Η Ελβετία περιορίζει την προσφορά εξοχικών για την προστασία του περιβάλλοντος

 

swissΗ Ελβετία περιορίζει την προσφορά εξοχικών για την προστασία του περιβάλλοντος. Αύξηση που κυμαίνεται από 10% έως 15% καταγράφουν οι τιμές των εξοχικών κατοικιών στην Ελβετία από το 2012, όταν και τέθηκε σε ισχύ ένας νέος νόμος, ο οποίος απαγορεύει την ανάπτυξη νέων κατοικιών σε πόλεις και χωριά της χώρας, όπου το ποσοστό των εξοχικών αποτελεί ήδη το 20% του συνολικού αποθέματος ακινήτων. Ο νόμος αυτός έχει περιορίσει σημαντικά την προσφορά νέων ακινήτων, καθώς έχει ήδη επηρεάσει περίπου 500 γραφικά χωριά των Ελβετικών Αλπεων, όπως το Βαλέ και το Τιτσίνο, με βάση σχετική έρευνα του ινστιτούτου BakBasel.

Από τις περιοχές με τις μεγαλύτερες ανατιμήσεις στις τιμές των εξοχικών κατοικιών από το δεύτερο τρίμηνο του 2012 μέχρι σήμερα, είναι τα θέρετρα Αρόζα και Νταβός.

Οπως προκύπτει από την έρευνα, κατά τη διάρκεια της δεκαετίας 2000-2010 κατασκευάζονταν περίπου 4.000 εξοχικές κατοικίες ετησίως. Ετσι, στο τέλος της δεκαετίας, ο αριθμός των εξοχικών ακινήτων ανερχόταν σε 513.000, καθώς συνολικά τις τελευταίες τέσσερις δεκαετίες έχουν οικοδομηθεί περίπου 400.000 εξοχικά στην Ελβετία, που ανέκαθεν αποτελούν δημοφιλή χειμερινό προορισμό για το διεθνές τζετ-σετ.

Ασφαλώς, η πρόσφατη απαγόρευση, η οποία στοχεύει στη διατήρηση της φύσης και του τοπίου της χώρας, θα έχει και αρνητικό αντίκτυπο στην οικονομία. Σύμφωνα με τους υπολογισμούς του BakBasel, περίπου 75.000 θέσεις εργασίας εξαρτώνται από τη βιομηχανία των εξοχικών κατοικιών. Εως το 2015, όταν και οι σχετικές συνέπειες προβλέπεται να βρεθούν στο απόγειό τους (λόγω της σταδιακής απορρόφησης του αποθέματος απούλητων κατοικιών), αναμένεται να χαθούν 8.600 θέσεις εργασίας. Για τον λόγο αυτό, η κυβέρνηση της χώρας σχεδιάζει να αυξήσει το ποσό που θα διατεθεί μέσω του προϋπολογισμού της χώρας στις τοπικές κοινότητες που θα επηρεαστούν περισσότερο από την απαγόρευση. Ειδικότερα, για την περίοδο 2016-2019, η αύξηση θα είναι της τάξεως των 171 εκατ. ευρώ.

Σύμφωνα με στοιχεία της εταιρείας Wuest & Partner, τα σαλέ στην Αρόζα κοστίζουν κατά μέσο όρο 2,45 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, οι τιμές των κατοικιών στο Σεν Μόριτς διαμορφώνονται σε 15.000 ευρώ/τ.μ. κατά μέσο όρο. Την ίδια στιγμή, αντίστοιχα ακίνητα στο Σαμονί της Γαλλίας δεν ξεπερνούν τα 7.000 ευρώ/τ.μ., ενώ στις Αυστριακές Αλπεις το κόστος είναι λιγότερο από 4.000 ευρώ/τ.μ. (με βάση στοιχεία του μεσιτικού γραφείου Αlpine Homes).

Ενδεικτικό πάντως της αποφασιστικότητας των Ελβετών να προστατεύσουν το πράσινο είναι και το γεγονός ότι πρόσφατη δικαστική απόφαση κατέστησε ανενεργές όλες τις οικοδομικές άδειες που εκδόθηκαν από τις τοπικές Αρχές μετά την απαγόρευση. Με τον τρόπο αυτό ανατράπηκαν παλιότερες αποφάσεις, που προσέφεραν ένα μεταβατικό διάστημα μέχρι το τέλος του 2012.

Πηγή: Η Καθημερινή

Speak Your Mind