Κατασκευαστικά έργα €1,98 δισ. ξεκινούν οι ΟΤΑ

 

ergaΠερίπου 300 μεγάλα έργα (με προϋπολογισμό άνω των δύο εκατ. ευρ;v), συνολικού ύψους 1,98 δισ. δημοπρατήθηκαν ή πρόκειται να προκηρυχθούν μέχρι τις αρχές Ιουλίου, σύμφωνα με τα στοιχεία του Πανελληνίου Συνδέσμου Τεχνικών Εταιρειών (ΣΑΤΕ).

Από τη βάση δεδομένων του ΣΑΤΕ, η οποία περιλαμβάνει έργα προϋπολογισμού άνω των δύο εκατομμυρίων, προκύπτει πως τον τελευταίο ενάμιση χρόνο προκηρύχθηκαν 750 έργα συνολικού ύψους περί τα έξι δισ. ευρώ, αλλά τα 174 εξ’ αυτών δεν έχουν προς το παρόν ανάδοχο (περίπου 15 θα δημοπρατηθούν τις επόμενες 30 ημέρες).

Από τα ίδια στοιχεία μπορεί κάποιος να διαπιστώσει εύκολα την προχειρότητα με την οποία προκηρύσσονται πολλά έργα της τοπικής αυτοδιοίκησης, καθώς σχεδόν ένας στους τρεις διαγωνισμούς είτε ακυρώνεται, είτε κηρύσσεται άγονος!

Τα έργα στους ΟΤΑ αποτελούν μόνιμη εστία παραπόνων από τους εκπροσώπους των τεχνικών εταιρειών και στα αρχεία των εργοληπτικών επιχειρήσεων μπορεί κάποιος να βρει δεκάδες επιστολές διαμαρτυρίας προς δημάρχους ή το υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών.

Η βάση δεδομένων του ΣΑΤΕ περιλαμβάνει περίπου 2.600 έργα, προϋπολογισμού άνω των δύο εκατομμυρίων ευρώ, που προκηρύχθηκαν από το 2007 μέχρι σήμερα. Το συνολικό ύψος των συγκεκριμένων έργων φτάνει τα 25,6 δισ. ευρώ, αλλά εκατοντάδες έργα των δήμων, αξίας αρκετών δισ. ευρώ, ουδέποτε ανατέθηκαν.

Η εικόνα με τα έργα των ΟΤΑ είναι, πάντως, σαφώς βελτιωμένη το 2013 καθώς ασκούνται πιέσεις για να μη χαθούν κονδύλια του ΕΣΠΑ, ενώ τα τελευταία χρόνια έχει υπάρξει το απαραίτητο ξεκαθάρισμα.

Από τα στοιχεία του εργοληπτικού συνδέσμου προκύπτει πως το μεγαλύτερο έργο που δημοπρατήθηκε φέτος είναι η βελτίωση της δυτικής εσωτερικής περιφερειακής της Θεσσαλονίκης, προϋπολογισμού 75,5 εκατ. ευρώ το οποίο ανατέθηκε στην Intrakat με έκπτωση 33,67%. Ακολουθεί τμήμα του έργου τηλεθέρμανσης Φλώρινας (προϋπολογισμού 63,9 εκατ. ευρώ) που ανατέθηκε στην κοινοπραξία Τοξότης – Ομάδα Κατασκευών με έκπτωση 35,73%. Την τριάδα με τα μεγαλύτερα έργα του 2013 συμπληρώνει ένα ακόμα τμήμα της περιφερειακής Θεσσαλονίκης (προϋπολογισμού 40,5 εκατ. ευρώ) που ανατέθηκε στη Δομοτεχνική με έκπτωση 36,88%.

Ελάχιστα έργα κατακυρώθηκαν φέτος στους τρεις μεγαλύτερους εργολήπτες κυρίως επειδή ήταν πολύ λίγοι οι διαγωνισμοί μεγάλου προϋπολογισμού. Γι’ αυτό στο υπουργείο Ανάπτυξης & Υποδομών προσπαθούν να υπογράψουν μεγάλους διαγωνισμούς που προκηρύχθηκαν το 2012, αλλά καθυστερούν μολονότι έχουν επιλεγεί οι ανάδοχοι.

Χαρακτηριστικό παράδειγμα αποτελούν οι δύο μεγάλοι διαγωνισμοί της ΕΡΓΟΣΕ («έργο – σκούπα» στο τμήμα Τιθορέα – Δομοκός και Σήραγγα Παναγοπούλας), συνολικού προϋπολογισμού περί τα 750 εκατ. ευρώ. Στα δύο έργα έχουν μειοδοτήσει κοινοπραξίες με τους ισχυρούς εργολάβους, αλλά η υπογραφή των συμβάσεων εκκρεμεί.

Προ ημερών υπεγράφη η σύμβαση για την επέκταση του σταθμού υγροποιημένοι φυσικού αερίου της Ρεβυθούσας, που επίσης είχε δημοπρατηθεί από πέρυσι.

Φώτης Κόλλιας

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=27700

Speak Your Mind