Ημερίδα με θέμα τη Γαλάζια Ανάπτυξη στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο

 

anaptixiΗμερίδα για τη “Γαλάζια Ανάπτυξη στον ελληνικό θαλάσσιο χώρο” διοργανώνει η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου την Παρασκευή 31 Αυγούστου 2013, στο ξενοδοχείο Atrium Platinum της Ρόδου. Στην οργάνωση συμμετέχουν το Δίκτυο Αειφόρων Νήσων Αιγαίου Δάφνη και η Αναπτυξιακή Εταιρεία της Περιφέρειας Νοτίου Αιγαίου Ενεργειακό ΑΕ.

Θέμα της ημερίδας αποτελεί η διάθεση πόρων και χρηματοδοτικών μέσων της Ευρωπαϊκής Ένωσης για έργα που σχετίζονται με την Γαλάζια Οικονομία, στα πλαίσια της ολοκληρωμένης θαλάσσιας πολιτικής της Ευρωπαϊκής Ένωσης για την επίτευξη των στόχων της στρατηγικής “Ευρώπη 2020” για έξυπνη, βιώσιμη και χωρίς περιορισμούς ανάπτυξη. Βασικούς άξονες της Γαλάζιας Ανάπτυξης αποτελούν η Γαλάζια Ενέργεια, η Υδατοκαλλιέργεια, ο Θαλάσσιος Τουρισμός και ο Τουρισμός Κρουαζιέρας, οι θαλάσσιοι ορυκτοί πόροι και η θαλάσσια βιοτεχνολογία. Στόχος είναι η ενημέρωση των πολιτών, των κυβερνητικών φορέων, της Τοπικής Αυτοδιοίκησης και των ιδιωτικών φορέων της αγοράς για τον σχεδιασμό της επόμενης προγραμματικής περιόδου, καθώς και για την μέγιστη δυνατή αξιοποίηση των δυνατοτήτων που προσφέρει η Γαλάζια Ανάπτυξη στο Νότιο Αιγαίο.

Σκοπός της ημερίδας είναι η ενημέρωση παραγόντων της αγοράς, κυβερνητικών οργανισμών, τοπικής αυτοδιοίκησης νήσων και πολιτών για τη νέα μεγάλη πολιτική της ΕΕ για τη θάλασσα, η οποία περιλαμβάνει τους ιδιαίτερα σημαντικούς για την Ελλάδα τομείς της θαλάσσιας οικονομίας: τον παράκτιο και θαλάσσιο τουρισμό, τη ναυτιλία και ναυπηγική βιομηχανία, την υδατοκαλλιέργεια, τη γαλάζια ενέργεια, τη θαλάσσια βιοτεχνολογία, τη θαλάσσια εξόρυξη ορυκτών.

Χαιρετισμό θα απευθύνει ο κ. Γιάννης Μανιάτης, υπουργός Περιβάλλοντος, Ενέργειας και Κλιματικής Αλλαγής, ο κ. Νίκος Χρυσόγελος, ευρωβουλευτής Οικολόγων Πρασίνων, ο κ. Χρήστος Βασιλάκος, γενικός γραμματέας Έρευνας και Τεχνολογίας Υπουργείου Παιδείας και η κα Χριστιάνα Καλογήρου, γενική γραμματέας Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου. Την ομιλία του περιφερειάρχη, κ. Γιάννη Μαχαιρίδη, θα ακολουθήσει η κεντρική εισήγηση της κας Μαρίας Δαμανάκη, Επιτρόπου Θαλάσσιων Υποθέσεων και Αλιείας, ενώ τις εισηγήσεις των καλεσμένων από το χώρο της πολιτικής και τον ακαδημαϊκό χώρο θα ανοίξει ο κ. Αθανάσιος Τσαυτάρης, υπουργός Αγροτικής Ανάπτυξης και Τροφίμων.

Στην εισήγησή του με θέμα “Η Γαλάζια Ανάπτυξη βάση του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασύνταξης της χώρας”, ο κ. Σπύρος Δανέλλης, με την ιδιότητα του εισηγητή της έκθεσης του Ευρωπαϊκού Κοινοβουλίου (ΕΚ) για τη Γαλάζια Ανάπτυξη, πρόκειται να αναπτύξει τις βασικές πτυχές της έκθεσής του με τίτλο “Γαλάζια ανάπτυξη: ενίσχυση της βιώσιμης ανάπτυξης στους τομείς της θάλασσας, της ναυτιλίας και του τουρισμού στην ΕΕ” που εγκρίθηκε από την Ολομέλεια του ΕΚ στις 2/7/2013, καθώς επίσης και να θέσει το πλαίσιο των προϋποθέσεων βάση των οποίων η νέα αυτή πολιτική μπορεί να αποτελέσει τον πυλώνα του εθνικού σχεδίου παραγωγικής ανασύνταξης της χώρας.

Τατιάνα Ρόκου

http://traveldailynews.gr/news/article/56109

Speak Your Mind