Θα μπει τάξη στο χάλι με τις αδειοδοτήσεις επιχειρήσεων

 

xatzidakisΑπλοποίηση των διαδικασιών υποσχέθηκε ο Χατζηδάκης στον ΣΕΒ

Την εκπόνηση πλαισίου δράσης μέχρι τα τέλη Ιουνίου, για την αντιμετώπιση της γραφειοκρατίας στην αδειοδότηση επιχειρήσεων, ανήγγειλε ο υπουργός Ανάπτυξης, Ανταγωνιστικότητας, Υποδομών, Μεταφορών και Δικτύων, Κωστής Χατζηδάκης, μετά τη συνάντηση του με αντιπροσωπεία του Συνδέσμου Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών (ΣΕΒ) για το θέμα.

Στον κ. Χατζηδάκη παρουσίαστηκε μελέτη 780 σελίδων που εκπόνησε ο ΣΕΒ με χρηματοδότηση από το ΕΣΠΑ και αφορά την καταγραφή των προβλημάτων στην αδειοδότηση ορισμένων μόνο κλάδων της αγοράς (βιομηχανία, εξορυκτικές δραστηριότητες, ιχθυοκαλλιέργειες, λιμενικά έργα, διαχείριση απορριμμάτων, κ.α.) που, όπως επεσήμανε ο αντιπρόεδρος του Συνδέσμου, Χάρης Κυριαζής, υπολογίζεται ότι καλύπτουν μόνο το ένα τρίτο των αδειοδοτικών διαδικασιών που υπάρχουν για τις επιχειρήσεις γενικά.

Ειδικότερα, εξετάζονται οι άδειες ίδρυσης, εγκατάστασης, λειτουργίας, και εκμετάλλευσης, η περιβαλλοντική αδειοδότηση και άλλες ειδικότερες άδειες.

Ο υπουργός σημείωσε ότι έχει συμφωνηθεί και με την Ομάδα Δράσης (Τasκ Force) για την Ελλάδα μέχρι τα τέλη Ιουνίου να καταστρωθεί ένα αρχικό πλάνο, «για το πώς μπορεί να αντιμετωπιστεί όλο αυτό το χάλι», όπως είπε χαρακτηριστικά και στη συνέχεια, μέχρι το Σεπτέμβριο, να πάμε σε περισσότερη εξειδίκευση των μέτρων.

Χαρακτήρισε, μάλιστα, την προσπάθεια απλοποίησης των διαδικασιών αδειοδότησης ως «το δυσκολότερο πράγμα που έχουμε να κάνουμε σε αυτό το υπουργείο».

Ειδικότερα, οι προτάσεις του ΣΕΒ περιλαμβάνουν:

- Δραστικό περιορισμό των ελέγχων πριν από την αδειοδότηση και ενίσχυση των ελεγκτικών μηχανισμών για τη συμμόρφωση των αδειοδοτημένων επιχειρήσεων.

- Μείωση της γραφειοκρατίας και του κόστους, μέσω της τυποποίησης των μελετών και των εγκριτικών πράξεων.

- Επιτάχυνση της αδειοδότησης, με θεσμοθέτηση της τήρησης των προθεσμιών και την ιχνηλάτηση των υποβαλλόμενων φακέλων σε κάθε στάδιο της αδειοδοτικής διαδικασίας.

- Αξιοποίηση του outsourcing (εξωτερική ανάθεση εργασιών) -μέσω διαπιστευμένων φορέων- τόσο για την πιστοποίηση της ορθότητας των υποβαλλομένων μελετών και στοιχείων όσο και για την πραγματοποίηση των ελέγχων.

- Κατάλογο 74 ειδικών τεκμηριωμένων προτάσεων για άμεσες παρεμβάσεις.

Σε δηλώσεις του ο πρόεδρος του ΣΕΒ, Δημήτρης Δασκαλόπουλος, επεσήμανε ότι ο Σύνδεσμος Επιχειρήσεων και Βιομηχανιών παρέδωσε σήμερα στον υπουργό Ανάπτυξης έναν οδικό χάρτη για τη δραστική μεταρρύθμιση του συστήματος αδειοδότησης της βιομηχανικής δραστηριότητας, απλοποίησης της γραφειοκρατίας και ενίσχυσης της διαφάνειας, και υπογράμμισε: «Ευελπιστούμε ότι το υπουργείο θα τον μελετήσει ουσιαστικά και δεν θα τον αντιμετωπίσει γραφειοκρατικά».

http://www.taxheaven.gr/news/news/view/id/13375

Speak Your Mind