Αρχαιολογική ζώνη στην Πάτρα

 

patraΤο παράδειγμα της Αθήνας, όσον αφορά στην ενοποίηση των αρχαιολογικών χώρων και τη δημιουργία διαδρομών για τους επισκέπτες, φιλοδοξεί να ακολουθήσει η Πάτρα. Για τον λόγο αυτό πρόκειται να μελετήσει τη δημιουργία δύο διαδρομών, μία κοντά στο νέο αρχαιολογικό μουσείο της πόλης και μία στο ιστορικό της κέντρο. Στόχος είναι τα έργα να έχουν προετοιμαστεί επαρκώς ώστε να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο επόμενο κοινοτικό πλαίσιο.

Πριν από λίγες ημέρες, το Πράσινο Ταμείο ενέκρινε την πρόταση για τη χρηματοδότηση μελέτης την οποία κατέθεσαν ο Δήμος Πατρέων και η Ενοποίηση Αρχαιολογικών Χώρων και Αναπλάσεις Α.Ε. (ΕΑΧΑ). «Η Πάτρα έχει αξιόλογους αρχαιολογικούς χώρους, που είναι ασύνδετοι μεταξύ τους», εξηγεί στην «Κ» ο δήμαρχος της πόλης, Γιάννης Δημαράς. «Επιπλέον, στο κέντρο της πόλης υπάρχουν πολλά σημεία ενδιαφέροντος: από αρχαία μνημεία μέχρι κτίρια με ιδιαίτερη αρχιτεκτονική αξία. Αναζητώντας τρόπους να αυξήσουμε την επισκεψιμότητα της πόλης μας, αποφασίσαμε με τη βοήθεια της ΕΑΧΑ να προωθήσουμε ένα πρόγραμμα ενοποίησης αρχαιολογικών χώρων και να δημιουργήσουμε διαδρομές. Στόχος μας είναι η μελέτη, αλλά και το ίδιο το έργο να ενταχθούν για χρηματοδότηση στο ΣΕΣ 2014-20».

Οπως αναφέρει στην «Κ» η γενική διευθύντρια του δήμου, Ελένη Αλεξοπούλου, οι περιοχές ενδιαφέροντος που θα καλύψει η μελέτη είναι δύο:
1. Αρχαιολογικό πολιτιστικό πάρκο. Πρωταρχικός πυρήνας της προτεινόμενης περιοχής είναι ο χώρος πέριξ του νέου Αρχαιολογικού Μουσείου. Το μουσείο κατέχει δεσπόζουσα θέση σε έναν ευρύτερο χώρο που γειτνιάζει με τον αρχαιολογικό χώρο της ρωμαϊκής γέφυρας του Μειλίχου και το οποίο σηματοδοτεί και την είσοδο της πόλης καθώς βρίσκεται πάνω στον άξονα της εθνικής οδού Αθηνών – Πατρών στην περιοχή της Ανθούπολης. Σε γειτονική απόσταση, περίπου 3 χλμ., βρίσκεται μυκηναϊκός οικισμός της Βούντενης, μιας από τις σημαντικότερες εγκαταστάσεις της λεγόμενης περιφέρειας του μυκηναϊκού κόσμου. Νοτιοανατολικά του οικισμού, στον χώρο εκείνο που σήμερα είναι γνωστός με τα τοπωνύμια Αγραπιδιά και Αμυγδαλιά, βρίσκεται το νεκροταφείο του μυκηναϊκού οικισμού, που καταλαμβάνει έκταση περίπου 30 στρεμμάτων. Στόχος είναι η συνένωση των περιοχών αυτών.
2. Ιστορικό κέντρο. Η περιοχή που γειτνιάζει με το Φρούριο περιέχει ενδιαφέροντα κτίσματα της πρόσφατης αρχιτεκτονικής κληρονομιάς που αναδεικνύουν την οικονομική και πολιτιστική ακμή της πόλης, καθώς και σημαντικά μνημεία, όπως το Αρχαίο Ωδείο, ο Ναός του Παντοκράτορα, το Παλαιό Νοσοκομείο, έργο του Χάνσεν, και πληθώρα αξιόλογων διατηρητέων μνημείων. Στόχος είναι να συνδεθεί η παλιά πόλη με τον χώρο του Ωδείου, τις ανασκαφές της Σταδίου και τον Αγιο Ανδρέα, πολιούχο της πόλης.

Του ΓΙΩΡΓΟΥ ΛΙΑΛΙΟΥ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind