Με άδεια του ΥΠΕΘΑ η πώληση νησιών, ακόμη και ιδιωτικών

 

islandΜόνο με την έγκριση και υπογραφή του υπουργείου Εθνικής Αμυνας και του υπουργείου Δημόσιας Τάξης θα μπορούν να πωληθούν νησιά ή νησίδες ανεξαρτήτως αν είναι ιδιωτικές ή ανήκουν στο Δημόσιο.

Αυτό προβλέπεται σε τροπολογία που κατατέθηκε στη Βουλή την Παρασκευή το απόγευμα. Η τροπολογία αναφέρει ρητά ότι «για την απόκτηση με δικαιοπραξία εν ζωή εμπραγμάτων ή ενοχικών δικαιωμάτων από φυσικά ή νομικά πρόσωπα σε ιδιωτικές νήσους ή νησίδες και σε ακίνητα ιδιωτικών νήσων ή νησίδων, καθώς και σε ανήκουσες στο Δημόσιο νησίδες, οπουδήποτε και εάν αυτές βρίσκονται, απαιτείται άδεια του υπουργού Εθνικής Αμυνας, που παρέχεται ύστερα από σύμφωνη γνώμη των Γενικών Επιτελείων».

Η απόφαση αυτή της κυβέρνησης εγείρει ερωτηματικά για τη σκοπιμότητά της καθώς θα μπορούσε να πει κανείς ότι είναι σωστή όταν τα νησιά είναι σε περιοχές μείζονος εθνικής σημασίας (στο Αιγαίο π.χ. και στην υφαλοκρηπίδα). Γιατί θα πρέπει ο ιδιοκτήτης ενός νησιού στο Ιόνιο να παίρνει άδεια από το κράτος για να πουλήσει την περιουσία του εφόσον δεν ανακύπτουν λόγοι εθνικού συμφέροντος;

Με βάση αυτή την τροπολογία η οικογένεια των Ελληνοαυστραλών ομογενών Σταμούλη, θα έπρεπε να ερωτήσει το ΥΕΘΑ και το Δημόσιας Τάξης για την πώληση της νήσου Οξιάς στο σύμπλεγμα των Εχινάδων νήσων. Ομοίως η Παλόμα Πικάσο θα έπρεπε να πάρει άδεια για το δικό της νησί ή η Αθηνά Ωνάση για τον Σκορπιό.

http://www.ered.gr/gr/newInside.php?art=26411

Speak Your Mind