Αντιδράσεις στην τροπολογία για τις επενδύσεις σε φωτοβολταϊκά

 

photovoltaikaΠλήθος αντιδράσεων στην αγορά ενέργειας αλλά και την παρέμβαση, σύμφωνα με έγκυρες πληροφορίες, της Ευρωπαϊκής Επιτροπής έχει προκαλέσει η τροπολογία για το «ξεπάγωμα» φωτοβολταϊκών επενδύσεων που έχουν ενταχθεί στο Fast track σε προνομιακή τιμή, που κατατέθηκε στο νομοσχέδιο για τις ΑΠΕ με την υπογραφή 22 βουλευτών της Ν.Δ. και του ΠΑΣΟΚ και αναμένεται να συζητηθεί σήμερα στη Βουλή.

Απόσυρση τριών βουλευτών
Αποτέλεσμα των αντιδράσεων που εκδηλώθηκαν ήταν η απόσυρση της υπογραφής από την τροπολογία χθες τριών βουλευτών και συγκεκριμένα της κ. Ε. Αραμπατζή, του Θεόφιλου Λεονταρίδη και του Α. Λυκουρέντζου. Οι εύλογες αντιδράσεις που προέρχονται κυρίως από τον κλάδο των φωτοβολταϊκών επικεντρώνονται στην επιβάρυνση που θα έχει το ηλεκτρικό σύστημα της χώρας και οι τελικοί καταναλωτές από την έγκριση της «φωτογραφικής» τροπολογίας για την προώθηση των επενδύσεων της εταιρείας silcio του Ομίλου Κοπελούζου και της Solar Cellis του Γ. Παναγάκου. Η τροπολογία προβλέπει ότι φωτοβολταϊκά πάρκα μέχρι ισχύος 60 MW που είχαν υπαχθεί στον νόμο για τις στρατηγικές επενδύσεις και έχουν λάβει άδεια από τη ΡΑΕ πριν από τις 10 Αυγούστου 2012 μπορούν να υπογράψουν σύμβαση πώλησης με τον ΛΑΓΗΕ με την τιμή που ίσχυε την περίοδο που υπήχθησαν στο fast track. Η τιμή αυτή χαρακτηρίζεται δικαίως προνομιακή αφού είναι τετραπλάσια της ισχύουσας σήμερα και συγκεκριμένα ανέρχεται στα 350 ευρώ η μεγαβατώρα έναντι σημερινής τιμής 95 ευρώ η μεγαβατώρα. Η διαφορά αυτή μεταφράζεται σε πρόσθετη επιβάρυνση για το ηλεκτρικό σύστημα κατά 63 εκατ. ευρώ ετησίως σε βάθος 20ετίας που είναι διάρκεια των συμβάσεων με τον ΛΑΓΗΕ. Θα πρέπει να σημειωθεί ότι η συγκεκριμένη διάταξη έρχεται σε πλήρη αντίθεση με την πολιτική που έχει ακολουθήσει το ΥΠΕΚΑ στον τομέα των ΑΠΕ προκειμένου να διασώσει τη βιωσιμότητα της αγοράς που απειλείται λόγω των ελλειμμάτων του ΛΑΓΗΕ που προέρχονται κατά βάση από τις πολύ υψηλές «ταρίφες» των φωτοβολταϊκών. Εχει βάλει δύο φορές «ψαλίδι» στις εγγυημένες τιμές, έχει επιβάλει έκτακτη εισφορά στα λειτουργούντα έργα που φτάνει μέχρι και το 37%, βρίσκεται ήδη σε συζητήσεις με τους επενδυτές του κλάδου για μείωση των τιμών και στα έργα που λειτουργούν ήδη, ενώ έχει μεταφέρει ένα μέρος του ελλείμματος στους καταναλωτές με την τελευταία αύξηση του Τέλους ΑΠΕ στους λογαριασμούς ηλεκτρικού ρεύματος. Υποχρεώθηκε επίσης τον Αύγουστο του 2012 να αναστείλει τις άδειες για φωτοβολταϊκά προκειμένου να αποφευχθεί ο πλήρης εκτροχιασμός του ελλείμματος και το «κραχ» στην αγορά.

Τα παραπάνω δεν αφήνουν περιθώρια στον υφυπουργό ΠΕΚΑ Ασημάκη Παπαγεωργίου για έγκριση της συγκεκριμένης διάταξης. Επιπροσθέτως, ο υφυπουργός θα συνεκτιμήσει και την αντίδραση στο θέμα της Ε.Ε. που σύμφωνα με πληροφορίες έχει εκφραστεί ήδη, κάνοντας λόγο για προνομιακή μεταχείριση επενδύσεων.

Το θέμα έχει προκαλέσει την αντίδραση και της εταιρείας Brite Ηellas που τον Μάιο του 2012 ενέταξε στο Fast Track επενδυτικό σχέδιο ύψους 110 εκατ. ευρώ για τη δημιουργία φωτοβολταϊκού πάρκου ισχύος 100 MW στη Δράμα. Ο διευθύνων σύμβουλος της εταιρείας κ. Νίκος Κανόπουλος εξέφρασε την αντίδρασή του προσωπικά στον πρωθυπουργό της χώρας Αντώνη Σαμαρά μέσω επιστολής που τον ενημερώνει τόσο για την επένδυσή του όσο και για τη «φωτογραφική» τροπολογία. Οπως αναφέρει χαρακτηριστικά με τη «φωτογραφική απαίτηση να έχει εκδοθεί η άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ πριν από τις 10/8/2012, εξαιρούν την τρίτη στρατηγική επένδυση» που είναι η μόνη που αφορά ένα ενιαίο έργο ισχύος 100 MW, που είναι ενταγμένη στο Fast Track αλλά πήρε άδεια παραγωγής από τη ΡΑΕ μέσα στο 2013. Ο κ. Κανόπουλος, υπογραμμίζει ότι η συγκεκριμένη τροπολογία «δημιουργεί ένα σκάνδαλο τεραστίων διαστάσεων» και προτείνει το «ξεπάγωμα» όλων των έργων Fast Track αλλά με τιμή πώλησης κιλοβατώρας όπως ισχύει σήμερα.

Ο κλάδος
Από πλευράς του κλάδου φωτοβολταϊκών, ο ΣΠΕΦ (Σύνδεσμος Παραγωγών Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά) όσο και ο ΠΟΣΠΗΕΦ (Πανελλήνια Ομοσπονδία Συλλόγων Παραγωγών Ηλεκτρικής Ενέργειας από Φωτοβολταϊκά) κάλεσαν μέσω επιστολών τους τους βουλευτές να μην ψηφίσουν την τροπολογία, επισημαίνοντας μεταξύ άλλων ότι οι ηλεκτροπαραγωγοί από Φωτοβολταϊκά είναι απλήρωτοι για 7ο συνεχόμενο μήνα, αλλά και τα μέτρα που έχουν υποστεί μέχρι σήμερα για τον περιορισμό του ελλείμματος (μείωση τιμών, έκτακτη εισφορά). Την απόσυρση της τροπολογίας ζήτησε με επιστολή του προς τον υφυπουργό ΠΕΚΑ και το Βιοτεχνικό Επιμελητήριο Πειραιά (ΒΕΠ).

Της ΧΡΥΣΑΣ ΛΙΑΓΓΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind