Αποκατάσταση όλων των χωματερών έως το 2015

 

garbageΤο 2015 θα αποκατασταθούν οι τελευταίες χωματερές στην Ελλάδα, κλείνοντας έτσι οριστικά ένα από τα μελανότερα κεφάλαια στην προστασία της δημόσιας υγείας και του περιβάλλοντος. Ολα αυτά, βέβαια, αν τηρηθεί το χρονοδιάγραμμα που παρουσίασε χθες σε εκπροσώπους της Ε.Ε. και της τρόικας ο υπουργός Περιβάλλοντος.

Στη σύσκεψη που πραγματοποιήθηκε χθες με θέμα τη διαχείριση των απορριμμάτων στη χώρα μας συμμετείχαν, εκτός από τον υπουργό Γιάννη Μανιάτη, η γενική γραμματέας Περιβάλλοντος Νάντια Γιαννακοπούλου, οι περιφερειάρχες Πελοποννήσου Π. Τατούλης και Αττικής Γ. Σγουρός, οι εκπρόσωποι της γενικής διεύθυνσης Περιβάλλοντος της Κομισιόν Γιώργος Κρεμλής και Γιάννης Κουνινιώτης, καθώς και η εκπρόσωπος της Ομάδας Δράσης για την Ελλάδα Φραντσέσκο Αμαντέο.

Σύμφωνα με την ανακοίνωση που εξέδωσε χθες το υπουργείο, η τελευταία φάση του προγράμματος αποκατάστασης χωματερών έχει ως εξής:

  • 57 ΧΑΔΑ έχουν αποκατασταθεί από τις αρχές του 2013 (14%).
  • 46 ακόμα ΧΑΔΑ θα αποκατασταθούν εντός του 2013 (12%).
  • 263 ΧΑΔΑ θα αποκατασταθούν εντός του 2014 (66%).
  • 30 ΧΑΔΑ θα αποκατασταθούν εντός του 2015 (8%).

Κατά τα λοιπά, ο κ. Μανιάτης προανήγγειλε αλλαγές στο πλαίσιο που διέπει την ανακύκλωση. «Δεν μας ικανοποιεί η σημερινή δομή όλου του συστήματος ανακύκλωσης, που θεωρούμε ότι έκλεισε τον κύκλο του και πρέπει να αναδομηθεί», δήλωσε χθες.

Για το μείζον ζήτημα των βιοαποδομήσιμων αποβλήτων και της διαλογής στην πηγή, στα οποία δεν έχει γίνει απολύτως καμία πρόοδος, ο κ. Μανιάτης περιορίστηκε σε εξαγγελίες: «Η διαλογή στην πηγή θα προχωρήσει και θα εξειδικευθεί, οι μηχανισμοί ελέγχου θα ενταθούν και θα συστηματοποιηθούν, η εισφοροδιαφυγή θα καταπολεμηθεί και η άτυπη συλλογή θα αντιμετωπιστεί». Τέλος, απέδωσε στις αντιδράσεις των τοπικών κοινωνιών την απουσία ΧΥΤΑ επικινδύνων αποβλήτων στη χώρα μας.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind