Επιτυχημένες ΕΟΖ σε ευρωπαϊκό έδαφος

 

eozΟι ΕΟΖ εμφανίζονται από την αρχαιότητα. Για παράδειγμα, η Καρχηδόνα αποτελούσε το 814 π.Χ. το πρώτο ελεύθερο λιμάνι.

Τι ισχύει σήμερα και κυρίως στην Ευρώπη;

Βουλγαρία. Οι ζώνες έχουν προσελκύσει μια σειρά από ξένες επενδύσεις, συμπεριλαμβανομένων των επενδύσεων από Hyundai, Daewoo, Kia Motors, CITCO, Schawrtskopf, Henkel, Landmarl Chemicals Ltd, Group Schneider και BINDL Energic Systeme Gmbh.

Ρουμανία. Συνολικά 159 επιχειρήσεις δραστηριοποιούνται στις ΕΟΖ και αφορούν υπηρεσίες handling, αποθήκευσης, συσκευασίας, καθώς και εμπορικές δραστηριότητες, ενώ το Galati είναι μια τοποθεσία ναυπηγείων και παραγωγής μετάλλων.
ΠΓΔΜ. Προσελκύει μεγάλες επενδύσεις –κυρίως βιομηχανικές– από Γερμανία και Τουρκία, αρκετών δεκάδων εκατομμυρίων ευρώ. Μόνο δύο γερμανικές επενδύσεις στον τομέα της αυτοκινητοβιομηχανίας αναμένεται να δημιουργήσουν 5.000 νέες θέσεις εργασίας.

Σερβία. Δεν επιτυγχάνουν πάντα όλες οι ΕΟΖ. Υπάρχει το παράδειγμα της Σερβίας, όπου ο κακός σχεδιασμός οδήγησε τις 16 ζώνες να περιοριστούν σε τρεις.

Τουρκία. Στη γειτονική Τουρκία λειτουργούν 20 ζώνες ελεύθερου εμπορίου, 37 ζώνες τεχνολογικής ανάπτυξης και 120 οργανωμένες βιομηχανικές ζώνες. Η τουρκική κυβέρνηση μελετά την αναθεώρηση του καθεστώτος των ΕΟΖ, προς την κατεύθυνση της δημιουργίας «περιοχών» ελεύθερων από φόρους και δασμούς.

Σλοβενία. Παρέχει τα ακόλουθα κίνητρα:
α) Επιδοτήσεις σε επενδύσεις που βελτιώνουν το επιχειρηματικό περιβάλλον, β) φορολογικές και ασφαλιστικές ελαφρύνσεις για τους εργαζόμενους, γ) δυνατότητα μείωσης έως και 70% των κερδών προ φόρων με την απευθείας απόσβεση του επενδεδυμένου κεφαλαίου, δ) προτεραιότητα ένταξης στα επιδοτούμενα προγράμματα, τόσο τα εθνικά όσο και αυτά της Ε.Ε., ε) Προβλέψεις υποστήριξης σε διοικητικά θέματα.

Σλοβακία. Η Capital Markets αναφέρει στην τεχνική της έκθεση ότι στη Σλοβακία αναγνωρίζεται ότι έχει όχι απλώς βελτιώσει εντυπωσιακά το επιχειρηματικό της περιβάλλον, τα τελευταία χρόνια, αλλά και ότι έχει αναπτύξει ένα από τα πιο επιτυχημένα επιχειρηματικά περιβάλλοντα για την προσέλκυση επενδύσεων σε όλη την Ευρώπη.
Η χώρα έχει επιτύχει στην προσέλκυση επενδύσεων σχετικών με την κατασκευή αυτοκινήτων, με πλέον αξιοσημείωτη επιτυχία αυτή της προσέλκυσης του πρώτου ευρωπαϊκού εργοστασίου συναρμολόγησης της Kia το 2004, ανταποκρινόμενη απέναντι σε έναν πολύ ισχυρό ανταγωνισμό από άλλες πιθανές τοποθεσίες.

Ουγγαρία. Το ουγγρικό σύστημα αφορολόγητης ζώνης (Duty Free Zone) ήταν παραδοσιακά βασισμένο όχι σε συγκεκριμένες περιοχές, αλλά περισσότερο στο σκεπτικό ότι οποιαδήποτε επιλέξιμη επιχείρηση θα μπορούσε να υποβάλει αίτηση στο καθεστώς αφορολόγητης ζώνης, μετά από έγκριση από τις τελωνειακές αρχές, έτσι ώστε η θέση που καταλαμβάνει η εν λόγω επιχείρηση να κριθεί στη συνέχεια ως ελεύθερη ζώνη. Η παροχή κινήτρων έληγε το 2011. Η χώρα κατάφερε να φέρει στο έδαφός της τις 45 από τις 50 μεγαλύτερες πολυεθνικές στον κόσμο.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind