Αποκαλύφθηκε θαμμένη χωματερή δίπλα στη θάλασσα

 

skoupidiaΠΑΤΡΑ. Περιβαλλοντικό έγκλημα αποκάλυψε η διάβρωση των ακτών στα Βαλιμίτικα Αιγίου, μια από τις πιο δημοφιλείς παραλίες της Αιγιάλειας, φέρνοντας ταυτόχρονα στην επιφάνεια το μεγάλο πρόβλημα με τις παράνομες χωματερές στην Πελοπόννησο. Σύμφωνα με την επίσημη λίστα της Ευρωπαϊκής Επιτροπής, 32 παράνομες χωματερές εξακολουθούν να λειτουργούν σε όλη την Πελοπόννησο από το σύνολο των 78 που είναι σε λειτουργία σε όλη τη χώρα.

Ισχυροί νοτιάδες κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραλίας, ξεσκεπάζοντας τον κρυμμένο σκουπιδότοπο. Εκτιμάται ότι τα σκουπίδια θάφτηκαν εκεί κάποια στιγμή την τελευταία δεκαετία.

Σύμφωνα με τον περιφερειακό σύμβουλο της παράταξης Οικολογική Δυτική Ελλάδα, Κώστα Παπακωνσταντίνου, οι πρόσφατοι ισχυροί νοτιάδες, οι οποίοι κατέστρεψαν μεγάλο μέρος της παραλίας, αποκάλυψαν μεγάλες ποσότητες σκουπιδιών και νοσοκομειακών αποβλήτων που είχαν θαφτεί και σκεπαστεί δίπλα στη θάλασσα, στις εκβολές του ποταμού Σελινούντα. Σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου, η ορμή της θάλασσας ήταν αυτή που αποκάλυψε την άκρη του σκουπιδότοπου και σκόρπισε τα σκουπίδια προς την παραλία των Βαλιμιτίκων.

Οπως εκτιμά ο περιφερειακός σύμβουλος, τα σκουπίδια πρέπει να θάφτηκαν με απόλυτη μυστικότητα κάποια στιγμή την τελευταία δεκαετία. Κατά τον κ. Παπακωνσταντίνου, στην ευρύτερη περιοχή λειτουργούσαν πριν από χρόνια παράνομες χωματερές. Κάποιοι δεν είχαν πού να απορρίψουν τα σκουπίδια και επέλεξαν να τα θάψουν στην περιοχή. Οπως ανέφερε στην «Κ», τα μπάζα που υπήρχαν στον κρυφό σκουπιδότοπο είναι πιθανόν να προέρχονται από κτίσματα που γκρεμίστηκαν μετά τον μεγάλο σεισμό του Αιγίου τον Ιούνιο του 1995.

Το πρόβλημα ακουμπά το ευαίσθητο θέμα των ανεξέλεγκτων χωματερών στην Πελοπόννησο. Νόμιμοι ΧΥΤΑ υπάρχουν μόλις τρεις. Στην Ερμιονίδα, στην Πύλο και στους Μολάους έχουν εγκατασταθεί 3 «δεματοποιητές» απορριμμάτων. Οι δύο τελευταίοι δεν λειτουργούν (στα Δίδυμα Ερμιονίδας έχουν συσσωρευτεί 30.000 τόνοι δεματοποιημένων σκουπιδιών και στην Πύλο 15.000). Πού πηγαίνουν λοιπόν τα σκουπίδια; Στην πράξη, οι περισσότεροι δήμοι εξακολουθούν να τα στέλνουν στις χωματερές ή να ανοίγουν νέες.

Οσον αφορά τον σκουπιδότοπο που αποκαλύφθηκε στην παραλία των Βαλιμιτίκων, σύμφωνα με τον κ. Παπακωνσταντίνου ο μεγαλύτερος κίνδυνος για τη δημόσια υγεία προέρχεται από τα νοσοκομειακά απόβλητα, ενώ -όπως αποκαλύπτει- κάτοικοι της περιοχής, ανησυχώντας για τις επιπτώσεις, συγκέντρωσαν μόνοι τους ποσότητες από τα απορρίμματα και τα έκαψαν. Ο κ. Παπακωνσταντίνου τονίζει ότι άμεση προτεραιότητα είναι να απομακρυνθούν από εκεί τα απορρίμματα, διότι τον επόμενο χειμώνα, με τη διάβρωση να συνεχίζεται, θα κατακλύσουν τις παραλίες. Ακόμη, πρέπει να βρεθούν οι υπεύθυνοι και να αποδοθούν ευθύνες γι’ αυτή την πρωτοφανή, όπως τη χαρακτηρίζει, ενέργεια.

Από την πλευρά του, ο δήμαρχος Αιγιαλείας Στάθης Θεοδωρακόπουλος ανέφερε στην «Κ» ότι τα τελευταία 10 χρόνια τα απορρίμματα του δήμου μεταφέρονται εκτός Αιγιαλείας και μάλιστα δαπανώνται αρκετά χρήματα για αυτό τον σκοπό, που φθάνουν τα δύο εκατ. ευρώ τον χρόνο. Οσον αφορά το ζήτημα με τον σκουπιδότοπο, επιβεβαίωσε ότι πιθανόν άγνωστοι είχαν θάψει τα απορρίμματα παράνομα πριν από χρόνια και πρόσθεσε ότι ο δήμος θα φροντίσει για τον καθαρισμό της περιοχής.

Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΙΣΤΡΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind