Θετική απόφαση του ΣτΕ για τη λειτουργία των μεταλλείων χρυσού στη Χαλκιδική

 

metalleiaΤο Συμβούλιο της Επικρατείας, με τη υπ. αριθμ. 1492/2013 απόφασή του, απέρριψε την αίτηση κατοίκων της Χαλκιδικής, με την οποία ζητούσαν την ακύρωση της κοινής απόφασης των υπουργείων Περιβάλλοντος, Ανάπτυξης, Υγείας, Αγροτικής Ανάπτυξης και Πολιτισμού, βάσει της οποίας αδειοδοτήθηκε η υλοποίηση του έργου της εταιρείας «Ελληνικός Χρυσός» στην περιοχή.

Ειδικότερα, το Ε’ Τμήμα του Ανωτάτου Ακυρωτικού Δικαστηρίου απέρριψε ως αβάσιμους τους ισχυρισμούς των κατοίκων και έκρινε ότι οι περιβαλλοντικοί όροι είναι σύμφωνοι με τις συνταγματικές επιταγές, τη δασική και αρχαιολογική νομοθεσία καθώς και με την ευρωπαϊκή νομοθεσία. Επίσης, οι Σύμβουλοι Επικρατείας αποφάνθηκαν ότι η επίμαχη μελέτη είναι επαρκώς αιτιολογημένη ως προς το σκέλος εκείνο που αφορά τη μη ύπαρξη επιπτώσεων από τη ρύπανση που θα προκληθεί από τη λειτουργία του μεταλλείου, ενώ επισημάνθηκε ότι τηρήθηκε η προβλεπόμενη διαδικασία διαβούλευσης με τις δημόσιες αρχές και το κοινό.

Σύμφωνα με τη δικαστική απόφαση, το συγκεκριμένο έργο αναμένεται να επιφέρει πολλαπλά οφέλη τόσο στην εθνική όσο και στην τοπική οικονομία, τα οποία συνίστανται κυρίως, στην περιφερειακή ανάπτυξη και τη μείωση της ανεργίας, την αύξηση των εξαγωγών και του συναλλαγματικού οφέλους και την αύξηση του ΑΕΠ μέσω της φορολογίας των επιχειρήσεων που σχετίζονται με την επένδυση.

Τέλος, σημειώνεται ότι η συγκεκριμένη απόφαση αποτελεί μέρος μιας σειράς αποφάσεων που έχουν εκδοθεί για το ζήτημα των μεταλλείων χρυσού στην Κασσάνδρα της Χαλκιδικής ενώ αναμένεται η έκδοση και άλλων σχετικών αποφάσεων από το Συμβούλιο της Επικρατείας.

http://www.lawnet.gr/news/8etiki-apofasi-tou-ste-gia-ti-leitourgia-ton-metalleion-xrusou-sti-xalkidiki-29497.html

Speak Your Mind