Επί ποδός οι κάτοικοι Αχαΐας

 

χυταΠΑΤΡΑ. Δύο ανοικτά μέτωπα υπάρχουν στην Αχαΐα για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων, με τις τοπικές κοινωνίες να αντιδρούν έντονα στην κατασκευή ΧΥΤΑ στην δυτική Αιγιάλεια και στη χωροθέτηση σταθμού μεταφόρτωσης απορριμμάτων, στην περιοχή Παυλόκαστρο της Πάτρας. Αντίθετα, σε πλήρη εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την κατασκευή του εργοστασίου επεξεργασίας απορριμμάτων στην περιοχή Φλόκα της δυτικής Αχαΐας, καθώς έχει εξασφαλισθεί η συναίνεση της τοπικής κοινωνίας.

Κάτοικοι της Δυτικής Αιγιαλείας έχουν αποκλείσει τους δρόμους πρόσβασης προς την Παπανικολού, την περιοχή όπου θα κατασκευαστεί ο ΧΥΤΑ, εμποδίζοντας τη διέλευση των μηχανημάτων.

Τα ξημερώματα της περασμένης Τρίτης ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις απέκλεισαν τους δρόμους γύρω από την περιοχή Παπανικολού, όπου θα κατασκευαστεί ΧΥΤΑ, για να περάσουν τα μηχανήματα και να ξεκινήσουν οι εργασίες που βρίσκονται ήδη σε εξέλιξη. Κι αυτό, διότι όλο τον προηγούμενο καιρό, κάτοικοι απέκλειαν τους δρόμους πρόσβασης προς την Παπανικολού, εμποδίζοντας τη διέλευση των μηχανημάτων. Οι κάτοικοι αντιδρούν στην κατασκευή ΧΥΤΑ, που θα εξυπηρετήσει περιοχές της Αιγιάλειας, διότι όπως υποστηρίζουν, θα προκαλέσει μόλυνση του υδροφόρου ορίζοντα, των πηγών και του ποταμού Σελινούντα. Από την πλευρά του ο δήμος Αιγιαλείας τονίζει ότι όλα έχουν γίνει νόμιμα, δηλαδή έχουν εγκριθεί οι μελέτες και ο φάκελος του έργου, έχει γίνει η δημοπράτηση και έχει αναδειχθεί ο εργολάβος. Τον περασμένο Νοέμβριο είχαν γίνει επεισόδια στην ίδια περιοχή και η Αστυνομία είχε προχωρήσει σε 15 προσαγωγές. Σήμερα οι κάτοικοι δηλώνουν αποφασισμένοι να προσφύγουν στα ευρωπαϊκά δικαστήρια. Προχθές έκαναν πορεία στο κέντρο του Αιγίου και κατέλαβαν συμβολικά το δημαρχείο.

Οσον αφορά το δεύτερο μέτωπο στο Παυλόκαστρο της Πάτρας, οι κάτοικοι αντιδρούν έντονα στις προθέσεις της δημοτικής Αρχής για τη χωροθέτηση Σταθμού Μεταφόρτωσης Απορριμμάτων. Σύμφωνα με τους κατοίκους, ενδεχόμενη χωροθέτηση ΣΜΑ, θα υποβαθμίσει την περιοχή τους, που όπως υποστηρίζουν είναι ήδη επιβαρυμένη. Σε πρόσφατη συνεδρίαση του δημοτικού συμβουλίου της Πάτρας για το συγκεκριμένο θέμα, δημιουργήθηκαν έκτροπα, όταν κάτοικοι επιτέθηκαν λεκτικά εναντίον αντιδημάρχων και συμβούλων της πλειοψηφίας και ορισμένοι εκσφενδόνισαν μπουκάλια με νερό και κύπελλα με καφέδες. Η δημοτική αρχή υποστηρίζει ότι η χωροθέτηση του ΣΜΑ έγινε κατόπιν αξιολόγησης του ΤΕΕ και είναι μακριά από κατοικημένες περιοχές. Από την πλευρά του το ΤΕΕ τονίζει ότι η αξιολόγηση έγινε σύμφωνα με τα στοιχεία που του έδωσε ο δήμος.

Η χωροθέτηση του ΣΜΑ στο Παυλόκαστρο θα εξυπηρετήσει τη μεταφορά των απορριμμάτων προς το εργοστάσιο επεξεργασίας που θα κατασκευαστεί στην περιοχή Φλόκα. Για το έργο έχουν ήδη εκδηλώσει ενδιαφέρον έξι εταιρίες, ενώ μέσα στο επόμενο διάστημα αναμένεται να γίνει η επιλογή των υποψηφίων. Η υλοποίηση των μελετών αναμένεται να γίνει σε ένα χρόνο, ενώ η δοκιμαστική λειτουργία του έργου εκτιμάται ότι θα ξεκινήσει τον Δεκέμβριο του 2015 και τον Ιανουάριο του 2016 θα ξεκινήσει η λειτουργία του.

Επίσης σε εξέλιξη βρίσκονται οι διαδικασίες για την κατασκευή εργοστασίων επεξεργασίας στερεών αποβλήτων σε Ηλεία και Αιτωλοακαρνανία.

Του ΗΛΙΑ ΚΑΝΙΣΤΡΑ

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind