέργειες και η αναμετάδοση τους από διεθνή δίκτυα, μέσα από εικόνες με μπουλντόζες με φόντο τα ξενοδοχεία και μάλιστα εμβληματικά ξενοδοχεία, μόνο ζημιά μπορεί να προκαλέσει στην εικόνα της χώρας, ζημιά δυσανάλογη με την πραγματική και ρεαλιστική εκτίμηση της ωφέλειας που θα προκύψει. Για την αναστροφή δε της ζημιάς που θα προκληθεί στην τουριστική εικόνα της χώρας, τα κεφάλαια που θα απαιτούντο  είναι τεράστια και, δυστυχώς, μη διαθέσιμα στην παρούσα οικονομική συγκυρία.

Δεύτερον, θα πρέπει να γίνει μια εκτίμηση, τί θεωρούμε αυθαίρετες κατασκευές που βλάπτουν το περιβάλλον και η διατήρηση των οποίων προκαλεί το περί δικαίου αίσθημα, ώστε για την κατεδάφιση τους οφείλει η διοίκηση να κινητοποιηθεί άμεσα και  να επενδύσει τους απαραίτητους πόρους;

Θεωρούμε δηλαδή ότι έργα, που λογικά θα έπρεπε η ίδια η διοίκηση και το κράτος να κατασκευάσουν για να εξασφαλίζεται η απρόσκοπτη και ασφαλής πρόσβαση των επισκεπτών στην παραλία (σκαλιά, πεζούλες κ.λπ.), υποχρεώθηκαν τελικώς να τα κατασκευάσουν οι ιδιώτες με δικά τους έξοδα, καλλωπίζοντας την παραλία για να αντιμετωπίσουν την αδράνεια της διοίκησης στον τομέα αυτόν. Τώρα έρχεται η Πολιτεία να τα κατεδαφίσει ακολουθώντας το γράμμα του Νόμου, επειδή κρίνονται ακρίτως ως αυθαίρετα, αδιαφορώντας για τους λόγους  της κατασκευής τους ή εν τέλει τη λειτουργική αποτελεσματικότητα και χρησιμότητα τους.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος αναμφισβήτητα είναι υπέρ της νομιμότητας και στηρίζει κάθε πράξη της διοίκησης για την εφαρμογή της απέναντι σε όλους. Είναι όμως εξαιρετικά σημαντικό, οι όποιες παρεμβάσεις για την επιβολή της έννομης τάξης, να χαρακτηρίζονται από συνέπεια και ορθολογισμό. Πιστεύουμε ότι πρέπει, άμεσα, να ανασταλούν οποιεσδήποτε παρεμβάσεις και κατεδαφίσεις με φόντο το τουριστικό προϊόν της χώρας, τουλάχιστον μέχρι τη λήξη της τουριστικής περιόδου, ενώ στο μεσοδιάστημα θα μπορούσαμε να εξετάσουμε νηφάλια, ποιες από αυτές τις παρεμβάσεις βλάπτουν τη νομιμότητα και το περιβάλλον και ποιες ‘λειτουργούν’ επ ωφελεία της λειτουργικότητας και της ασφάλειας των επισκεπτών μας.

Το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο της Ελλάδος είναι στη διάθεση σας για να συνεισφέρουμε, στο μέτρο των δυνατοτήτων μας, στην κοινή προσπάθεια λήψης των βέλτιστων αποφάσεων για το καλό της οικονομίας και της χώρας”.

Θοδωρής Κουμέλης

http://traveldailynews.gr/news/article/55188

Speak Your Mind