Γιάννης Σγουρός: «Βάλτε τέλος στα εμπόδια για τα δημόσια έργα»

 

dimosiaergaΤην ανάγκη αλλαγής του νομοθετικού πλαισίου σχετικά με τα δημόσια έργα, ώστε η υλοποίησή τους να μην φρενάρεται από συνεχείς προσφυγές στα δικαστήρια και διοικητικές ενστάσεις, προβάλλει εδώ και καιρό ο περιφερειάρχης Αττικής Γιάννης Σγουρός.

Αυτή τη φορά, επισημαίνοντας ότι είναι ορατός πλέον ο κίνδυνος η χώρα μας να χάσει κοινοτικά κονδύλια, αλλά και να στερηθεί σημαντικά αναπτυξιακά έργα, επέλεξε να αναδείξει το μέγεθος του προβλήματος, με μια υπόθεση, που περιγράφει, ως «μια παγκόσμια πρωτοτυπία και ίσως ένα νέο αρνητικό παγκόσμιο ρεκόρ που κατέχει η χώρα μας».

Σε συνάντηση που είχε το μεσημέρι της Τετάρτης με τον πρόεδρο του Συμβουλίου της Επικρατείας, Κωνσταντίνο Μενουδάκο, ο κ. Σγουρός του παρουσίασε την… περιπέτεια της κατασκευής ενός εργοστασίου επεξεργασίας λυμάτων στην Αττική και τα εμπόδια που επί τέσσερα χρόνια καθιστούν ακόμη αδύνατη την υλοποίησή του.

Πρόκειται για το έργο επεξεργασίας λυμάτων στην περιοχή του Κορωπίου – Παιανίας, προϋπολογισμού 112 εκ. ευρώ. Αφορμή η νέα προσφυγή 22 κατοίκων που αντιδρούν στην κατασκευή του.

Οπως σημείωσε ο κ. Σγουρός, «για ένα μόνο έργο έχουν κατατεθεί και εκδικαστεί 29 προσφυγές στη Δικαιοσύνη από διάφορους ενδιαφερομένους. Για ένα μόνο έργο έχουν απασχοληθεί 29 φορές τα Ανώτατα Δικαστήρια της Χώρας και οι Υπηρεσίες της Περιφέρειας Αττικής και ακόμη δεν μπορούμε να καταλήξουμε οριστικά και να υπογράψουμε τη σύμβαση».

Το συγκεκριμένο έργο, που χρηματοδοτείται εξ’ ολοκλήρου από χρήματα του ΕΣΠΑ, αποτελεί ύψιστη προτεραιότητα για την Περιφέρεια Αττικής. Κι αυτό γιατί, σύμφωνα με τον κ. Σγουρό, το έργο θα δώσει οριστική λύση στο τεράστιο περιβαλλοντικό πρόβλημα των ακάθαρτων ολόκληρης της περιοχής, που επιβαρύνεται για πολλές δεκαετίες από την ανεξέλεγκτη διάθεση των λυμάτων, και παράλληλα θα εξαλείψει οριστικά τον κίνδυνο για επιβολή αυστηρών προστίμων από την Ευρωπαϊκή Ένωση.

Για το έργο αυτό έχουν κατατεθεί στο Συμβούλιο Επικρατείας και το Ελεγκτικό Συνέδριο 29 Αιτήσεις Ακυρώσεως, Αιτήσεις Αναστολής και Αιτήσεις Ασφαλιστικών μέτρων από φορείς, κατοίκους και Δήμους της περιοχής, αλλά και από όλους τους διαγωνιζόμενους, ενώ όσες από αυτές συζητήθηκαν από τα Δικαστήρια, απορρίφθηκαν όλες.

Παράλληλα, οι Υπηρεσίες της Ευρωπαϊκής Ένωσης πιέζουν για την υπογραφή της Σύμβασης, προκειμένου να μη χαθούν τα κοινοτικά κονδύλια.

«Είναι λυπηρό να μας πιέζει η Ευρωπαϊκή Ένωση να απορροφήσουμε τα ευρωπαϊκά κονδύλια και εμείς ως χώρα να έχουμε θεσμοθετήσει αυτή την τραγελαφική διαδικασία για την κατασκευή των δημοσίων έργων», σημείωσε ο κ. Σγουρός.

Ο περιφερειάρχης κάλεσε την Κυβέρνηση και τους αρμόδιους υπουργούς Ανάπτυξης και Δικαιοσύνης, να αναλογιστούν τις συνέπειες για τη χώρα όλης αυτής της διαδικασίας και να αναμορφώσουν άμεσα το ισχύον θεσμικό πλαίσιο διενέργειας των διαγωνισμών δημοσίων έργων.

«Δεν είναι δυνατόν να μιλάμε για ανάπτυξη και επενδύσεις, και να ανεχόμαστε διαδικασίες που μόνο σε δικαιικό σύστημα πολιτισμένης χώρας δεν παραπέμπουν…», τόνισε.

Μάλιστα, ο κ. Σγουρός, αφού ευχαρίστησε τον κ. Μενουδάκο για την ανταπόκρισή του στο αίτημα του να συναντηθούν για να τον ενημερώσει επί του θέματος, έκανε έκκληση «η νομοθετική εξουσία να μας λύσει επιτέλους τα χέρια και στη Διοίκηση και στη Δικαιοσύνη και να εκσυγχρονίσει το ισχύον θεσμικό πλαίσιο προς όφελος της χώρας».

Μπίτσικα Παναγιώτα

http://www.tovima.gr/society/article/?aid=494509

Speak Your Mind