Εξοικονόμηση 70 εκατ. ευρώ με τις απλουστευμένες περιβαλλοντικές άδειες

 

perivallonΧρειάστηκε να περάσουν δύο χρόνια από τη θέσπιση της νέας διαδικασίας περιβαλλοντικής αδειοδότησης έργων προκειμένου το αρμόδιο υπουργείο να καταφέρει να τη θέσει σε πλήρη ισχύ.

Χθες, όπως ανακοίνωσε το υπουργείο Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, εκδόθηκε η τελευταία από τις 13 υπουργικές αποφάσεις που απαιτούνταν και με τις οποίες καθορίζεται ανά είδος δραστηριότητας η έκδοση Πρότυπων Περιβαλλοντικών Δεσμεύσεων (ένα είδος υπεύθυνης δήλωσης του επιχειρηματία ότι θα τηρήσει τη νομοθεσία).

«Με βάση τις μέχρι τώρα παρεμβάσεις, για απλοποίηση των διαδικασιών, το συνολικό ετήσιο όφελος για την εθνική οικονομία εκτιμάται σε πάνω από 70 εκατομμύρια ευρώ, ενώ το άμεσο όφελος για το Δημόσιο (αφού πολλά από τα έργα είναι δημόσια) φτάνει τα 20 εκατομμύρια ευρώ», δήλωσε χθες ο υπουργός Περιβάλλοντος Γιάννης Μανιάτης.

13.300 λιγότερες μελέτες
Οπως εκτιμά το υπουργείο, μετά την υποκατάσταση της μελέτης περιβαλλοντικών επιπτώσεων με τις Πρότυπες Περιβαλλοντικές Δεσμεύσεις εκπονούνται κάθε χρόνο 13.300 λιγότερες μελέτες. Ενώ σε συνδυασμό με την κατάργηση μιας από τις κατηγορίες στις οποίες χωρίζονται τα έργα, η μείωση των προς εξέταση φακέλων ξεπερνά τις 20.300 ετησίως.

Πάντως, όπως παρατήρησε ο κ. Μανιάτης, με τις νέες ρυθμίσεις στη διαδικασία αδειοδότησης, το βάρος πλέον πέφτει «τόσο στην ενδυνάμωση των ελέγχων, όσο και στη βελτίωση της ποιότητας των μελετών».

Ανάμεσα στις κατηγορίες των έργων που αδειοδοτούνται περιβαλλοντικά με μια απλή υπεύθυνη δήλωση του επιχειρηματία (η οποία δεν συνοδεύεται από υποχρεωτικό έλεγχο) είναι μικρές βιομηχανίες και βιοτεχνίες, κτίρια γραφείων και εμπορικά κέντρα έως 5.000 τ.μ. και ξενοδοχεία έως 100 κλίνες.

ΓΙΩΡΓΟΣ ΛΙΑΛΙΟΣ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind